Mayová čaká zrýchlenie rozhovorov o brexite, EÚ27 to preberie bez nej

ČTK | 29.06.2018 07:04
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
Britská premiérka Theresa Mayová predpokladá zrýchlenie rozhovorov o odchode svojej krajiny z EÚ a o budúcej podobe vzájomných vzťahov čoskoro potom, čo Londýn zverejní svoju predstavu toho, ako si túto budúcnosť predstavuje. Mayová to povedala v piatok nad ránom pri odchode z celonočného rokovania summitu EÚ. Na ňom krátko predtým, než prezidenti a premiéri začali zložitú diskusiu o migrácii, informovala o pohľade Londýna na vývoj rokovaní o brexite.

Už bez Mayovej sa budú tejto téme dnes (piatok, 29.6.) od 11:00 venovať šéfovia štátov a vlád ostatných 27 krajín Európskej únie. Začiatok rokovacieho dňa bol o dve hodiny odložený práve preto, že diskusia lídrov o migračnej problematike sa pretiahla do skorého rána.

„Zdôrazňovala som, že chceme dohodu, ktorá bude prínosom pre Britániu i našich európskych partnerov. Spoločne si môžeme vzájomne podporiť našu prosperitu i bezpečnosť,“ uviedla šéfka britskej vlády.

Podľa Mayovej bude dôležité budúce partnerstvo s EÚ v bezpečnostnej spolupráci. „Chcem vidieť silné a hlboké bezpečnostné partnerstvo, ktoré bude s našimi európskymi partnermi pokračovať,“ poznamenala.

Vyjednávači 27 krajín EÚ a Londýna by mali mať do októbrového summitu EÚ pripravený finálny text dohody o vystúpení Británie z európskeho bloku na jar 2019 tak, aby dokument mohol včas prejsť príslušným ratifikačným procesom. Paralelne by obe strany mali mať v októbri k dispozícii text politickej deklarácie o budúcej podobe vzájomných vzťahov, na ktorom sa však prakticky ešte nezačalo pracovať.

Krátke štvorbodové závery, ktoré pripravili diplomati pre „brexitovú“ časť júnového summit EÚ, pripomínajú aj potrebu vyriešiť otázku Gibraltáru. Na zaradení tejto zmienky trvalo podľa diplomatov Španielsko.

Dlhodobo problematickým bodom, na ktorom sa obe strany nemôžu zhodnúť, je otázka režimu na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom.

Po diskusii o vývoji rokovaní s Britániou čaká ešte 27 premiérov a prezidentov debata o reforme eurozóny.