Odrazila sa ekonomika EÚ od dna?

Európska ekonomika sa posledné týždne zmieta v záplave protichodných správ.

20.09.2013 16:05
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (3)
Európske riešenia - banner

Mierny ekonomický rast naznačuje, že najťažšia fáza hospodárskej recesie sa už skončila. Nemeckí experti sa zhodli, že nálada v ekonomike je najlepšia od apríla 2010. Grécko už niekoľko mesiacov po sebe vykazuje prebytok rozpočtu. Na druhej strane rekordne nízky predaj áut skôr hovorí o tom, že ľudia sú v míňaní peňazí stále veľmi opatrní, alebo ich pre vysokú mieru nezamestnanosti v mnohých krajinách jednoducho nemajú.

Seriál pripravujeme v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Prečítajte si aj ĎALŠIE ČASTI.

Problémy sa nekončia ani pre južnú Európu. Podiel nesplácaných úverov v španielskych bankách dosiahol v júli nové maximum 12 percent, čo znamená, že čoraz viac domácností a malých spoločností má problémy so splácaním svojich dlhov. Taliansku sa zase nedarí skrotiť štátny dlh, ktorý sa v budúcom roku zvýši na nový rekord 132,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Aj preto sa predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vo svojej poslednej správe o stave únie pred budúcoročnými európskymi voľbami zameral viac na budúcnosť, ako na to, čo bolo.

Barroso za dve hlavné priority označil boj s nezamestnanosťou a podporu ekonomického rastu. Zdôraznil tiež, že je potrebné dokončiť bankovú úniu a jednotný digitálny trh a podporiť investície do vedy a vzdelania. Predseda komisie v prejave k europoslancom zároveň zdôraznil, že do európskych volieb v máji budúceho roka zostáva Európskej komisii aj Európskemu parlamentu ešte veľa práce.

„Práca nie je hotová, je v rozhodujúcej fáze,“ podotkol. Pripomenul najmä potrebu definitívne potvrdiť viacročný finančný rámec na roky 2014 až 2020 a rozpočet únie na budúci rok. Je to podľa neho potrebné aj pre snahu bojovať s vysokou nezamestnanosťou.

Jeho odpoveďou na kritiku prehlbovania európskej integrácie boli vety o tom, že ak sa odporcom EÚ terajšia podoba Európy nepáči, mali by ju pomôcť opraviť. „Keď ste na jednej lodi, nemôžete hovoriť – váš koniec lode sa potápa,“ poznamenal Barroso. Európa podľa neho nie je zdrojom problémov, ale súčasťou ich riešenia. V určitých oblastiach je podľa Barrosa potreba jednotná Európa.

„Verím, že na horizonte musíme mať politickú úniu,“ poznamenal. Vierohodnosť ekonomickej a menovej únie podľa neho zásadne závisí od politickej a inštitucionálnej konštrukcie, ktorá je jej oporou. Európska únia podľa Barrosa nie je cudzou silou, ale výsledkom demokratických rozhodnutí európskych inštitúcií a členských štátov únie.

Vo svojom vystúpení predseda Európskej komisie ocenil podľa neho správny spôsob, ktorým sa EÚ rozhodla bojovať s ekonomickou krízou. Nesplnili sa prognózy, že Grécko opustí eurozónu, ktorá sa, naopak, od budúceho roka rozšíri o Lotyšsko. Napriek tomu Barroso pripomenul, že finančné trhy nie sú ešte úplne presvedčené, že únia už má krízu za sebou. Je podľa neho prácou pre vlády, aby trhom dodali stabilitu a predvídateľnosť.

„Je potrebné vyriešiť problémy Grécka a Cypru, navyše ďalšie peniaze na svoju záchranu zrejme bude potrebovať Portugalsko. Potom je ešte potrebné vziať do úvahy ekonomický cyklus, ktorý odhalí ich ďalšie slabosti. A hoci sa v lete začali objavovať náznaky oživenia, preukáže sa ich chabý základ,“ uviedol k tomu Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank.

Podľa Barrosa by potrebnú stabilitu mohla Európa získať vybudovaním skutočnej bankovej únie. Do európskych volieb chce Barroso dokončiť jednotný mechanizmus na riešenie problémov bánk eurozóny.

Európske voľby budúci rok v máji podľa predsedu EK nebudú len o novom zložení Európskeho parlamentu alebo novej Európskej komisii, ale o Európe ako takej. „Základnou otázkou je, aký obraz Európy bude voličom predstavený? Skutočný obrázok alebo karikatúra? Mýty alebo fakty? Čestná, uvážlivá verzia alebo extrémistická, populistická? To je dôležitý rozdiel,“ podotkol šéf Európskej komisie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #eurozóna #Európske riešenia finančnej krízy