EÚ bude stáť pri Ukrajine tak dlho, ako bude treba, vyhlásila Leyenová

Podpora Európskej únie pre Ukrajinu bude pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné, uviedla v stredu v pléne europarlamentu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. EK podľa nej plánuje predĺžiť dočasné ochranné opatrenia na podporu Ukrajincov v EÚ. Vo svojom tradičnom prejave o stave EÚ zdôraznila, že sa podarilo splniť vyše 90 percent toho, čo bolo v roku 2019 vytýčené.

13.09.2023 12:00
Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prednáša záverečný prejav o stave Európskej únie pred budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu na plenárnom zasadnutí EP 13. septembra 2023 v Štrasburgu.
debata (8)

Podpora pre štyri milióny Ukrajincov, ktorí našli v Únii útočisko od začiatku ruskej vojenskej invázie, označila Leyenová vo svojom prejave za „odpoveď Európy na výzvu dejín.“ „Budeme na strane Ukrajiny na každom kroku. Tak dlho, ako to bude potrebné,“ spresnila šéfka exekutívy EÚ v pléne Európskeho parlamentu. Pripomenula, že od začiatku ruskej agresie našli v našej Únii útočisko štyri milióny Ukrajincov, ktorí sú podľa jej slov „vítaní rovnako teraz ako v osudných prvých týždňoch vojny“.

Dodala, že EÚ utečencom z Ukrajiny zabezpečila prístup k bývaniu, zdravotnej starostlivosti, trhu práce a mnohým ďalším vymoženostiam. „Toto je Európa, ktorá odpovedala na volanie histórie. A preto s hrdosťou oznamujem, že Európska komisia navrhne predĺžiť našu dočasnú právnu ochranu Ukrajincov v EÚ,“ uviedla.

Podľa jej slov Únia tento rok poskytla 12 miliárd eur Ukrajine v podobe makrofinančnej pomoci na vyplácaní miezd a dôchodkov a na udržiavanie krajiny v chode aj počas vojny, čo znamená zaistiť fungovanie nemocníc, škôl a ďalších základných služieb.

„Náš návrh viedol k zvýšenej výrobe munície, aby sme pomohli Ukrajine vyrovnať sa s bezprostrednými potrebami. Ale pozeráme sa dopredu a preto sme navrhli dodatočných 50 miliárd eur počas ďalších štyroch rokov na investície a reformy. Pomôže to vybudovať budúcnosť Ukrajiny a jej prebudovanie na moderný a prosperujúci štát,“ vyhlásila Von der Leyenová.

Rozširovanie EÚ

V tejto súvislosti podporila aj integračné ambície Ukrajiny a tiež Moldavska a krajín západného Balkánu a zdôraznila význam európskej perspektívy pre ľudí v Gruzínsku i dôležitosť stanovenia vízie úspešného rozširovania EÚ, ktorá je spojená s ekonomickou prosperitou.

Šéfka eurokomisie pred poslancami Európskeho parlamentu pripomenula, že Bulharsko a Rumunsko už dokázali, že sú súčasťou Schengenu, a preukázali „najlepšie postupy z hľadiska azylu aj návratu migrantov“. Ocenila, že europarlament rovnako podporuje „bezodkladný“ vstup oboch krajín do európskeho priestoru voľného pohybu. „Zintenzívnili sme ochranu hraníc. Európske agentúry prehĺbili spoluprácu s členskými štátmi. Dovoľte mi poďakovať najmä Bulharsku a Rumunsku za to, že sú v popredí – predstavili najlepšie postupy v oblasti azylu aj návratov,“ povedala Von der Leyenová europoslancom.

BYD - výroba Čítajte viac Európa sa bráni proti čínskej invázii elektromobilov. Spustí vyšetrovanie, Leyenová hovorí o „záplave lacných áut“

Spresnila, že eurokomisia spája integračný proces so zásluhami kandidátov a so správami o pokroku v oblasti právneho štátu, čo považuje za kľúčovú prioritu. Chce tak identifikovať pokrok aj rezervy a riešiť problémy, aby sa kandidátske krajiny čo najskôr dostali na rovnakú úroveň s členskými štátmi a pokročili v ich reformnom úsilí. Podľa jej slov treba prekonať zbytočné debaty a názorové rozpory o rozšírení medzi krajinami EÚ a postarať sa, aby ďalšie rozšírenie bolo tiež „katalyzátorom pokroku“.

Von der Leyenová ocenila, že europarlament bol vždy motorom a podporovateľom integračného procesu a vyjadrila nádej, že podporí aj ďalšie rozšírenie EÚ. V tomto smere potvrdila, že ak bude potrebné, reformovať EÚ, aby fungovala lepšie pre občanov, čo znamená aj otvorenie zmlúv o fungovaní EÚ, tak eurokomisia bude na Konvent o budúcnosti Európy pripravená. Zároveň však dodala, že Únia sa môže rozširovať aj bez zmien v základnej európskej legislatíve.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ursula von der Leyenová #vojna na Ukrajine #správa o stave únie #ekonomika eurozóny