Podľa Tuska sa Trump modlí za rozpad Európskej únie

Americký prezident Donald Trump predstavuje pre Európsku úniu jednu z najväčších výziev a modlí sa za jej rozpad. V rozhovore s nemeckým týždenníkom Die Zeit to podľa agentúry Reuters povedal končiaci predseda Európskej rady Donald Tusk.

27.11.2019 14:38
EÚ / Donald Tusk / Donald Trump / Foto: ,
Vľavo končiaci predseda Európskej rady Donald Tusk a americký prezident Donald Trump na archívnej snímke z 25. mája 2017
debata (10)

„Prvýkrát v dejinách je tu americký prezident, ktorý otvorene vystupuje proti jednotnej Európe. Podporuje brexit a modlí sa za rozpad únie,“ uviedol niekdajší poľský premiér. Z jeho vyjadrenia vyplýva, že Trump je odhodlaný EÚ oslabiť. Podľa Tuska predstavuje pre európsky blok „možno najzložitejšiu výzvu“.

Vzťahy medzi EÚ a Washingtonom od príchodu Trumpa do Bieleho domu sprevádza celý rad treníc. Dve strany sa rozišli v otázke boja proti klimatickým zmenám, iránskeho jadrového programu či izraelsko-palestínskeho konfliktu. Trump tiež privítal odchod Británie z EÚ a Európu vlani označil za obchodného „nepriateľa“ Spojených štátov. Tusk vtedy reagoval vyhlásením, že „Amerika a EÚ sú najlepší priatelia“.

Poľskému politikovi v týchto dňoch končí päťročný mandát na čele Európskej rady, počas ktorého predsedal summitom lídrov členských krajín EÚ. Vo funkcii ho od začiatku decembra nahradí bývalý belgický premiér Charles Michel.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Donald Trump