Briti v referende rozhodovali, či zostanú členmi EÚ

Prieskum, ktorý zverejnili britské médiá, dával mierny dôvod na optimizmus priaznivcom blízkych vzťahov Británie s kontinentom. Bývalý starosta Londýna Boris Johnson vyhlásil, že brexit by ho priviedol na vrchol šťastia. Rozhodnúť mohli Briti, ktorí žijú u protinožcov. Zavážiť mohlo aj počasie či vražda známej političky Jo Coxovej, zástankyne zotrvania v únii. Nemecký Bild sľúbil, že ak budú Briti hlasovať za zotrvanie v EÚ, uzná prehru v spore z futbalových majstrovstiev sveta.

23.06.2016 08:00 , aktualizované: 23:00
británia, brexit Foto: ,
Referendum ovplyvní nielen Britov, ale celú Európu. Hlasovanie sa začalo o 07.00 hodine britského času.
debata (128)
  • Viac ako 41-tisíc volebných miestností sa zatvorilo o 23.00 hodine nášho času
  • Prvé výsledky možno očakávať okolo 01.30 hod a konečné v piatok ráno
  • Približne 46 a pol milióna Britov v referende odpovedalo na otázku „Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo opustiť Európsku úniu?
  • Nižšia volebná účasť v dôsledku zlého počasia mohla prospieť brexitu
  • Asi 46 percent odporcov EÚ si myslí, že výsledky je možné zmanipulovať, niektorí si preto nosili vlastné perá

Brexit by ma priviedol na vrchol šťastia, povedal exstarosta Londýna Johnson

Odchod z EÚ by bol „zlomovým bodom v histórii Británie“ a „triumfom demokracie“, domnieva sa bývalý starosta Londýna a hlavný hráč tábora za brexit Boris Johnson. Vyjadrenie zaznelo v rozhovore exstarostu pre denník The Telegraph.

Johnson upozornil, že Británia môže „silne prosperovať mimo EÚ“. Voličov vyzval, aby verili v seba a aby prevzali späť kontrolu nad vlastnou krajinou. Brexit by preňho znamenal „vrchol šťastia“, aj preto, že Briti by týmto spôsobom prehovorili za miliónov ľudí, ktorí sú proti upadajúcemu, izolovanému a do seba zahľadeného systému únie. Zároveň je pripravený aj na opačný výsledok hlasovania a na koniec svojej politickej kariéry.

„Bol som osem rokov starostom Londýna, veľmi sa mi to páčilo, bola to obrovská česť. Úprimne povedané, ak je toto koniec mojej politickej kariéry, tak nech sa tak stane!“ povedal Johnson.

Hlasoval aj premiér David Cameron, ktorý v kampani pred referendom vytrvalo bojoval za zotrvanie krajiny v integrovanej Európe. „Choďte a hlasujte pre väčšiu a lepšiu Britániu vnútri reformovanej EÚ,“ odkázal predseda vlády voličom.

Prieskumy dávajú náskok odporcom brexitu

Prieskum, ktorý zverejnili britské médiá, dáva mierny dôvod na optimizmus priaznivcom blízkych vzťahov Británie s kontinentom. Podľa telefonickej ankety, ktorú uskutočnila spoločnosť Ipsos Mori tento týždeň by proti odchodu hlasovalo 52 percent ľudí, kým za brexit sa mienilo vysloviť 48 percent opýtaných.

Iný prieskum, podľa denníka The Sun posledný pred hlasovaním, dáva stúpencom európskej integrácie dokonca desaťpercentný náskok pred euroskeptikmi. Spoločnosť Populus dáva prívržencom členstva v EÚ 55 percent hlasov, odporcom 45 percent.

Volebná účasť by mohla byť podobne vysoká ako pri minuloročných parlamentných voľbách. Vyplýva to z prieskumu BSG Research. Odovzdať svoj hlas pre či proti ďalšiemu členstvu krajiny v európskom bloku sa podľa neho určite chystalo 67 percent ľudí. Vlani v máji sa parlamentných volieb zúčastnilo 66,4 percenta voličov, informoval denník The Guardian.

Okrem 67 percent respondentov, ktorí v prieskume uviedli, že sa referenda zúčastnia celkom určite, ďalších 12 percent ľudí povedalo, že svoj hlas príde odovzdať „pravdepodobne“. Viac ľudí odhodlaných ísť hlasovať je podľa prieskumu medzi staršími osobami, ktoré sú dlhodobo skôr priaznivci brexitu. Určite chcelo voliť 79 percent ľudí nad 65 rokov, zatiaľ čo v kategórii od 18 do 24 rokov iba 54 percent.

Sledujte aj online prenos agentúry ČTK

Rozhodne sa u protinožcov?

Britskí voliči žijúci v Austrálii a na Novom Zélande by mohli byť rozhodujúcou silou v referende o zotrvaní Británie v Európskej únii. Píše to austrálska tlač, ktorá v tejto súvislosti pripomenula, že v Austrálii je približne 1,2 milióna britských štátnych príslušníkov a na Novom Zélande ich je asi 250-tisíc. Aj preto v týchto krajinách, ktoré sú na opačnej strane zemegule, viedli oba tábory mohutnú kampaň, napísal denník The Daily Telegraph.

Politologička Annmarie Elijahová sa domnieva, že Briti v Austrálii patria skôr ku konzervatívnemu táboru a mohli prevažne hlasovať za brexit. Referendum napäto sleduje aj Nový Zéland. Tamojší expremiér Jim Bolger podporuje zotrvanie Británie v EÚ.

Titulky novín vo Veľkej Británii počas...
Ľudia s dáždnikmi čakajú na vstup do volebnej...
+15David Cameron s manželkou Samanthou potom ako...

Brusel na ihlách

Ak sa v referende Briti rozhodnú odísť z EÚ, je veľmi pravdepodobné zvolanie mimoriadnej schôdze Európskeho parlamentu už na začiatku budúceho týždňa. O veci by mala v piatok ráno, keď už budú známe výsledky hlasovania, rozhodnúť takzvaná konferencie predsedov, teda šéf EP Martin Schulz a lídri jednotlivých politických frakcií.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker pred poludním telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou; s talianskym premiérom Matteo Renzim hovoril v stredu a na piatok sa chystá k podobnému rozhovoru aj s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

Svet komentuje britské referendum

Svetová tlač hodnotí dôsledky britského referenda na osud Európskej únie a zvažuje šance oboch táborov. Európske médiá väčšinou podporujú zotrvanie Britov v EÚ.

Nervozita aj obavy z falšovania

V krajine podľa médií panuje napäté očakávanie a nervozita. O neskrotných vášňach okolo referenda svedčia informácie bulvárneho denníka The Sun, podľa ktorého niektorí stúpenci odchodu z EÚ vyzývajú voličov, aby na zaškrtnutie príslušného boxu na hlasovacom lístku používali výhradne britské, nie európske perá. Písacie potreby vyrobené v EÚ by vraj mohli spôsobiť sfalšovania výsledkov.

Okolo 46 percent odporcov EÚ je presvedčených, že výsledky hlasovania je možné zmanipulovať, napísal The Sun s odvolaním sa na prieskum spoločnosti YouGov.

Výsledok mohlo ovplyvniť aj počasie

Výsledok hlasovania mohlo ovplyvniť aj počasie. Silný dážď počas dňa na mnohých miestach juhovýchodného Anglicka zaplavil ulice, domy, ale aj hlasovacie miestnosti. Obyvatelia Londýna museli stále počítať so značným oneskorením pri ceste podzemnou dráhou. To podľa spravodajských serverov mohlo spôsobiť aj to, že nestihli odovzdať svoj hlas. Médiá špekulujú, že by trvajúci výdatný dážď, ktorý sa presúval z juhovýchodného nad východné Anglicko, mohol hlavne nerozhodnutých voličov od cesty k volebnej urne úplne odradiť.

Čo prinesie Cameronov risk?

Vypísaním referenda splnil britský premiér David Cameron sľub spred vlaňajších volieb, ktorým reagoval na rastúce protieurópske nálady v Británii. V prípade rozhodnutia v prospech zotrvania v EÚ chce Cameron okamžite uviesť do platnosti dohodu z februárového summitu dvadsaťosmičky, ktorá má zaručiť Britom „osobitný“ štatút v rámci únie.

Stúpenci takzvaného brexitu, teda odchodu krajiny z EÚ, odmietajú varovania mnohých ekonómov a obchodníkov, že takýto krok poškodí hospodárstvo krajiny, vrátane finančného centra City. Zástancovia členstva vyhlasujú, že napriek všetkým nedostatkom je Európska únia najlepším prostriedkom, ako obhajovať britské záujmy.

Britský premiér David Cameron a jeho manželka... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
cameron Britský premiér David Cameron a jeho manželka Samantha na odchode po hlasovaní v referende o zotrvaní Británie v EÚ. Zotrvanie podporuje aj premiér..

Svoj hlas odovzdal aj šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. Vyhlásil, že stúpenci odchodu Británie z Európskej únie majú „veľmi veľké“ vyhliadky na úspech v referende o členstve v EÚ. Všetko však závisí od účasti, povedal ráno pred svojím domom v grófstve Kent pre britskú agentúru PA. Farage patrí k hlavným predstaviteľom tábora za vystúpenie z únie. Kritici ho obviňujú, že svojím bojom proti migrácii podnecuje strach pred cudzincami.

zväčšiť Nigel Farage, predseda Strany nezávislosti... Foto: Reuters, DYLAN MARTINEZ
Veľká Británia, brexit, Nigel Farage, Nigel Farage, predseda Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), prichádza do volebnej miestnosti.

Risk je zisk?

Ak ste v stredu v Londýne stavili na zotrvanie Británie v EÚ deväť libier (asi 12 eur), máte šancu vyhrať len dve, napísal newyorský denník The New York Times. Stávka jednej libry na odchod môže naopak vyniesť až trojnásobok.

Podľa britských bookmakerov je pravdepodobnosť, že krajina z Európy neodíde, až 80-percentná. Stávkové kancelárie sú si isté, že hospodárske záujmy zvíťazia nad ideami národnej identity.

Stávkovanie je na ostrovoch masívne. Len v utorok a stredu prestávkovali občania Spojeného kráľovstva viac ako tri milióny libier, väčšinou online. Tri štvrtiny z nich tipovali zotrvanie. Než vyhlásia výsledky, vsadia Briti odhadov dvadsať miliónov libier.

V porovnaní so sumou pri stávkach na dostihoch a futbale je to však iba zlomok.

Výsledok zrejme bude tesný

Prieskumy, ktoré v uplynulých týždňoch zaznamenali množstvo výkyvov, boli v posledných dňoch viac-menej vyrovnané a prakticky nikto sa neodvažuje tipovať výsledok. Jasné je, že referendum rozhodnú doteraz váhaví voliči a tiež účasť – najmä mladých ľudí, ktorí sú síce za EÚ, ale ktorí sa tiež pomenej zúčastňujú volieb.

Členstvo v únii podporujú všetky veľké britské strany, veľké firmy, City, medzinárodné inštitúcie i zahraniční spojenci Británie. Zástancom brexitu sa však podarilo viesť účinnú kampaň, pretože možnosť opustenia únie rozdeľuje krajinu nielen geograficky, ale aj naprieč stranami. V Anglicku sú za brexit najmä starší voliči, ľudia na vidieku a v menších mestách, proti je mladšia generácia a obyvatelia veľkých a univerzitných miest. V Škótsku a Severnom Írsku brexit odmietajú obyvatelia miest i vidieka.

Ak zvíťazia odporcovia únijného členstva, bude to mať vplyv na celú EÚ, ktorá pre krízu v eurozóne a problémy s migráciou prechádza ťažkým obdobím aj bez brexitu. Obavy vyvoláva najmä riziko, že britský príklad by chceli nasledovať strany v ďalších krajinách a že by sa únia mohla začať rozkladať.

Hlavnými témami kampane boli ekonomické dôsledky prípadného opustenia európskeho bloku a veľká imigrácia, ktorá podľa kritikov ohrozuje niektoré pracovné príležitosti pre Britov, zaťažuje verejné služby a zdražuje bývanie.

Na kampaň vrhla tieň vražda labouristickej poslankyne Jo Coxovej, ktorá bola za členstvo v únii. Sociologické ankety nenaznačujú, či jej smrť môže výsledok hlasovania ovplyvniť.

Viac ako 41-tisíc volebných miestností sa otvorilo o 08:00 hodine. Briti môžu hlasovať do 23:00 hod. Približne 46 a pol milióna registrovaných voličov odpovedá na otázku „Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo opustiť Európsku úniu?, pričom voliči neoznačujú krížikom iba možnosť "Áno“ alebo „Nie“, ale „Zostať členom Európskej únie“ alebo „Opustiť Európsku úniu“.

Tentoraz nie sú pripravené prieskumy medzi voličmi, ktorí odhlasovali, a bude sa teda čakať na postupné vyhlasovanie výsledkov z 382 volebných stredísk. Prvé by sa mali objaviť v piatok asi o 01:30 hod. O tri či štyri hodiny neskôr bude jasné, ktorou cestou sa Británia vydala.

Pre platnosť referenda nie je stanovená minimálna účasť, aj keď experti podľa agentúry DPA predpovedajú, že dosiahne 60 až 80 percent. Vysokú účasť budú analytici považovať za znamenie, že prevážili odporcovia vystúpenia Británie z EÚ.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit