Október nemusí byť podľa nemeckých médií definitívnym dátumom brexitu

Ani 31. október nemusí byť podľa nemeckých médií definitívnym dátumom brexitu, preto nie je potrebné brať ho prehnane vážne. Väčší tlak na dohodu britských politikov skôr vytvára termín európskych volieb na konci mája. Rozhodovanie o ďalšom odklade brexitu podľa nemeckých médií ukázalo, ako veľmi rozdielne názory na postup voči Británii medzi 27 zostávajúcimi členmi Európskej únie panujú.

11.04.2019 10:41
BRITAIN-EU/ Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová
debata

„Vo veci brexitu sa teda ide do druhého predĺženia,“ konštatuje server denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, podľa ktorého ale nie je vôbec isté, že ďalší odklad upokojí napätú politickú situáciu v Británii. „Pretože to teraz vyzerá tak, že sa Spojené kráľovstvo skutočne zúčastní volieb do Európskeho parlamentu na konci mája – volieb do parlamentu spoločenstva, ktoré už chcelo opustiť. To je bezpochyby kuriózna situácia, ktorá pomery v kráľovstve ešte rozpáli.“

„Nie je to nový termín brexitu, ktorý dostáva Britániu pod tlak, ale európske voľby v máji,“ vyjadril svoje presvedčenie aj komentátor verejnoprávnej televízie ARD, podľa ktorého je pre podporovateľov brexitu predstava účasti na tomto hlasovaní oveľa strašidelnejšia ako Halloween. Ani jeden z termínov podľa komentátora netreba brať prehnane vážne. Zostávajúci členovia EÚ sa totiž ukazujú byť odhodlaní dať Britom dosť času, aby bolo možné vyhnúť sa brexitu bez dohody.

O tom, že 31. október je definitívne posledným termínom, nie je na 100 percent presvedčený ani web magazínu Spiegel. „Či ten čas bude stačiť na to, aby sa Briti medzi sebou konečne dohodli, nie je vôbec isté,“ píše a poznamenáva, že ďalší mimoriadny summit lídrov krajín EÚ krátko pred týmto dátumom nie je vylúčený.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #odklad brexitu