Leyenová má mená kandidátov na členov EK, začne rokovať s kandidátmi

Nie všetci kandidáti navrhnutí členskými štátmi Európskej únie sa nakoniec stanú členmi budúcej Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej. V Bruseli to dnes povedala hovorkyňa súčasnej komisie Mina Andreevová, ktorá zároveň odmietla špekulovať o akýchkoľvek menách možných nových eurokomisárov. Neoficiálna lehota na podanie kandidatúry vyprší dnes. Slovensko potvrdilo nomináciu Maroša Šefčoviča, mená z Francúzska a Talianska stále známe nie sú.

26.08.2019 17:12
ursula von der leyenová Foto: ,
Ursula von der Leyenová.
debata

Von der Leyenová začne podľa svojho hovorcu rokovania s kandidátmi na eurokomisárov v utorok. Určiť by pritom mala okrem iného rozdelenie rezortov či funkcií podpredsedov komisie. Podľa hovorkyne EK budúca predsedníčka úniovej exekutívy tvrdo pracuje na tom, aby dosiahla svoj cieľ a obsadila polovicu kresiel v komisii ženami a polovicu mužmi. Kedy by mal byť výber kandidátov hotový, hovorkyňa povedať nechcela.

Bývalá nemecká ministerka obrany von der Leyenová by sa mala do čela Európskej komisie postaviť 1. novembra, dovtedy by mali absolvovať jednotliví kandidáti na členov jej komisie ešte vypočutia v Európskom parlamente.

Želaniu von der Leyenovej, aby svojich nominantov potvrdili do dneška, vyhovela väčšina členských krajín. Výnimku tvoria Francúzsko a Taliansko, ktoré zatiaľ meno svojich kandidátov nezverejnili. Belgicko, ktoré do poslednej chvíle váhalo, cez víkend navrhlo ministra zahraničia Didiera Reyndersa. Slovensko navrhlo Maroša Šefčoviča ešte v júni.

Len dva štáty – Rumunsko a Portugalsko – vyhoveli želaniu budúcej šéfky EK, aby do Bruselu poslali dve mená – ženy a muža.

Každý členský štát Európskej únie má v Európskej komisii jedného zástupcu. Británia sa vzhľadom k plánovanému odchodu zo spoločenstva k 31. októbru rozhodla, že už žiadneho kandidáta nenavrhne. Nová komisia je vymenovaná vždy na päť rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Ursula von der Leyenová