Beňovú opätovne zvolili za kvestorku europarlamentu

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer) bola v stredu v prvom kole opätovne zvolená do funkcie kvestorky Európskeho parlamentu. Informovala o tom jej predsedníčka Roberta Metsolová s tým, že Beňová získala 487 hlasov.

19.01.2022 11:33 , aktualizované: 15:14
Monika Beňová Foto: ,
Europoslankyňa Monika Beňová
debata (5)

Beňová opätovné zvolenie do tejto funkcie považuje za veľkú poctu. V reakcii na to uviedla, že chce na tejto pozícii pokračovať vo svojej doterajšej pracovnej agende.

„Skutočne si cením a som vďačná za dôveru kolegov. Veľmi milo ma prekvapil vysoký počet hlasov a podpora, tak z našej sociálnodemokra­tickej frakcie, ale aj z iných frakcií zastúpených v Európskom parlamente,“ uviedla Beňová, ktorá na kvestorskej pozícii od júla 2019 zastupuje frakciu európskych socialistov a demokratov.

Podľa jej slov voľba nového predsedníctva Europarlamentu, ktorého súčasťou sú aj kvestori a kvestorky, zabezpečí kontinuitu a efektívne inštitucionálne fungovanie europarlamentu v druhej polovici jeho súčasného legislatívneho obdobia.

„Doposiaľ som ako kvestorka zodpovedala za väčšinu vydaných interných rozhodnutí týkajúcich sa fungovania europarlamentu z hľadiska ochrany zdravia a bezpečnosti. To súviselo aj so zabezpečením jeho administratívnej prevádzky v čase pandémie koronavírusu,“ uviedla europoslankyňa.

Podľa vlastných slov zrejme bude mať ako kvestorka zrejme na starosti rovnakú agendu. O oblastiach, ktorým sa budú jednotliví členovia kolégia kvestorov venovať v nadchádzajúcom období, sa však bude rokovať až v najbližších dňoch.

Beňová doteraz zodpovedala aj za boj proti sexuálnemu obťažovaniu, rovnosť príležitostí pre všetkých, ale aj za za kancelárie EP v členských štátoch EÚ.

Má predstavu, že by v rámci projektu „Europe Experience“, ktorý zaviedol nedávno zosnulý šéf Európskeho parlamentu David Sassoli, vznikli aj na Slovensku nové kancelárie europarlamentu aj s priestorom pre návštevníkov, aby Slováci za europoslancami nemuseli chodiť len do Bruselu či do Štrasburgu. Vyjadrila nádej, že tieto priestory budú otvorené do roku 2024 a že prispejú k tomu, aby Slováci mali lepšie povedomie o eurovoľbách a zvýšili svoj účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu.

David Sassoli Čítajte viac Zomrel predseda Európskeho parlamentu David Sassoli

V rozhovore pre slovenských novinárov v Štrasburgu Beňová vysvetlila, že práca v predsedníctve má skôr technický charakter a je zameraná na plnenie jednotlivých úloh, a nie je až tak o zviditeľňovaní domovskej krajiny. „Ja sa budem snažiť dobre pokrývať tie portfóliá, ktoré pri prerozdeľovaní dostanem a to všetko, čo sa dá urobiť pre Slovensko, to si nechám do pléna Európskeho parlamentu,“ uviedla poslankyňa, ktorá v Europarlamente vykonáva už svoj štvrtý mandát.

V prvom kole boli za kvestorov zvolení aj Anne Sanderová (EPP, 622 hlasov), Christophe Hansen (EPP, 576 hlasov) a Fabienne Kellerová (Obnovme Európu, 479 hlasov).

Kolégium kvestorov Európskeho parlamentu má päť členov, ktorých volia poslanci na funkčné obdobie trvajúce dva a pol roka s možnosťou obnovenia mandátu. Ich úlohou je dozerať na administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa priamo týkajú členov Europarlamentu a ich pracovných podmienok.

Kvestori a kvestorky sú aj členmi Predsedníctva Európskeho parlamentu, v ktorom majú poradný hlas a môžu navrhovať zmeny a doplnenia jeho dokumentov. Volení sú trojkolovým väčšinovým tajným hlasovaním: v prvých dvoch kolách sa vyžaduje absolútna väčšina odovzdaných hlasov, v poslednom kole postačuje relatívna väčšina. Kvestorské kolégium sa obvykle schádza raz za mesiac.

Slovenský europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) bol v utorok zvolený za jedného zo 14 podpredsedov Európskeho parlamentu. Za kandidáta ho navrhla liberálna skupina Obnovme Európu. Slovensko je medzi podpredsedami Europarlamentu zastúpené vôbec po prvýkrát.

Michal Šimečka Čítajte viac Šimečka bol zvolený za jedného z podpredsedov europarlamentu
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Monika Beňová