EÚ nezavedie ekonomické sankcie voči Venezuele, tvrdí Mogheriniová

Európska únia neuvažuje o hospodárskych sankciách, ktoré by mali nejaký vplyv na Venezuelčanov, jej cieľom je naopak snaha zlepšiť tamojšiu humanitárnu situáciu. Novinárom to po dnešnom rokovaní ministrov zahraničia dvadsaťosmičky povedala šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová. Vylúčené ale podľa nej nie je, že štáty únie v najbližších týždňoch zvážia ďalšie cielené opatrenia voči konkrétnym činiteľom, ktorí sú napríklad zodpovední za násilie voči obyvateľom či za narušovanie práce demokratických inštitúcií.

08.04.2019 17:29
EU-SUMMIT/ Foto: ,
Na snímke vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová
debata (9)

„Rozhodne ale nehovoríme o ekonomických sankciách voči krajine,“ zdôraznila Mogheriniová. Primárnym cieľom práce EÚ pri kríze okolo tejto latinskoamerickej krajiny je podľa nej naopak snaha zlepšiť situáciu tamojšej populácie. „Rada by som pripomenula, že skoro milión z nich sú tiež občania Európy. Sú to naši bratia a sestry, v prvom rade nám záleží na ich životoch,“ vyhlásila.

Možná príprava cielených sankcií proti „niektorým prvkom“ venezuelského režimu prezidenta Nicolasa Madura je tak podľa nej možná, dnes ale unijní ministri o žiadnom konkrétnom opatrení nerozhodli.

Európska únia minulý rok v novembri o rok predĺžila sankcie voči celkom 18 predstaviteľom venezuelského režimu, ktorí sú podľa nej zodpovední za porušovanie ľudských práv a podkopávanie demokracie a vlády práva v krajine. Ako obvykle u podobných sankčných opatrení sa jedná o zákaz vstupu na európske územie a zmrazenie prípadného európskeho majetku týchto osôb.

Pre desiatky štátov sveta, medzi ktorými je i viacero členských krajín EÚ, je dočasnou hlavou Venezuely šéf parlamentu Juan Guaidó, ktorého však nedávno Ústavodarné zhromaždenie zbavilo imunity. Na Guaidóovu podporu aj cez víkend vyšli do ulíc venezuelských miest tisíce ľudí. Opozícia neuznáva legitimitu Ústavodarného zhromaždenia, zatiaľ čo Maduro a jeho verní považujú za nelegitímny parlament, ktorý vzišiel z volieb.

Madurova vláda odmieta umožniť vstup humanitárnej pomoci do krízou hlboko zmietanej krajiny a vo Venezuele sú prítomní i ruskí vojenskí poradcovia. Európska únia podporuje prácu Medzinárodnej kontaktnej skupiny, ktorá sa snaží vo Venezuele mierovou cestou prispieť k obnoveniu demokracie a právneho štátu. Jej práce sa zúčastňuje osem členských štátov únie, ako aj latinskoamerické krajiny.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Venezuela #Federica Mogheriniová #sankcie EÚ