Severné Macedónsko sa stalo členským štátom NATO

Severné Macedónsko sa v piatok oficiálne stalo 30. členskou krajinou NATO. Vlajka Severného Macedónska bude vztýčená nad ústredím Aliancie 30. marca. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga.

27.03.2020 17:48 , aktualizované: 18:48
debata (76)

Stalo sa tak po tom, ako krajina vyriešila dlhoročný názvoslovný spor s Gréckom. Rezort americkej diplomacie oznámil, že táto balkánska krajina doručením dokumentu o pristúpení uskutočnila posledný formálny krok k členstvu v tejto organizácii.

„Dnešný vstup Severného Macedónska do NATO predstavuje vrchol mnohoročného úsilia jeho vlády a obyvateľov pripojiť sa k Severoatlantickej aliancii,“ uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Členské krajiny NATO podpísali prístupový protokol pre Severné Macedónsko vlani vo februári. Parlamenty všetkých 29 členských krajín následne ratifikovali členstvo Severného Macedónska v Aliancii.

Cesta do NATO a EÚ sa pre Severné Macedónsko otvorila vďaka minuloročnej dohode s Gréckom, na základe ktorej si táto bývalá juhoslovanská republika zmenila svoj názov, čím sa ukončil jeden z najdlhších diplomatických sporov na svete.

„Severné Macedónsko je teraz členom rodiny NATO, v ktorej žije takmer miliarda ľudí. Táto rodina je založená na istote, že spolu sme silnejší a bezpečnejší,“ uviedol Stoltenberg.

Šéf NATO sa v pondelok v ústredí tejto medzinárodnej vojenskej organizácie v Bruseli zúčastní na slávnostnom vztýčení vlajky Severného Macedónska, ktorá sa tak pridá k 29 ďalším vlajkám členských štátov.

Chronológia rozširovania NATO od jeho vzniku po súčasnosť

  • 17. marca 1948 – Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Francúzsko a Spojené Kráľovstvo podpísali Bruselský pakt, ktorý sa považuje za predchodcu Severoatlantickej aliancie.
  • 4. apríla 1949 – Vo Washingtone D. C. bola podpísaná tzv. Severoatlantická zmluva (alebo tiež Washingtonská zmluva), považovaná za oficiálny začiatok pôsobenia NATO. Zakladajúcimi štátmi bolo päť signatárov Bruselského paktu, ďalej Spojené štáty americké, Kanada, Portugalsko, Taliansko, Nórsko, Dánsko a Island.
  • 18. februára 1952 – K Severoatlantickej zmluve sa pripojili Grécko a Turecko.
  • 6. mája 1955 – Nemecká spolková republika vstúpila do NATO v reakcii na vznik Varšavskej zmluvy združujúcej Sovietsky zväz a jeho spojencov.
  • 30. mája 1982 – Do NATO vstúpilo Španielsko, kde sa po páde Frankovej diktatúry budoval demokratický systém.
  • 3. októbra 1990 – Po páde železnej opony sa zjednotili bývalá západná a východná časť Nemecka. Územie niekdajšej NDR sa tak stalo súčasťou NATO bez toho, aby stúpol počet členských štátov.
  • 12. marca 1999 – Česko, Maďarsko a Poľsko – o vstupe susedov Slovenska do NATO sa rozhodlo na summite v Madride 8. a 9. júla 1997. Slovensko ako kandidátska krajina bolo z tejto vlny rozširovania vylúčené.
  • 29. marca 2004 – Do NATO vstúpili Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. O ich prijatí sa rozhodlo na summite NATO 21. a 22. novembra v Prahe.
  • 1. apríla 2009 – Albánsko a Chorvátsko – o prijatí týchto dvoch balkánskych štátov rozhodol 20. summit NATO v Bukurešti, konaný 2. – 4. apríla 2008. Vstup Macedónska, ktoré sa tiež uchádzalo o členstvo v Aliancii, vetovalo Grécko pre spor ohľadom oficiálneho názvu macedónskeho štátu.
  • 5. júna 2017 – Čierna Hora dostala oficiálnu pozvánku stať sa 29. členom Severoatlantickej aliancie na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO 2. decembra 2015 v Bruseli.
76 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Severné Macedónsko