Europoslanci vypočúvali Šefčoviča. Podporujem sankcie proti Rusku, Slovensko ostane proeurópske

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín v pondelok večer vypočuli Wopkeho Hoekstru z Holandska, dezignovaného eurokomisára pre oblasť klímy a v utorok doobeda Maroša Šefčoviča. Podpredseda Európskej komisie (EK) sa stal výkonným podpredsedom pre európsku zelenú dohodu. Informuje o tom spravodajca TASR.

03.10.2023 13:03
Virus Outbreak Belgium EU Vaccines Foto: ,
Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič.
debata (7)

Slovenský eurokomisár čelil širokej sérii otázok, vrátane výsledku parlamentných volieb na Slovensku. Podľa neho išlo o doteraz najpolarizovanejšie voľby a zároveň europoslancov ubezpečil, že sú dostatočné záruky, že Slovensko zostane aj naďalej proeurópsky orientované. Ako člen EK podporuje sankcie EÚ proti Rusku a pomoc poskytovanú Ukrajine.

Šefčovič: Potrebujeme projekty, čo Slovensko zmodernizujú
Video
O tom, či Slovensko dokáže minúť obrovskú sumu peňazí, ktorú má dostať v rámci nového rozpočtu a plánu obnovy Európskej únie, sa denník Pravda porozprával s eurokomisárom Marošom Šefčovičom. / Zdroj: TV Pravda

Šefčovič musel odpovedať aj na otázky o prínosoch a dopadoch zelenej dohody, o diverzifikácii dovozu plynu a cenách za energie v Európe, o význame jadrovej energetiky, ochrane biodiverzity, ekologických palivá v leteckej doprave a zelenej mobilite a podobne.

Šefčovič sa chce zamerať na tri hlavné úlohy: získať podporu občanov pre zelenú dohodu, doviesť do praxe všetky prerokúvané návrhy a zabezpečiť výkon tých častí zelenej agendy, v ktorých sa už dosiahla dohoda.

Frans Timmermans Čítajte aj Eurokomisár pre klímu Timmermans rezignoval, jeho robotu s Green Dealom preberie Šefčovič

Hoekstra vyjadril nádej, že sa v prvom štvrťroku 2024 podarí zaistiť uzavretie rokovaní, ktoré podporia ambiciózne klimatické ciele EÚ do roku 2040. Zdôraznil aj význam postupného vyraďovania fosílnych palív a dotácií na fosílne palivá. „Čím skôr sa fosílne palivá stanú históriou, tým lepšie, pretože sú kontraproduktívne pre energetickú transformáciu EÚ,“ vysvetlil.

Wopke Hoekstra Čítajte aj Šéf holandskej diplomacie: S Ruskom nemôžeme mať normálne vzťahy

Hoekstra aj Šefčovič boli do funkcií vymenovaní po odchode eurokomisára Fransa Timmermansa, ktorý kandiduje v parlamentných voľbách v Holandsku.

Spresnil, že on a Hoekstra sa „podelia“ o klimatickú agendu EÚ, pričom holandský eurokomisár sa bude venovať externej dimenzii tejto oblasti.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #europoslanci #Maroš Šefčovič #eurokomisár #parlamentné voľby 2023