Pokračovanie článku: EÚ bude stáť pri Ukrajine tak dlho, ako bude treba, vyhlásila Leyenová

Šéfka eurokomisie: Podarilo sa nám splniť 90 percent toho, čo sme si vytýčili

Vďaka Európskemu parlamentu, členským štátom Európskej únie a tímu komisárov sa podarilo splniť vyše 90 percent toho, čo bolo v roku 2019 vytýčené. Vo svojom tradičnom prejave o stave EÚ to v stredu v europarlamente vyhlásila šéfka úniovej exekutívy Ursula von der Leyenová. „Spoločne sme ukázali, že keď je Európa odvážna, dokáže veci dotiahnuť do konca,“ uviedla v príhovore, ktorý bol tento rok prvýkrát tlmočený aj do znakového jazyka.

„Keď som pred vami stála v roku 2019 so svojím programom pre zelenú, digitálnu a geopolitickú Európu, viem, že niektorí mali pochybnosti. A bolo to pred tým, ako sa svet obrátil hore nohami, prišla globálna pandémia a brutálna vojna na európskej pôde,“ povedala v úvode svojej reči šéfka eurokomisie. „Ale pozrite sa, kde je Európa teraz. Videli sme zrod geopolitickej únie – podporujeme Ukrajinu, postavili sme sa proti ruskej agresii, reagujeme na agresívnu politiku Číny,“ dodala.

Práva žien a zelená dohoda

Von der Leyenová si viackrát vyslúžila potlesk, najmä keď hovorila o právach žien, či keď podporila európskych farmárov. „Rada by som vám poďakovala za prelomovú prácu, ktorú sme vykonali v oblasti rovnosti žien a mužov. Ako pre ženu to pre mňa veľa znamená,“ povedala. „Neexistuje jediný argument, prečo by za rovnakú prácu mala byť žena platená menej ako muž. Naša práca ale zďaleka nekončí, musíme pokračovať v pokroku,“ dodala. „Viem, že tento parlament podporuje náš návrh na boj proti násiliu na ženách. Aj tu by som bola rada, keby sme uzákonili princíp: Nie znamená nie,“ doplnila za potlesku europoslancov.

Ukrajina, EÚ Čítajte viac Má Ukrajina budúcnosť v EÚ a NATO iba po porážke Ruska?

Hneď v úvode svojej reči sa šéfka EK venovala takzvanej Green Deal (úniovej Zelenej dohode) o prechode EÚ k obnoviteľným zdrojom energií, obsahujúcej súbor opatrení zameraných na zníženie emisií oxidu uhličitého v krajinách EÚ. Pripomenula vysoké teploty, ktoré panovali tento rok v lete v Európe, ničivé požiare i povodne a ďalšie prejavy extrémneho počasia. „Zelená dohoda sa zrodila z potreby chrániť našu planétu. Bola tiež navrhnutá ako príležitosť na zachovanie našej budúcej prosperity,“ uviedla von der Leyenová.

Priemysel, klíma a ekonomika

Európsky priemysel podľa nej každý deň ukazuje, že je pripravený na zmeny a na potrebný prechod. „Ukazuje, že modernizácia a dekarbonizácia môže ísť ruka v ruke. Za posledných päť rokov vzrástol v EÚ počet tovární na čistú oceľ z nuly na 38. Do čistého vodíka sme teraz prilákali viac investícií ako USA a Čína spolu,“ dodala.

Ako však poznamenal server Politico, každý, kto dúfal v tvrdú obranu úniového úsilia v oblasti klímy, bol sklamaný. Von der Leyenová sa totiž nezmienila o možno poslednom chystanom veľkom návrhu tejto komisie, ktorým má byť zníženie emisie skleníkových plynov do roku 2040. Ten by mala EK predstaviť v prvej polovici budúceho roka. Šéfka komisie tiež nekomentovala ani nadchádzajúci klimatický summit, ktorý sa uskutoční v Dubaji na prelome novembra a decembra

Pokiaľ ide o ekonomické záležitosti, najvýznamnejšou prekážkou v konkurencies­chopnosti je podľa von der Leyenovej nedostatok pracovných síl na úniovom trhu. Vyzvala preto na lepší prístup k pracovným miestam pre mladých ľudí, ženy a kvalifikovaných migrantov. „Milióny rodičov – väčšinou matiek – sa snažia zladiť prácu a rodinu, pretože neexistuje starostlivosť o deti. A osem miliónov mladých ľudí nepracuje ani neštuduje. A to je jedna z najväčších prekážok našej konkurencieschop­nosti,“ uviedla. „Nedostatok pracovných síl brzdí kapacitu pre inovácie, rast a prosperitu. Musíme teda zlepšiť prístup na trh práce,“ dodala.

Dnešný prejav pred europoslancami bol posledným podobným príhovorom von der Leyenovej vo funkcii počas existujúceho mandátu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ursula von der Leyenová #vojna na Ukrajine #správa o stave únie #ekonomika eurozóny