Povinné kvóty nebudú, migrantov si štáty EÚ môžu vziať dobrovoľne

Premiéri a prezidenti krajín Európskej únie po zhruba deviatich hodinách komplikovaných rokovaní schválili v noci na piatok niektoré základné zmeny v prístupe EÚ k migračnej vlne. Taliansko sa totiž zaťalo a hrozilo vetom záverov tohto summitu.

28.06.2018 21:22 , aktualizované: 29.06.2018 07:30
Giuseppe Conte Foto: ,
Taliansky premiér Giuseppe Conte počas príchodu na summit EÚ v sídle budovy Europa v Bruseli.
debata (120)

K dopredu oznámenému zámeru zriadiť pre migrantov strediská na severoafrickom pobreží pribudol – po talianskej hrozbe vetom záverov vrcholnej únijnej schôdzky – plán na podobné centrá na území tých štátov únie, ktoré sa na takomto pláne dobrovoľne chcú podieľať a dobrovoľne by od Talianska migrantov prevzali.

Do oboch miest by mierili migranti zachránení na mori a bolo by rýchlo rozhodnuté, kto má nárok na azyl a kto je, naopak ekonomický migrant, ktorý sa teda musí bezodkladne vrátiť.

Dlhá noc rokovaní

Dohoda, ktorú nemecká kancelárka Angela Merkelová, český premiér Andrej Babiš aj ďalší účastníci summitu označili za veľký úspech, je súčasťou kompromisu, ktorý sa podarilo dosiahnuť po viac ako ôsmich hodinách zložitého vyjednávania.

„Po deviatich hodinách diskusie sme došli k dohode. Vďaka európskej spolupráci sme nakoniec zvíťazili,“ vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron pri odchode zo štvrtkovej večere, ktorá sa pretiahla do piatkového úsvitu. „Európa bude migračným tlakom čeliť ešte dlho. Musíme tejto výzve čeliť a zároveň sa držať svojich skutočných hodnôt,“ dodal.

Do Európy teraz mieri podstatne menej ľudí než počas najväčšej migračnej krízy v roku 2015, nelegálnych prechodov hraníc je teraz o 95 percent menej. Vo veľmi pozmenenej politickej atmosfére silnejúcich protimigračných a protieurópskych strán a hnutí sa však teraz únia rozhodla presadiť cesty k výraznému obmedzeniu počtov prichádzajúcich, a to hneď niekoľkými spôsobmi.

Možnosti konceptu „vyloďovacích platforiem“, teda stredík pre prebierku migrantov mimo územia únie, má urýchlene začať skúmať Európska komisia v spolupráci s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM), a to tak, aby všetko bolo v súlade s medzinárodným právom.

Pred summitom diplomati vysvetľovali, že koncept centier na africkom pobreží – a teda to, že cesta od líbyjských brehov do Európy skončí opäť v Afrike – má mať pre migrantov tiež psychologický efekt. Niektoré africké štáty už však odmietli, že by mali o podobné centrá na svojom území záujem, vyjednávania tak najskôr budú dlhé a citlivé.

Taliani sa zaťali

Summit už vo štvrtok v podvečer zdramatizoval taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý sa rozhodol zablokovať prijatie celkových záverov júnovej vrcholnej schôdzky EÚ, kým nebudú zohľadnené požiadavky Ríma týkajúce sa migračnej problematiky. Nasledujúce hodiny rokovaní priniesli kompromis, ktorý síce znamená ústup od pôvodnej požiadavky Talianska, aby ostatné krajiny EÚ prevzali spoluzodpovednosť za migrantov zo Stredozemného mora, napriek tomu bol nakoniec pre Conteho prijateľný.

„Taliansko po tomto EÚ summite už nie je osamotené,“ vyhlásil Conte, ktorý výsledok tiež považuje za víťazstvo.

Z textu záverov

Podľa odsúhlaseného textu záverov majú byť na území EÚ zachránení migranti v súlade s medzinárodným právom „na základe spoločného úsilia“ presunutí do stredísk „pod kontrolou“, zriadených na dobrovoľnom základe členskými štátmi.

„Nasledovať bude rýchly a bezpečný proces s podporou EÚ, aby bolo možné rozlišovať medzi nelegálnymi migrantmi, ktorí budú vrátení, a tými, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu,“ uvádzajú závery stretnutia. „Všetky opatrenia v kontexte týchto kontrolovaných stredísk, vrátane prerozdeľovania a presídľovania, budú na dobrovoľnom základe,“ stojí v texte.

Krajiny V4 sú spokojné

Pre českého premiéra Babiša je dôležité, že krajiny EÚ opúšťajú tému prerozdeľovania migrantov podľa kvót. Český premiér to spomenul nielen v súvislosti s novými plánmi, ale narážal aj na ďalšiu časť nočnej dohdoy, ktorá predpokladá, že budúca dohoda na reforme azylového systému EÚ musí byť dosiahnutá konsenzom, teda so súhlasom všetkých krajín bloku.

Štáty o nej neúspešne rokujú od roku 2016. Teraz bude v snahe nájsť zhodu všetkých krajín bloku pokračovať Rakúsko, ktoré má na októbrovom summite informovať, ako sa mu to darí.

Dodal, že závery summitu k migrácii obsahujú všetky požiadavky štátov V4, ktorú tvorí spoločne s Českom ešte Slovensko, Poľsko a Maďarsko. Stredoeurópske štáty chceli okrem princípu dobrovoľnosti pri relokáciách tiež záchytné centrá mimo európskeho kontinentu, záväzok boja proti pašerákom a pravidlá pre pôsobenie neziskových organizácií, dodal Babiš.

Merkelová hovorí o zhode

Podľa Merkelovej je tiež jasné, že medzi štátmi EÚ panuje zhoda, že je potrebné dostať pod kontrolu aj pohyb migrantov medzi krajinami vo vnútri únie. Pre šéfku nemeckej vlády, ktorá doma čelí pre migráciu výraznej politickej kríze, je práve tento aspekt veci teraz najdôležitejší. Merkelová zdôraznila, že žiadatelia o azyl si nemôžu vyberať, v ktorej krajine únie majú ich žiadosť posudzovať.

„Druhotné presuny žiadateľov o azyl medzi členskými štátmi ohrozujú integritu spoločného európskeho azylového systému a schengenského priestoru. Členské štáty by mali podniknúť všetky potrebné legislatívne a administratívne kroky, aby takýmto presunom zabránili a úzko na tomto cieli spolupracovať,“ stojí v záveroch.

Spomenutý v nich je aj záväzok začať výplatu druhej tranže peňazí, ktoré majú slúžiť na podporu sýrskych utečencov v Turecku a presunúť do trustového fondu pre Afriku pol miliardy eur z rezervy rozvojového fondu únie (EDF). Štáty by mali do afrického fondu prispieť tak, aby ho naplnili dostatočným spôsobom.

Závery tiež obsahujú bod týkajúci sa potreby zabezpečiť dostatočnú podporu agentúre Frontex väčšími zdrojmi

Zrušili tlačovú konferenciu

Taliani počas summitu zaujali jasné stanovisko. Informáciu o nesúhlase talianskeho premiéra novinárom potvrdil vo štvrtok Preben Aamann, hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

„Pretože jeden z členov si vyhradil právo zaujať stanovisko k celým záverom, v tejto fáze neboli dohodnuté žiadne závery,“ uviedol Aaman. Skutočnosť, že ide o talianskeho premiéra, potvrdil nemenovaný taliansky diplomat.

Lídri Európskej únie Donald Tusk a Jean-Claude Juncker dokonca zrušili tlačovú konferenciu, ktorá sa mala pôvodne uskutočniť po skončení štvrtkového rokovania na summite EÚ v Bruseli. Médiám len oznámili, že ich budú informovať až po skončení druhého rokovacieho dňa, pričom dôvodom tejto zmeny je to, že „jedna z členských krajín si kladie podmienky na prijatie celkových záverov z rokovaní“. Z prostredia európskych diplomatov následne podľa agentúry Associated Press preniklo, že touto krajinou je Taliansko.

Conteho desaťbodový návrh

Niektorých európskych lídrov s novými požiadavkami Ríma ohľadom migrácie zoznámil Conte už v nedeľu, kedy na neformálnom stretnutí 16 premiérov a prezidentov k migračnej problematike nečakane predstavil desaťbodový návrh.

Taliansko, ktoré teraz – cez celkový pokles migrantov mieriacich do EÚ v porovnaní s dobou najväčšej migračnej krízy – nesie hlavnú záťaž, začala hlasno žiadať, aby sa s tisíckami prichádzajúcich nemuselo vyrovnávať samo. Podľa súčasných pravidiel úniového azylového systému je za migrantov zodpovedná prvá krajina, kde migranti vkročí na pôdu EÚ.

Conte pri príchode na summit EÚ vyzval na zásadnú zmenu v migračnej politike EÚ. Pripomenul, že Taliansko dostalo iba minimálnu pomoc v čase, keď bolo hlavnou krajinou, ktorá prijímala migrantov z celého Stredomoria, a zdôraznil, že „Taliansko nepotrebuje žiadne slovné znamenia, ale konkrétne skutky“.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #summit EÚ #migrácia #migračná kríza #Giuseppe Conte #summit EÚ o migrácii