Čaputová a ďalší 20 európski prezidenti vyzývajú na diskusiu o budúcnosti Európy

Prezidentka Zuzana Čaputová a ďalší 20 európski prezidenti vyzývajú na diskusiu o budúcnosti Európy.

08.05.2021 09:45 , aktualizované: 11:04
Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (40)

Ako informoval hovorca slovenskej hlavy štátu Martin Strižinec, pod spoločný list sa Čaputová podpísala spolu s francúzskym prezidentom Emanuelom Macronom, nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a prezidentmi ďalších osemnástich štátov Európskej únie (EÚ).

Hlavy štátov v liste pripomínajú, že Európa čelí mnohým výzvam. Pandémia podľa nich ukázala okrem silných stránok európskej integrácie aj jej slabé miesta. Konferencia o budúcnosti Európy preto vytvára priestor na dialóg, rozhovory a diskusie o budúcnosti EÚ.

Európski občania si Deň Európy pripomínajú každoročne 9. mája.

Celé znenie listu prezidentov 21 štátov EÚ pri príležitosti Dňa Európy

Porozprávajme sa o Európe

Pri príležitosti Dňa Európy by sme chceli srdečne zablahoželať všetkým európskym občanom. Tohtoročný Deň Európy je výnimočný. Už druhý rok po sebe ho oslavujeme v náročných podmienkach pandémie covid-19. Naše myšlienky sú so všetkými, ktorí v jej dôsledku prežívajú utrpenie.

Tohtoročný Deň Európy je výnimočný aj preto, že sa ním začína Konferencia o budúcnosti Európy. Vyzývame občanov Európy, aby využili túto jedinečnú príležitosť na formovanie našej spoločnej budúcnosti.

Okolnosti sprevádzajúce diskusiu o budúcnosti Európy sú veľmi odlišné od predchádzajúcich rokov. V súčasnej situácii sa možno zdá, že na hlboké diskusie o budúcnosti Európy nie je dosť času. Práve pandémia covid-19 nám však pripomenula, na čom v živote naozaj záleží: na našom zdraví, na našom vzťahu k prírode, na našich vzájomných vzťahoch s druhými ľuďmi, na vzájomnej solidarite a na spolupráci. Pandémia nastavila zrkadlo nášmu spôsobu života. Ukázala silné stránky európskej integrácie, ale aj jej slabé miesta. O tomto všetkom sa potrebujeme rozprávať.

Európania čelia mnohým výzvam: od riešenia klimatickej krízy a tvorby zelených ekonomík, cez hľadanie rovnováhy v prostredí zvyšujúcej sa konkurencie medzi globálnymi aktérmi až po úsilie o digitálnu transformáciu našich spoločností. Potrebujeme nové metódy a nové riešenia. Sila našich demokracií spočíva v tom, že do hľadania najlepšej cesty vpred sa zapojí čo najviac hlasov. Čím viac ľudí sa zapojí do širokej a otvorenej diskusie, tým lepšie pre Úniu.

Európsky projekt nemá v histórii obdobu. Od podpisu Zmluvy o založení Európskeho spoločenstva uhlia a ocele uplynulo už 70 rokov a od zrodu Európskeho spoločenstva v Ríme 64 rokov. V tom čase európski lídri našli spôsob, ako zjednotiť vojnou zničenú Európu. Pred tridsiatimi rokmi sa začalo zbližovanie východu a západu Európy. Spojili sa veľmi odlišné krajiny a spoločne vytvorili Európsku úniu. Každá z krajín si nesie svoje vlastné historické skúsenosti a bremená minulosti, s ktorými sa vyrovnáva sama, ale aj vo vzťahoch s inými krajinami.

Európsky projekt je projektom mieru a zmierenia. Bol takým od svojho zrodu a zostal takým aj dnes. Zasadzujeme sa za spoločnú strategickú víziu pre celú Európu, Európu v mieri, slobodnú a zjednotenú.

Všetky základné princípy európskej integrácie zostávajú extrémne dôležité aj dnes: sloboda, rovnosť, dodržiavanie ľudských práv, právny štát a sloboda prejavu, solidarita, demokracia a lojálnosť medzi členskými štátmi. Ako môžeme spoločne zaručiť, aby tieto základné princípy európskej integrácie zostali relevantné aj v budúcnosti?

Napriek tomu, že sa niekedy môže zdať, že Európska únia nie je dostatočne vybavená na riešenie mnohých výziev, ktoré sa objavili v poslednom desaťročí – od ekonomickej a finančnej krízy, cez výzvy spojené s úsilím vytvoriť spravodlivý systém migrácie, po prebiehajúcu pandémiu – uvedomujeme si, že pre každého z nás by bolo všetko omnoho ťažšie, keby sme boli sami. Ako najlepšie by sme mohli posilniť európsku spoluprácu a solidaritu a postarať sa, aby sme z krízy vyšli odolnejší voči budúcim výzvam?

Potrebujeme silnú a efektívnu Európsku úniu, ktorá bude svetovým lídrom v prechode na udržateľný, klimaticky neutrálny a digitalizáciou podporovaný rozvoj. Potrebujeme Európsku úniu, s ktorou sa dokážeme všetci stotožniť a budeme si istí, že sme urobili maximum v prospech budúcich generácií. Spoločne to dokážeme.

Konferencia o budúcnosti Európy bude príležitosťou otvorene sa porozprávať o Európskej únii a počúvať našich občanov, predovšetkým mladých ľudí. Vytvára priestor na dialóg, rozhovory a diskusie o tom, čo očakávame od EÚ zajtra a čo pre to môžeme urobiť už dnes. Musíme myslieť na našu spoločnú budúcnosť, preto vás povzbudzujeme, aby ste sa zapojili do diskusie a pomohli hľadať cestu vpred.

  • Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky
  • János Áder, prezident Maďarskej republiky
  • Nicos Anastasiades, prezident Cyperskej republiky
  • Alexander Van der Bellen, prezident Rakúskej republiky
  • Andrzej Duda, prezident Poľskej republiky
  • Michael D. Higgins, prezident Írskej republiky
  • Klaus Iohannis, prezident Rumunskej republiky
  • Kersti Kaljulaid, prezidentka Estónskej republiky
  • Egils Levits, prezident Lotyšskej republiky
  • Emmanuel Macron, prezident Francúzskej republiky
  • Sergio Mattarella, prezident Talianskej republiky
  • Zoran Milanović, prezident Chorvátskej republiky
  • Gitanas Nausëda, prezident Litovskej republiky
  • Sauli Niinistö, prezident Fínskej republiky
  • Borut Pahor, prezident Slovinskej republiky
  • Rumen Radev, prezident Bulharskej republiky
  • Katerina Sakellaropoulou, prezidentka Helénskej republiky
  • Marcelo Rebelo de Sousa, prezident Portugalskej republiky
  • Frank-Walter Steinmeier, prezident Nemeckej spolkovej republiky
  • George Vella, prezident Maltskej republiky
  • Miloš Zeman, prezident Českej republiky
40 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Zuzana Čaputová