Šefčovič uspel - s Češkou neprehral

Maroš Šefčovič pokračuje v úspešnej kariére v európskej exekutíve. Po desiatich rokoch vo funkcii podpredsedu Európskej komisie zostane na tomto poste. Rozhodla o tom nová šéfka komisie Ursula von der Leyenová.

10.09.2019 12:16 , aktualizované: 20:21
debata (78)

V dosluhujúcej zostave eurokomisie je Šefčovič podpredseda pre energetickú úniu. Po novom sa bude venovať inej oblasti. Nemka von der Leyenová si ho vybrala za podpredsedu pre medziinštituci­onálne vzťahy a strategický výhľad. Názov agendy zrejme znie pre bežného človeka nezaujímavo, ale v skutočnosti mu zverila veľmi dôležité portfólio. Pre Šefčoviča je to návrat k veciam, ktorým sa už venoval v Bruseli. V období 2010 – 2014 bol totiž podpredseda eurokomisie pre medziinštituci­onálne vzťahy a administratívu.

VIDEO: Maroš Šefčovič o svojom novom portfóliu v budúcej Európskej komisii. (Zdroj: TASR)
Video

Otázne však, či je Šefčovič spokojný s novou funkciou napriek tomu, že zostáva podpredsedom. Verejným tajomstvom totiž bolo, že sa zaujímal o niektorú hmatateľne dôležitú oblasť – či už o priemyselnú politiku alebo o digitalizáciu.

Šefčovič: Post podpredsedu Komisie je vyznamenaním pre Slovensko

Za nielen osobné vyznamenanie, ale aj za vyznamenanie pre Slovensko, považuje Šefčovič svoje znovuzvolenie. Zároveň to podľa neho odráža proeurópske smerovanie Slovenska. Uvádza sa to v Šefčovičovom stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla jeho hovorkyňa Renáta Goldírová.

„Na jednej strane som rád, že mám byť pravou rukou Ursuly von der Leyen pre citlivé rokovania s Európskym parlamentom, pre národné parlamenty a pre znižovanie administratívnej a regulačnej záťaže, osobitne pre biznis. A zároveň ma teší, že dostávam portfólio, ktoré predstavuje nóvum – strategický výhľad – v rámci ktorého chceme identifikovať dlhodobé mega trendy, od ktorých závisí konkurencieschop­nosť európskej ekonomiky. V mnohom nám na krk dýcha Čína, ale aj Spojené štáty, a preto potrebujeme strategický pohľad s presahom na legislatívu a iné iniciatívy Komisie. Aj preto by som mal politicky zodpovedať za Spoločné výskumné centrum, čo je akýsi mozgový trust Komisie," uviedol Šefčovič.

Zdroj: SITA

Predseda slovenskej vlády za Šefčoviča loboval pred týždňom v Bruseli, keď sa stretol s von der Leyenovou, ktorú označil za správnu líderku Európskej únie. Po rokovaní sa vyjadroval optimisticky. Povedal, že je presvedčený, že Šefčovič sa stála nachádza v hre o funkciu podpredsedu.

Česká televízia vtedy informovala, že von der Leyenová ponúkla jeden z podpredsedníckych postov Věre Jourovej. Dalo sa usudzovať, že keby to bola pravda, ťažko by v eurokomisii mohli byť dvaja podpredsedovia z visegrádskej štvorky zloženej z Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska. Teraz sa však ukázalo, že je to možné. Funkciu podpredsedníčky získala aj Češka Jourová. Von der Leyenová jej dala funkciu podpredsedníčky pre dodržiavanie hodnôt EÚ a transparentnosť.

Budúca komisia bude rodovo vyvážená, čo von der Leyenová avizovala už pred rozdelením portfólií. Poukázala na to, že od vzniku eurokomisie bolo v Bruseli viac ako 180 mužov komisárov a menej ako 40 žien komisárok.

Komisiu ako celok ešte musí schváliť Európsky parlament. Očakáva sa, že nominanti budú tradične čeliť náročnému vypočúvaniu. Nebude žiadnym prekvapením, keby europarlament neodobril jedného alebo dvoch ľudí, ktorých si von der Leyenová vybrala do svojho tímu.

Vyjadrenia odborníkov

"Portfólio, ktoré získal, nie je nejaká prehra. Šefčovič to už robil. Táto funkcia môže byť silná aj slabšia. Teraz ju zastáva prvý podpredseda Frans Timmeramans a je to veľmi viditeľný post. Pri tom, ako sú rozložené portfóliá vo von der Leyenovej komisii, to považujem skôr za technickú pozíciu,“ reagoval pre Pravdu Vladimír Bartovic, šéf Inštitútu pre európsku politiku – EUROPEUM. "Šefčovič sa však dá pokladať za akéhosi zástupcu von der Leyenovej, ktorý bude mať na starosti, aby vzťahy medzi inštitúciami fungovali. Šefčovič so svojimi skúsenosťami v Bruseli vie, ako to tam chodí. Pozná ľudí v EK, má zatiaľ dobré vzťahy s Európskym parlamentom. Šefčovič má superkvalifikáciu na pozíciu, ktorú dostal. Prestíž tomuto postu dodáva, že bude chodiť na Radu pre všeobecné vzťahy (GAC), ktorá pripravuje Európske rady (summity EÚ, pozn. red.), čo je celkom dôležitá vec,“ pripomenul Bartovic.

Profesorka európskych a medzinárodných vzťahov na Univerzite Juliusa Maximilainsa vo Würzburgu Carolin Rügerová si myslí, že Šefčovič si na prvý pohľad trocha pohoršil. "Doteraz mal na starosti Energetickú úniu, čo bola prestížnejšia funkcia. No hoci vzťahy medzi inštitúciami a strategický výhľad nie sú silné ekonomické portfólio, jeho nový post poskytuje dobrý priestor na aktivity v rámci EK. A keď sa pozrieme na definíciu strategického výhľadu, ako ju opísala von der Leyenová, môže to byť veľká vec. Teda v prípade, že Šefčovič sa z toho rozhodne urobiť veľkú vec,“ uviedla pre Pravdu Rügerová.

Bude však von der Leyenovej rozloženie EK fungovať? Expert na politiku EÚ Thibaud Deruelle z Exeterskej univerzity pre Pravdu uviedol, že šéfka eurokomisie asi nezačala úplne najlepšie. "Vyslala nepochopiteľný odkaz. Najmä dvom podpredsedom EK pridelila von der Leyenová veľmi čudne znejúce portfóliá. Šuicaová má na starosti demografiu. Neviem, čo to je. Grék Margaritis Schinas má chrániť náš európsky spôsob života. V jeho portfóliu je migrácia, bezpečnosť, zamestnanosť a vzdelávanie. Teda z každého rožka troška. Fakt, že migrácia je zaradená pod ochranu európskeho spôsobu života, je jasný signál neliberálom,“ myslí si Deruelle.

Komisiu ako celok musí schváliť Európsky parlament. Ak sa to stane, bude fungovať od 1. novembra. Jednotlivých kandidátov vypočujú príslušné výbory v EP. Môže sa stať, že členovia výborov s nimi nebudú spokojní. Mohlo by viesť k tomu, že ich von der Leyenová potom vymení, aby neriskovala odmietnutie celej EK.

"Otázkou je, kto neprežije takzvané grilovanie v europarlamente. Najpravdepodob­nejšími kandidátmi sa zdajú zástupcovia Rumunska, Maďarska a Poľska,“ predpokladá Rügerová.

VIDEO: Pozrite si, ako komentujú zvolenie Maroša Šefčoviča za podpredsedu Európskej komisie poslanci parlamentu, Jaroslav Paška (SNS) a Martin Klus (SaS).

Video

Profil Maroša Šefčoviča

  • Má 53 rokov (narodil sa 24. júla 1966 v Bratislave). Patrí medzi najviac uznávaných slovenských diplomatov vo svete. Od štúdia na vysokej škole prežil viac rokov v zahraničí ako na Slovensku.
  • Vyštudoval v Moskve, stal sa diplomatom, obhajoval záujmy štátu ako zástupca ambasádora v Kanade, potom ako šéf misie v Izraeli, neskôr ako veľvyslanec pri EÚ, až nakoniec zakotvil v Európskej komisii, kde v roku 2009 nahradil eurokomisára Jána Figeľa.
  • V období 2010 – 2014 bol podpredseda Európskej komisie pre medziinštituci­onálne vzťahy a administratívu. Názov agendy zrejme znel pre bežného človeka nezaujímavo, ale v skutočnosti mu zverili veľmi dôležité portfólio.
  • Od roku 2014 až doteraz pôsobí ako podpredseda bruselskej exekutívy zodpovedný za energetickú úniu. Aj jeho pričinením pokračujú na Slovensku dodávky ruského plynu v požadovanom objeme cez ukrajinské územie. S politickými aj energetickými zástupcami Moskvy a Kyjeva viedol viacero náročných rokovaní o dovoze tejto suroviny.
  • Začiatkom tohto roka kandidoval v slovenských prezidentských voľbách. Postúpil do druhého, v ktorom prehral so Zuzanou Čaputovou.

Prečítajte si aj rozhovor s Marošom Šefčovičom v stredajšom vydaní denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič