Johnson: Británia uskutoční brexit 31. októbra nech sa stane čokoľvek

Britský premiér Boris Johnson miluje Európu. Aspoň tak to vyhlásil na výročnej straníckej konferencii konzervatívcov, na ktorej sľuboval brexit k 31. októbru za každú cenu. Potvrdil tiež, že do Bruselu posiela návrh riešenia spornej časti brexitovej dohody. Ak sa s európskou dvadsaťsedmičkou nedohodne, jedinou alternatívou podľa neho zostane brexit bez dohody.

02.10.2019 10:02 , aktualizované: 18:50
Británia / Boris Johnson / Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson na sneme Konzervatívnej strany v Manchesteri, 2. októbra 2019.
debata (18)

Zákon, ktorý schválil parlament a ktorý má brexitu bez dohody zabrániť, obišiel. Parlament sa stal skôr terčom jeho slovných poznámok.

Hlavný problém brexitovej dohody je podľa Johnsona v tzv. írskej poistke, ktorá má zabrániť vzniku viditeľnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Zdôrazňuje ale, že medzi Írskom a Severným Írskom nebudú nijaké kontroly.

„Za nijakých okolností nebudeme mať kontroly na hranici so Severným Írskom alebo v jej blízkosti,“ vyhlásil na straníckej konferencii Johnson. V inej časti prejavu, kde vyzýval EÚ na prijatie jeho návrhu, však kontroly – colné – sám spomenul.

„Ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu pre niečo, čo je v podstate technickou diskusiou o presnej povahe budúcich colných kontrol, keď sa technológia neustále zlepšuje, potom niet pochýb, že alternatívou je odchod z EÚ bez dohody,“ povedal.

Britský plán alternatívy pre írsku poistku dostala dnes popoludní Európska komisia. K obsahu návrhu sa hovorkyňa komisie nechcela vopred vyjadrovať. Britské médiá však už v utorok informovali, že návrh Londýna v podstate ráta s tým, že Británia ani Severné Írsko nebudú s EÚ v colnej únii, čo znamená vytvorenie colnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom.

Podľa návrhu by Severné Írsko najbližších päť rokov rešpektovalo predpisy EÚ pre poľnohospodárske a potravinárske produkty aj priemyselný tovar. Nebolo by teda ani súčasťou spoločného trhu EÚ. Regionálny severoírsky parlament a vláda, ktorá je nefunkčná, má potom rozhodnúť, či sa Severné Írsko bude držať európskych alebo britských predpisov.

Médiá označili tento návrh ako plán „dvoch hraníc na štyri roky“ – jedna hranica medzi Britániou a Severným Írskom a druhá medzi Severným Írskom a Írskom. Okrem colných kontrol na írskom ostrove – bez ohľadu na to, ako by boli technicky zabezpečené, by totiž bolo nutné kontrolovať aj tovar a produkty, ktoré by prichádzali do Severného Írska z Británie.

Druhá hranica by tak vznikla v Írskom mori, čo doteraz odmietali probritskí radikáli v Severnom Írsku. Sám Johnson v rozhovore pre médiá uznal, že ak majú všetky časti Spojeného kráľovstva tvoriť jeden colný priestor, na írskom ostrove musia vzniknúť kontroly, nemali by byť však na hraniciach.

Z pohľadu EÚ a najmä Írska tento návrh riešenia nezaručuje, že viditeľná hranica nevznikne a je časovo obmedzený. Aj preto ešte pred oficiálnym publikovaním návrhu označila írska televízia takýto spôsob riešenia za neprijateľný.

Írsky premiér Leo Varadakar viac ráz zdôraznil, že časovo obmedzená írska poistka nie je o nič lepšia ako neriadený brexit, pretože pre ekonomiku Írska a Severného Írska by to vytvorilo neistotu a ochromilo budúce investície. Dnes pred zverejnením britského návrhu naznačil, že to nevyzerá ako základ na dohodu. Podobne sa predtým vyjadril aj šéf írskej diplomacie Simon Coveney.

Veľa času neostáva

Prvé reakcie na načrtnutý plán britskej vlády tak boli skeptické. Britské médiá však špekulujú o tom, že o návrhu sa teraz bude rokovať. Johnsonov úrad pôvodne označil návrh za „poslednú ponuku“, teda, že EÚ ju buď vezme, alebo bude brexit bez dohody. Vo svojom dnešnom prejave Johnson už zvolil miernejší tón, keď naznačil, že ponuka je cestou ku kompromisu. „Veľmi dúfam, že naši priatelia to chápu a tiež pristúpia na kompromis,“ dodal.

Na rokovania a prípadné schválenie dohody už nie je veľa času. Do termínu brexitu zostáva 28 dní. Za poslednú možnosť dosiahnuť dohodu sa považuje summit EÚ, ktorý sa bude konať o dva týždne. Podľa zdrojov niektorých britských médií, ak sa v najbližších dňoch nedosiahne nejaký pokrok, Johnson zrejme na summit ani nepôjde.

V takom prípade podľa zákona schváleného parlamentom by mal buď získať súhlas snemovne na brexit bez dohody, alebo požiadať EÚ o odklad brexitu. Odklad však Johnson odmieta. „Z EÚ odídeme 31. októbra, nech sa stane čokoľvek,“ vyhlásil dnes Johnson. Brexit bez dohody si neželá. „Je to výsledok, ktorý nechceme, ale na ktorý sme pripravení,“ vyhlásil.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Boris Johnson