Pocta zavraždeným: V europarlamente odhalili pamätník Kuciaka a Kušnírovej

Na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli dnes odhalili pamätník zavraždeného novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež zavraždenej maltskej novinárky Daphne Caruana Galizia.

18.02.2020 17:09 , aktualizované: 20:26
EP: Pamätník na poèes zavraždených novinárov Foto: ,
Rodičia zavraždeného novinára Jozef Kuciak a Jana Kuciaková a poslankyňa EP Lucia Ďuriš Nicholsonová počas podujatia Immortal Truth/Nesmrteľná pravda spojeného s odhalením pamätníka na počesť zavraždených novinárov Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a maltskej novinárky Daphne Caruana Galiziovej v Európskom parlamente.
debata (30)

Ako ďalej informovala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová,za­vraždených si na podujatí Immortal Truth/Nesmrteľná pravda uctila skupina poslancov EP a predstaviteľov Európskej komisie za prítomnosti ich rodinných príslušníkov. Organizátorkou spomienkového podujatia bola Ďuriš Nicholsonová (ECR/SaS) v spolupráci s maltským poslancom Davidom Casom (EPP).

Cieľom podujatia bolo podľa Nicholsonovej vyzdvihnúť boj zavraždených novinárov za spravodlivosť, odhodlanie a odvahu, ktorú zoči voči skorumpovanému systému preukázali. „Obe vraždy – na Malte aj u nás na Slovensku – mali spoločného menovateľa. Boli to tie špinavé peniaze,“ vyhlásil v príhovore otec zavraždeného Jána, Jozef Kuciak. Vyjadril aj želanie, že zistenia jeho syna sa budú naďalej vyšetrovať a že napredovaniu vyšetrovania pomôže hlavne vytvorenie európskej prokuratúry na čele s európskou prokurátorkou.

Jourová upozornila, že vyvinie silný tlak na ochranu novinárov v EÚ

Členské krajiny EÚ musia vyvinúť väčšie úsilie na ochranu novinárov. Uviedla to v utorok podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, ktorá bola jedným z účastníkov podujatia s názvom Nesmrteľná pravda.

Jourová počas svojho vystúpenia spomenula potrebu vytvorenia špeciálneho fondu na pomoc novinárom, ktorých neprávom a účelovo zažalovali, ako však v rozhovore pre médiá zdôraznila, nemá kúzelnú paličku na naprávanie systematického zlyhávania v oblasti ochrany novinárov. Spresnila, že ako členka exekutívy EÚ pomáha riešiť veci cez legislatívu EÚ a prostredníctvom financovania niektorých vecí.

„Povedala som, že musí začať fungovať európsky prokurátor tak, aby tie európske peniaze neboli špinavé peniaze,“ uviedla aj s odkazom na kauzy, ktoré ohľadom zneužívania eurofondov otvoril Ján Kuciak.

Jourová upozornila, že pripravila „pomerne tvrdú“ legislatívu na boj proti špinavým peniazom, ktorá musí fungovať všade v Európe. Dodala, že eurokomisia chystá takzvaný „skríning“, hĺbkové preskúmanie podmienok práce novinárov vo všetkých členských krajinách EÚ, pretože novinári sú „ohrozený druh“.

Matka zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová vo svojom príhovore poukázala na to, že novinári často riskujú svoj život, ale ich nikto nechráni. „Jeden neobyčajný, mladý a šikovný novinár zrazu ohrozil celú mafiu. Ak nejaký členský štát Európskej únie nedokáže ochrániť svojich občanov, novinárov ani farmárov, niekde sa stala chyba. Vážení poslanci a poslankyne, prosím, nezatvárajte pred tým oči, srdce Európy krváca,“ zdôraznila.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Caruana Galizia zahynula pri výbuchu auta v októbri 2017.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #EP #Martina Kušnírová