Johnson odmieta ďalší odklad brexitu, povedal to v telefonáte Tuskovi

Britský premiér Boris Johnson oznámil v stredu predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, že ďalší odklad brexitu si neželá. Ako uviedol premiérov hovorca, Johnson je stále presvedčený o tom, že sa mu podarí brexitovú dohodu presadiť v parlamente do 31. októbra, na kedy je stanovený deň odchodu Británie z EÚ. Informovala o tom agentúra Reuters.

23.10.2019 14:08 , aktualizované: 15:56
debata (4)

Na otázku, či si premiér myslí, že sa mu podarí dohodu o brexite presadiť do konca mesiaca, Johnsonov hovorca odpovedal: „To bola správa, ktorú premiér dnes ráno Donaldovi Tuskovi doručil. Je jasné, že verejnosť chce, aby sa brexit uskutočnil. Sme si istí, že brexit uskutočníme do 31. októbra.“

Tusk v stredu na Twitteri uviedol, že Johnsonovi v telefonickom rozhovore zdôvodnil, prečo lídrom zvyšných 27 členských štátov EÚ odporučil, aby súhlasili s odkladom brexitu.

Britský premiér Boris Johnson poslal v sobotu do Bruselu nepodpísaný list, v ktorom oficiálne požiadal o trojmesačný odklad konečného termínu brexitu do 31. januára 2020. Johnson tak urobil po tom, ako britský parlament zabrzdil jeho pokus o presadenie novej „rozvodovej“ dohody s EÚ a nakoniec o nej nehlasoval.

V stredu večer budú o žiadosti Británie o odklad rozhodovať zástupcovia členských krajín EÚ.

Predseda europarlamentu Sassoli podporil odklad brexitu

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli v reakcii na utorkové rozhodnutie britskej Dolnej snemovne zablokovať vládny plán rýchlej ratifikácie brexitovej dohody uviedol, že členské štáty Európskej únie by mali podporiť odklad brexitu.

Posunutie odchodu Spojeného kráľovstva z európskeho bloku by podľa neho umožnilo, aby Londýn objasnil svoj postoj.

Dolná komora britského parlamentu v utorok večer odmietla vládny harmonogram, podľa ktorého mali poslanci do piatku ukončiť prerokovanie komplikovaného vykonávacieho zákona k doposiaľ neschválenej dohode o podmienkach brexitu. Vláda následne legislatívny proces pozastavila a teraz je prakticky vylúčené, aby Británia v aktuálnom termíne na konci tohto mesiaca vystúpila z EÚ na základe pripravenej „rozvodovej“ dohody.

Predseda Európskej rady Donald Tusk teraz povedie intenzívne rozhovory s vládami úniovej „dvadsaťsedmičky“. Už im odporučil, aby britskú žiadosť o novom presunutí termínu brexitu podporili. Paríž však dáva najavo, že pripúšťa len niekoľkodňový „technický“ odklad.

Sassoli vo vyhlásení uviedol, že žiadosť britského premiéra Borisa Johnsona o odklad brexitu do 31. januára budúceho roka „zostáva na stole“. „A myslím si, že by bolo žiaduce, ako to požaduje predseda (Európskej rady) Donald Tusk, aby členské štáty s odkladom súhlasili,“ uviedol Sassoli. Odklad podľa neho umožní Spojenému kráľovstvu, aby objasnilo svoju pozíciu, a Európskej únii, aby v brexitovom procese „zohralo svoju rolu“.

Brexitovú dohodu musí po britskej Dolnej snemovni schváliť práve Európsky parlament. V tejto súvislosti sa hovorilo o mimoriadnej schôdzi budúci týždeň, čo rokovací poriadok EP v naliehavých prípadoch dovoľuje. Táto možnosť však po utorkovom vývoji v Londýne padla.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Europarlament #Európska rada #Brexit #Boris Johnson #David Sassoli