Eurokomisia odporučila zníženie emisií skleníkových plynov o 90 percent do roku 2040

Európska únia by si mala stanoviť za cieľ zníženie emisií skleníkových plynov o 90 percent do roku 2040 v porovnaní s rokom 1990. Vyplýva to z odporúčaní, ktoré zverejnila Európska komisia. Oproti pôvodnému návrhu exekutíva EÚ vyšla v ústrety protestujúcim farmárom a upustila od konkrétnych zmienok o znižovaní emisií v poľnohospodárstve, všimli si bruselské médiá.

06.02.2024 16:42
debata (4)
Šéf OSN: Klimatické zmeny prinášajú skazu. Hlavným vinníkom sú fosílne palivá
Video

„Komisia odporúča 90-percentné zníženie čistých emisií skleníkových plynov do roku 2040 v porovnaní s úrovňou v roku 1990 a začatie diskusie so všetkými zúčastnenými stranami,“ uviedla EK v tlačovej správe.

Legislatívny návrh týkajúci sa týchto plánov by však mala vypracovať až budúca Európska komisia, ktorá vznikne po európskych voľbách tento rok v júni. Návrh potom musí získať súhlas členských štátov aj Európskeho parlamentu. Predchádzajúce klimatické ciele EÚ vyžadovali aj jednomyseľné schválenie šéfmi štátov EÚ a vlád na Európskej rade.

COP28 summit klimatický Čítajte viac Slovensko znížilo emisie skleníkových plynov o 44 percent oproti roku 1990

Stanovenie čiastkového cieľa má zabezpečiť dosiahnutie hlavného deklarovaného cieľa dvadsaťsedmičky, a to takzvanej uhlíkovej neutrality do roku 2050. V súčasnosti má EÚ tiež cieľ znížiť množstvo emisií o 55 percent do roku 2030 oproti roku 1990.

„Stanovenie klimatického cieľa do roku 2040 pomôže európskemu priemyslu, investorom, občanom a vládam prijímať v tomto desaťročí rozhodnutia, ktoré udržia EÚ na ceste k splneniu cieľa, ktorým je klimatická neutralita v roku 2050,“ napísala Európska komisia. Ako dodala, stanovenie tohto cieľa tiež „vyšle dôležité signály, ako efektívne investovať a plánovať v dlhodobejšom horizonte“.

S plánovaním do budúcnosti je možné vytvoriť „prosperujúcu, konkurencieschopnú a spravodlivú spoločnosť, dekarbonizovať priemysel EÚ a energetické systémy a zabezpečiť, že bude Európa hlavným cieľom investícií so stabilnými pracovnými miestami pripravenými na budúcnosť“, hovorí vyhlásenie exekutívy EÚ.

Podľa EK sa tak aj zvýši odolnosť Európy voči budúcim krízam a posilní sa energetická nezávislosť EÚ od dovozu fosílnych palív. Náklady a dopady zmeny klímy na človeka sú čoraz väčšie a viditeľnejšie, upozornila únijná exekutíva s tým, že len za posledných päť rokov sa ekonomické škody súvisiace s klímou odhadujú na 170 miliárd eur. EK dodala, že pri posudzovaní vplyvov zistila, že aj podľa konzervatívnych odhadov by väčšie globálne otepľovanie v dôsledku terajšej nečinnosti mohlo do konca storočia viesť k zníženiu HDP Európskej únie približne o sedem percent.

Klimatický štrajk: Novú planétu nevyrobia ani vedci
Video

Na pondelkovej schôdzke šéfov kabinetov jednotlivých eurokomisárov sa proti stanoveniu vyššie spomínaného cieľa, teda zníženiu skleníkových plynov o 90 percent, postavil iba zástupca maďarského komisára Olivéra Várhelyiho, napísal server Politico s odvolaním sa na svoje zdroje. Ako sa uvádza v odporúčaní EK, k dosiahnutiu cieľa budú musieť prispieť všetky sektory. Oproti pôvodnému návrhu však komisia podľa informácií Politica z textu odstránila pasáž, ktorá sa zaoberala poľnohospodárskym sektorom v snahe upokojiť farmárov, ktorí v posledných týždňoch protestujú po celej Európe. Terčom ich výhrad je cezhraničná konkurencia, avšak sťažujú sa práve aj na predpisy EÚ týkajúce sa ekológie.

V konečnom návrhu odporúčania už nie je zmienka o potenciálnom 30-percentnom znížení emisií v poľnohospodárskom sektore medzi rokmi 2015 a 2040. Takisto boli vyškrtnuté odporúčania pre občanov, aby zmenili svoje správanie, napríklad konzumovali menej mäsa, dodalo Politico.

brusel Čítajte viac Eurokomisia v reakcii na protesty poľnohospodárov stiahne návrh zákona o pesticídoch

Podľa EK sa predpokladá, že energetický sektor dosiahne úplne dekarbonizáciu krátko po roku 2040 na základe všetkých nulových a nízkouhlíkových energetických riešení, čo znamená využitie obnoviteľných zdrojov, jadrovej energie či geotermálnej a vodnej energie. „Očakáva sa, že dopravný sektor dekarbonizuje prostredníctvom kombinácie technologických riešení a cien uhlíka. So správnymi politikami a podporou môže v prechode zohrať úlohu aj poľnohospodársky sektor,“ dodáva komisia vo svojej správe.

Deväťdesiatper­centné zníženie emisií je pritom celoeurópsky cieľ, každá krajina to môže mať inak, no celkovo je potrebné dostať sa práve k hodnote 90 percent.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie skleníkových plynov