Johnson potichu pripúšťa odklad brexitu

Britský premiér Boris Johnson sa nechystá porušiť platný zákon. Ak sa mu nepodarí do dvoch týždňov dosiahnuť brexitovú dohodu s EÚ, pošle do Bruselu list, v ktorom požiada o odklad termínu brexitu.

04.10.2019 14:38 , aktualizované: 17:39
Boris Johnson / Brexit / premiér / Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson
debata (22)

Aj keď Johnson doteraz verejne vyhlasoval, že Británia odíde z EÚ 31. októbra hoci aj bez dohody, a o odklad v žiadnom prípade nepožiada, zdá sa, že potichu s možnosťou odkladu brexitu už ráta. Vyplýva to dokumentov, ktoré vláda predložila škótskemu najvyššiemu súdu. Ten posudzuje sťažnosť troch odporcov brexitu, ktorí sa snažia dotlačiť britského premiéra, aby dodržal zákon schválený parlamentom.

Britský parlament totiž v septembri proti vôli Johnsona prijal zákon, ktorý má zabrániť tvrdému brexitu bez dohody k 31. októbru. Zákon Johnsona zaväzuje, aby podal žiadosť o odklad brexitu v prípade, že do 19. októbra nebude schválená brexitová dohoda s EÚ alebo parlament neodsúhlasí brexit bez dohody. Johnson však vo svojich vyhláseniach tento zákon akoby ignoroval, keď tvrdil, že brexit bude koncom októbra s dohodou alebo bez nej.

Podľa dokumentov, ktoré vláda poslala na súd v Edinburghu, Johnson sľubuje, že zákon dodrží a ak do 19. októbra nebude dohoda, pošle do Bruselu list so žiadosťou o odklad termínu brexitu. Podľa zákona by mal požiadať o odklad najmenej do konca januára budúceho roka. Úrad britského premiéra informáciu, ktorú poskytli advokáti odporcov brexitu na škótskom súde, nekomentoval. Nereagoval ani na opakované žiadosti novinárov, aby poskytol dokument, ktorý vláda poslala súdu.

„Je to smutné, máme premiéra, ktorý hovorí dve protichodné veci – jednu parlamentu a druhú súdom. Ale v tomto svete, za týchto smutných okolností, trváme na tom, aby premiér urobil to, čo povedal súdu, a to, čo od neho žiada parlament. Chceme, aby mu tento súd povedal, že ak najneskôr 19. októbra nepošle list, ak sa bude snažiť obísť parlament, bude to mať pre neho osobné dôsledky a môže ísť do väzenia,“ vyhlásil advokát Jolyon Maugham.

Uniknuté informácie z dokumentu podľa jedného z radikálnych stúpencov brexitu vo vládnej Konzervatívnej strane na situácii nič nemenia. „Znamená to, že vláda poslúchne zákon. Neznamená to, že po 31. októbri zostaneme v EÚ. Odídeme,“ vyhlásil Steve Baker.

V Bruseli medzitým pokračujú rokovania o návrhu britskej vlády, ktorá chce v brexitovej zmluve odstrániť tzv. írsku poistku. Návrh Londýna v podstate ráta s tým, že Británia ani Severné Írsko nebudú s EÚ v colnej únii, čo znamená vytvorenie colnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom.

Podľa návrhu by Severné Írsko najbližších päť rokov rešpektovalo predpisy EÚ pre poľnohospodárske a potravinárske produkty aj priemyselný tovar. Nebolo by teda ani súčasťou spoločného trhu EÚ. Brusel má k tomuto návrhu výhrady, nezmietol ho ale zo stola a rokuje sa o ňom. Rokovania majú pokračovať aj cez víkend. Za poslednú možnosť dosiahnuť dohodu sa považuje summit EÚ, ktorý bude dva dni pred 19. októbrom – teda tesne predtým ako Johnson v prípade nedohody bude viazaný tým, aby podal žiadosť o odklad.

S odkladom však musia jednomyseľne súhlasiť všetky štáty EÚ. „Ale odklad je určite lepší ako brexit bez dohody,“ povedal včera írsky premiér Leo Varadkar. Podľa BBC tiež naznačil, že stále je šanca na dohodu počas summitu. Následne v rámci ratifikácie by ju ešte schvaľoval britský parlament a po ňom Európsky parlament.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson