Zomrel predseda Európskeho parlamentu David Sassoli

Vo veku 65 rokov zomrel predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli, ktorý bol od 26. decembra hospitalizovaný v nemocnici v Taliansku. Agentúre DPA to potvrdil Sassoliho hovorca Roberto Cuillo.

11.01.2022 06:34 , aktualizované: 23:03
David Sassoli Foto: ,
Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli
debata (151)

Podľa nemeckej rozhlasovej stanice Deutsche Welle Sassoli zomrel po „vážnych komplikáciách“ v súvislosti s jeho imunitným systémom. „Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli zomrel 11. januára o 01.15 h v nemocnici v talianskom meste Aviano, kde bol hospitalizovaný,“ uviedol na Twitteri Cuillo.

Cuillo v priebehu pondelka oznámil, že Sassoli pre hospitalizáciu zrušil všetky svoje oficiálne aktivity. „Hospitalizácia bola nevyhnutná pre závažné zdravotné komplikácie spôsobené dysfunkciou imunitného systému,“ uviedol Cuillo vo vyhlásení pre médiá.

David Maria Sassoli sa narodil 30. mája 1956 vo Florencii. V 70. rokoch minulého storočia vyštudoval politológiu na Florentskej univerzite. Začínal ako agentúrny novinár a neskôr pracoval pre rímsky denník Il Giorno.

Do politiky vstúpil v roku 2009, stal sa členom stredo-ľavicovej Demokratickej strany (PD), za ktorú v tom istom roku úspešne kandidoval za poslanca EP. Získal viac ako 400-tisíc hlasov, čo bol pre politického nováčika impozantný výsledok. V roku 2013 sa uchádzal o post primátora Ríma, ale vo voľbách ho porazil Ignazio Marino. Za predsedu europarlamentu bol zvolený 3. júla 2019.

Jeho miesto zaujme Metsolová

Po smrti Sassoliho sa funkcie dočasnej predsedníčky zákonodarného zboru EÚ dočasne ujala prvá podpredsedníčka EP Roberta Metsolová, zo skupiny Európskej ľudovej strany (EPP). „V súlade s rokovacím poriadkom bude vykonávať dočasné predsedníctvo prvý podpredseda parlamentu a to v dňoch pred voľbou nového predsedu," uviedol Európsky parlament v oficiálnom vyhlásení. Metsolová v pondelok 17. januára otvorí januárové plenárne zasadnutie EP v Štrasburgu minútou ticha na pamiatku zosnulého Sassoliho.

Už dávnejšie bolo naplánované, že voľba predsedu EP na druhú polovicu volebného obdobia (do eurovolieb v roku 2024) sa uskutoční v utorok 18. januára počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Favoritom na uvoľnenú funkciu je práve Metsolová, ktorá ešte vlani v októbri získala dôveru väčšiny poslancov z frakcie ľudovcov. O túto pozíciu sa uchádza aj poľský europoslanec Kosma Zlotowski z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) a španielska poslankyňa Sira Regová z Konfederatívnej skupiny zjednotenej ľavice / Nordickej zelenej ľavice (GUE/NGL).

Európski politici vyjadrili sústrasť

Predstavitelia európskych inštitúcií aj európski politici v utorok ráno využili sociálne siete, aby reagovali na úmrtie Davida Sassoliho.

Ako jedna z prvých reagovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Som hlboko zarmútená stratou veľkého Európana a hrdého Taliana. David Sassoli bol citlivý novinár, vynikajúci predseda Európskeho parlamentu a v neposlednom rade môj drahý priateľ. Moje myšlienky sú s jeho rodinou. Odpočívaj v pokoji, David,“ napísala šéfka Eurokomisie na sociálnej sieti Twitter.

Predseda Európskej rady Charles Michel vzdal hold zosnulému predsedovi EP a označil ho za „úprimného a vášnivého Európana.“ „Jeho ľudské teplo, štedrosť, vrúcnosť a úsmev nám už teraz chýbajú,“ napísal Michel na Twitteri.

Výkonný podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans vyjadril sústrasť Sassoliho rodine. „Jeho vrúcnosť bola inšpiráciou pre každého, kto ho poznal. Úprimná sústrasť patrí jeho rodine a blízkym“, napísal Timmermans na sociálnej sieti.

Eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni v tejto súvislosti napísal, že úmrtie predsedu EP je „strašnou stratou pre jeho rodinu a nás všetkých“. „Vždy si budem pamätať jeho vodcovstvo, jeho vášeň a jeho veľkorysé priateľstvo,“ uviedol Gentiloni na Twitteri.

Sociálnu sieť využil na vyjadrenie sústrasti aj bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk. „Je smutné dozvedieť sa o smrti Davida Sassoliho. Navždy zostaneš v mojej pamäti ako veľký Európan, patriot a môj dobrý priateľ,“ napísal Tusk.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #úmrtie #Európsky parlament #David Sassoli