Brexit. Veľká Británia sa rozhodla odísť z Európskej únie

Pravda.sk, ČTK | 23.06.2016 23:00, aktualizované: 
Británia, brexit, Parlament, Londýn, Churchill,... Foto: ,
Briti rozhodli o svojej krajine aj o Európskej únii.
Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to oficiálne oznámila volebná komisia Spojeného kráľovstva. Predsedníčka volebnej komisie Jenny Watsonová na radnici v severoanglickom Machestri uviedla, že potvrdila platnosť celkovo 33 577 342 odovzdaných hlasov. Z nich 16 141 241 bolo za zotrvanie Británie v EÚ a 17 410 742 za vystúpenie z únie. Za tzv. brexit teda hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

Británia je rozdelená

Škóti a Íri zo Severného Írska vyjadrili vôľu zostať v Európskej únii, Angličania a Walesania podporili brexit.

Anglicko: za odchod z EÚ 15 188 406 hlasov, za zotrvanie v únii 13 266 996 hlasov.
Škótsko: za odchod z EÚ bolo 1 018 322 hlasov, za zotrvanie v únii 1 661 191 hlasov.
Severné Írsko: za odchod z EÚ 349 442 hlasov, za zotrvanie v únii 440 437 hlasov.
Wales: za odchod z EÚ bolo 854 572 hlasov, za zotrvanie v únii 772 347 hlasov.

Ešte o pol štvrtej brexit prehrával

Sčítavanie hlasov bolo dramatické. O druhej v noci stredoeurópskeho času viedli zástancovia brexitu. V Anglicku prevažovali zástancovia brexitu, v Severnom Írsku a Škótsku zase ľudia volili možnosť zostať v EÚ. O tretej hodine zvýšili zástancovia brexitu náskok. Prvé hlasy z Walesu sa tiež priklonili k brexitu. Situácia sa preklopila približne o pol štvrtej nadránom, keď počet hlasov pre úniu prevýšil zástancov brexitu. Sčítaných však bolo vtedy len 3,5 milióna hlasov. O pol hodinu neskôr boli opäť vo vedení tí, ktorí podporujú brexit a postupne zvyšovali náskok pred priaznivcami EÚ. Po piatej ráno mal brexit viac ako polmiliónový náskok a naďalej ho zvyšoval.

Sledujte aj online prenos agentúry ČTK

Hlasovanie v Liverpoole dopadlo lepšie pre EÚ, Sunderland, Coventry, Doncaster, Durham a Bolton si vybrali brexit. Glasgow bol proeurópsky, aj Manchester, Dundee a Cardiff. Britského referenda o Európskej únii sa zúčastnilo 72,1 percenta voličov.

Na výsledky referenda reagovala aj britská libra, ktorá spadla voči doláru na najnižšiu hodnotu od roku 1985 (viac v článku Brexit posiela libru strmhlav dolu). Ťažké straty budú mať akcie (viac v článku Burzy dostávajú po brexite knockout). Problémy môžu zasiahnuť ekonomiky v dlhšom horizonte (viac v článku Brexit má ekonomické riziká pre Britániu aj úniu).

Farage sa raduje

Šéf protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage predpokladá víťazstvo priaznivcov britského členstva v Európskej únii, uviedla stanica Sky News, pričom sa sčítanie hlasov sotva len začalo. „Vyzerá to, že Remain (zotrvanie v EÚ) preváži,“ povedal podľa stanice Farage, ktorý patril k najhlasnejším stúpencom odchodu Londýna z európskeho bloku.

Tieto Farageove slová však spochybnil hovorca kampane Leave.eu (Odchod) Andy Wigmore. „To je pre mňa novinka. Neuznal porážku, lebo nevie viac než ostatní. Hlasovacie miestnosti len teraz zavreli,“ povedal Wigmore. „Jeho (Farageove) presné slová, ktoré mi pred asi desiatimi minútami povedal, boli: Neviem, odkiaľ to je. Neviem nič viac než ostatní,“ dodal Wigmore.

Farage nakoniec môže oslavovať. „Teraz si trúfam snívať o východe slnka nad nezávislým Spojeným kráľovstvom,“ napísal Farage na twitteri.

Britániu čaká politické zemetrasenie

Veľká Británia sa vo štvrtok rozhodla odísť z Európskej únie. Výsledok referenda, ktorý miestni komentátori označujú ako zemetrasenie, bude mať ďalekosiahle dôsledky pre Britániu i pre Európsku úniu.

Politickí komentátori nešetria silnými slovami. Komentátor BBC Nick Robinson uviedol, že výsledok je najbližšie tomu, čo by sa dalo označiť ako revolúcia. Pripravte sa na politický a finančný zmätok, aký ste ešte nezažili, tvrdí ekonomický komentátor televízie ITV Robert Peston, podľa ktorého možno očakávať reakciu britskej centrálnej banky. (Viac v článku: Britániu po víťazstve brexitu čaká politické zemetrasenie)

Noc sčítavania hlasov

V Británii sa o 23.00 h stredoeurópskeho času uzavreli referendové miestnosti, v ktorých Briti hlasovali, či chcú byť súčasťou EÚ alebo z nej odísť. Obyvatelia Británie a Európskej únie čakali na výsledok. Gibraltar mal vysokú účasť na referende, takmer 84 percent. Ako prvý dodal aj oficiálne výsledky. Ľudia výrazne podporili zotrvanie v únii. Hlasov za úniu bolo 19 322, brexit dostal 823 hlasov. Sunderland zrátali ako prvé väčšie mesto – 61,3 percenta ľudí volilo brexit, 38,7 percenta zotrvanie v únii, čo bolo viac, ako sa predpokladalo.

Prieskumy hovorili proti brexitu

Spoločnosť YouGov na základe ankety medzi takmer päťtisíc voličmi odhaduje tesnú výhru zástancov zotrvania v Európskej únii (52:48). YouGov oslovila tých istých ľudí, ktorých sa v stredu pýtala, ako budú voliť. Vtedy bol pomer tesnejší (51:49). Vo štvrtok jej odpovedali na otázku, ako volili. Spoločnosť Ipsos MORI, ktorá tiež vychádza zo štvrtkových a stredajších otázok, uviedla, že pre pokračovanie únijného členstva bolo 54 percent opýtaných a 46 percent sa rozhodlo pre odchod.

Priebeh referendového dňa v Británii sme podrobne zaznamenali v článku Briti v referende rozhodovali, či zostanú členmi EÚ.