Europarlament schválil 'Šimečkovu správu' o ochrane právneho štátu v EÚ

Európsky parlament (EP) schválil takzvanú „Šimečkovu správu“ o ochrane právneho štátu v Európskej únii (EÚ). Hlasovalo za ňu 521 poslancov, 152 ich bolo proti. Autorom návrhu je europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko). V tlačovej správe o tom informoval asistent europoslanca Samuel Chrťan.

07.10.2020 16:21
EÚ: Zasadnutie Európskeho parlamentu Foto: ,
Europoslanec za hnutie Progresívne Slovensko Michal Šimečka na archívnej snímke.
debata (27)

Parlament v správe navrhuje zaviesť nástroj na objektívne a pravidelné hodnotenie stavu demokracie a právneho štátu vo všetkých členských krajinách EÚ. Zároveň sa v nej počíta aj s možnosťou odobratia kontroly nad rozdeľovaním európskych peňazí pre tie štáty, ktoré by v hodnotení neobstáli, pretože systematicky pošliapavajú princípy právneho štátu a demokracie. Proti návrhu sa dlhodobo vyhraňujú predovšetkým Maďarsko a Poľsko, ktoré sú kritizované za zasahovanie do nezávislosti súdnictva alebo klientelizmus.

„EÚ musí nájsť odvahu brániť vlastné demokratické hodnoty, ako aj strážiť spoločný rozpočet. Inak hrozí, že aj peniaze slovenských daňových poplatníkov zneužijú skorumpované vlády alebo skončia u oligarchov blízkych napríklad Viktorovi Orbánovi,“ zdôraznil Šimečka. Verí, že jeho návrh podporí aj slovenská vláda.

Europoslanec považuje schválenie správy väčšinou v EP za dobrú správu pre obraz Slovenska v Európe.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Michal Šimečka