Británia odmieta podmienky EÚ, hrozí odchodom z obchodných rokovaní

Britská vláda dala najavo, že v rámci rokovaní s Európskou úniou o budúcich vzťahoch nemieni pristúpiť na jej pravidlá a v prípade, že sa do konca júna nedosiahne určitý pokrok, rokovania ukončí. Poukazuje na to mandát pre britský vyjednávací tím, ktorý britská vláda vo štvrtok zverejnila.

27.02.2020 15:45
debata (8)

Londýn chce, aby sa obe strany najneskôr do konca prechodného obdobia (31. decembra 2020) dohodli na vzťahoch, ktoré budú vychádzať „z priateľskej spolupráce rovného s rovným“. Zároveň upozorňuje, že nebude súhlasiť s tým, aby sa britské zákony prispôsobovali pravidlám Európskej únie alebo aby akékoľvek inštitúcie EÚ vrátane Európskeho súdneho dvora mali nad Britániou jurisdikciu.

Hrubý náčrt dohody

Navyše, ako sa v dokumente uvádza, ak vyjednávači nebudú mať koncom júna aspoň „hrubý náčrt dohody“, je možné, že Londýn nebude v rokovaniach pokračovať. Ako vláda uvádza, v takom prípade v júni rozhodne, „či by Británia nemala s rokovaniami skončiť a pokračovať s prípravami na riadené ukončenie prechodného obdobia“.

V rámci svojho vyjednávacieho mandátu Európska únia trvá na dodržiavaní svojich noriem Britániou aj po prechodnom období, ak chce Londýn pokračovať v doterajšom obchode s EÚ. Podľa Londýna by však v takom prípade celý brexit stratil zmysel a Británia radšej pristúpi na obchodné bariéry, než sa vzdať pôvodného cieľa „opätovne získať kontrolu“.

Európske normy

Brusel má však vlastné argumenty. Podľa Európskej komisie blízkosť britského trhu a úzke hospodárske vzťahy sú po zhruba 50-ročnom členstve Británie v EÚ dostatočným dôvodom na to, aby od Londýna požadovala dodržiavanie európskych noriem. Brusel sa obáva, že v prípade ústupu Británie od európskych štandardov v pracovnej a environmentálnej oblasti by firmy z EÚ začali ekonomicky strácať. EÚ okrem toho trvá na tom, aby v Británii naďalej platili aj európske normy v oblasti štátnej pomoci, čo Londýn okamžite odmietol.

„Máme záujem o konkurenčné prostredie do budúcnosti, to však musí byť spravodlivé,“ povedal tento týždeň v Európskom parlamente hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier. Podľa neho by pre Britániu nemal byť problém dohodnúť sa na základných pravidlách.

Základné pravidlá

Jednou z citlivých tém bude rybolov a požiadavka EÚ, aby lode z členských štátov mohli aj v budúcnosti loviť v britských vodách. Brusel varoval, že nedohoda v tejto oblasti môže ohroziť ďalšie rokovania. Londýn však tvrdí, že od januára budúceho roka bude nezávislým štátom a nemieni spájať právo na prístup krajín EÚ do svojich vôd s právom na prístup Británie na trh EÚ. Namiesto toho navrhuje Bruselu, aby sa o prípadnom výlove rozhodovalo na ročnej báze.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit