Zbrane by mal nahradiť dialóg, vyhlásila šéfka EK

Súčasné násilnosti na Blízkom východe ohrozujú úspešný boj proti teroristickým skupinám, ktorý v Iraku vedie medzinárodná koalícia. Vyhlásil to dnes šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell po mimoriadnom rokovaní Európskej komisie (EK) k iránskej kríze. Podľa predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej by používanie zbraní mal nahradiť dialóg, v ktorom by EÚ mohla ponúknuť svoje dobré vzťahy so štátmi v regióne.

08.01.2020 11:22
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
debata (11)

„Nie je v nikoho záujme roztáčať špirálu násilia ešte ďalej,“ povedal dnes novinárom Borrell v narážke na nočný iránsky útok na spojenecké základne pod vedením USA v Iraku.

Iránsku odvetu podnietilo piatkové zabitie generála Kásema Solejmáního Američanmi, po ktorom niektoré krajiny začali sťahovať z Iraku svojich vojakov podieľajúcich sa na výcviku miestnych ozbrojených síl. Podľa Borrella tento vývoj ohrozuje úspechy, ktoré v posledných rokoch dosiahla medzinárodnej koalície bojujúcej proti takzvanom Islamskému štátu.

Komisári dnes prebrali možné dopady súčasnej krízy na EÚ, napríklad na energetiku či migráciu. Krajiny EÚ sa podieľajú na obnove a rozvoji regiónu, čo by podľa von der Leyenovej malo aj v aktuálnej situácii prebiehať čo najefektívnejšie. Podľa šéfky únijnej exekutívy sa môže EÚ podieľať na dialógu, ktorý by viedol k zníženiu napätia, lebo má „časom preverené vzťahy s radom hráčov v regióne“.

Von der Leyenová pred svojím decembrovým nástupom do funkcie označila Európsku komisiu za „geopolitickú“ a vyhlásila, že EÚ by mala zohrávať vo svetovom dianí významnejšiu úlohu.

Podľa niektorých diplomatov však už prvá ťažká skúška v podobe iránskej krízy ukázala slabiny šéfky EK, ktorá sa k napätej situácii po prvýkrát vyjadrila až v pondelok, tri dni po zabití Solejmáního. Rad únijných politikov pritom udalosti komentovali skôr.

Brusel sa snaží o zachovanie jadrovej dohody s Iránom, od ktorej už skôr odstúpili USA a Teherán ju po piatkovom útoku nemieni naďalej rešpektovať. Von der Leyenová dnes uviedla, že Borrell sa aj v najbližších dňoch bude pokúšať o kontakty so všetkými stranami dohody, ktorú chce EÚ naďalej zachrániť.

O situácii okolo Iránu budú v piatok na mimoriadnom zasadnutí rokovať ministri zahraničia EÚ. Borrell do Bruselu pozval aj iránskeho ministra Mohammada Džaváda Zarífa, odpoveď však zatiaľ podľa dostupných informácií nedostal.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ursula von der Leyenová #zabitie Solejmáního #iránsky útok na americké základne