Rozhovory labouristov s vládou o brexite stroskotali

Rozhovory britskej vlády s opozičnou Labouristickou stranou zamerané na dosiahnutie kompromisu ohľadom brexitu sa skončili bez dohody. Informuje o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie lídra labouristov Jeremyho Corbyna.

17.05.2019 12:57 , aktualizované: 13:38
Británia parlament zasadnutie brexit Mayová Corbyn Foto: ,
Na snímke z videa líder Labouristov Jeremy Corbyn (vpravo) počas prejavu v dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne 1. mája 2019 pri príležitosti otázok premiérke Therese Mayovej (vľavo).
debata

Corbyn v liste britskej premiérke Therese Mayovej uviedol, že rozhovory „došli tak ďaleko, ako len mohli“. Šéf labouristov neverí, že by súčasná vláda mohla s labouristami dosiahnuť akúkoľvek dohodu, pretože postavenie premiérky je podľa jeho slov oslabené.

Rokovania vlády s labouristami sa začali pred približne šiestimi týždňami. Obe strany sa pokúšali spoločne hľadať ďalší postup v procese vystúpenia krajiny z EÚ a dospieť k dohode, ktorá by mala dostatočnú podporu v parlamente. Labouristi sa s vládnymi konzervatívcami rozchádzajú najmä v otázke, aké úzke vzťahy by Británia mala mať s Úniou po brexite.

Ďalšie rozhovory vláda nateraz neplánuje. Downing Street sa takto podľa stanice Sky News vyjadril v reakcii na Corbyna.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu tento rok už trikrát odmietli dohodu o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala Mayová, pričom neskôr zároveň schválili zákon, podľa ktorého Británia nesmie opustiť Úniu bez dohody.

Lídri Európskej únie a Británie sa na aprílovom mimoriadnom summite v Bruseli dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Pôvodne mali Briti Úniu opustiť 29. marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová