Odklad brexitu až v hodine dvanástej?

bd, Pravda | 25.10.2019 16:55
V Bruseli sa čaká na to, čo urobia v Londýne a v Londýne zas na odkaz z Bruselu. Do brexitu zostáva päť dní - rozhodnutie o jeho odklade sa však odložilo.

„Nijaké rozhodnutie,“ oznámil po rokovaní veľvyslancov európskej dvadsaťsedmičky hlavný vyjednávač pre brexit Michel Barnier. Dvadsaťsedmička sa síce zhoduje, že brexit plánovaný na Dušičky treba odložiť. Ani v piatok sa však nedohodla na tom, ako dlho má trvať už tretie predĺženie členstva Británie v EÚ. Závisieť to má aj od toho, či budú v Británii pred Vianocami predčasné voľby.

V Londýne medzitým opozícia, od ktorej podpory závisí vyhlásenie predčasných volieb, čaká na potvrdenie toho, že 31. októbra nenastane brexit bez dohody. Teda, že termín brexitu sa odloží.

O odklade sa má v Bruseli rozhodnúť v pondelok alebo v utorok, teda len dva dni pred brexitom. Mimoriadny summit na hľadanie dohody o odklade sa neplánuje. Konzultácie s cieľom dohodnúť sa na spoločnom postoji majú pokračovať cez víkend. S odkladom musia súhlasiť všetky členské štáty EÚ vrátane Británie.

Britský premiér Boris Johnson pod tlakom parlamentu pred týždňom veľmi neochotne nepodpísaným listom požiadal EÚ o odklad brexitu do 31. januára budúceho roka. Tento týždeň sa mu v parlamente opäť nepodarilo presadiť hlasovanie o brexitovej dohode, a tak prišiel s plánom vyhlásiť predčasné voľby na 12. decembra. Na schválenie predčasných volieb s konkrétnym termínom však treba dvojtretinovú väčšinu poslancov, teda aj podporu opozície. Šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn však súhlas s voľbami podmieňuje tým, že bude vylúčený neriadený brexit bez dohody. Johnson zatiaľ stále opakuje, že odklad si neželá. „Samozrejme, brexit 31. októbra je stále možný,“ povedal s tým, že teraz závisí od EÚ, ako rozhodne o odklade.

Šéf Európskej rady Donald Tusk odporučil členským štátom trojmesačný odklad do konca januára. Brexit by mohol nastať aj skôr, ak by britský parlament schválil dohodu o brexite. Podľa spravodajcu ČTK v Bruseli námietky malo najmä Francúzsko, ktoré žiada čo najkratší termín odkladu a jeho jasné zdôvodnenie. Niektoré štáty chcú však počkať na výsledok hlasovania o predčasných voľbách v Británii.

„Lídrom EÚ sa naozaj nepáči, ako sa Británia sústreďuje na dĺžku odkladu. Vláda a opozícia hovoria, že ich politické kroky – napríklad predčasné voľby – závisia od časového plánu EÚ. To znamená, že rozhodnutie EÚ bude vnímané cez britskú politickú prizmu a podľa toho hanené. Preto teraz EÚ hovorí, že bude čakať na hlasovanie v parlamente o voľbách a až potom oznámi odklad. Je to čistý politický tanec,“ napísala na twitteri editorka BBC v Bruseli Katya Adlerová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ