Odmietnutie tvrdého brexitu prešlo o jeden hlas

Dolná snemovňa britského parlamentu po polnoci zo stredy na štvrtok najtesnejšou možnou väčšinou schválila návrh zákona, ktorý poveruje premiérku Theresu Mayovú usilovať sa o odklad brexitu, ak bude krajine 12. apríla hroziť variant bez dohody.

03.04.2019 18:52 , aktualizované: 04.04.2019 01:00
Británia EÚ brexit Foto: ,
Ilustračné foto
debata (17)

Poslanci návrh schválili pomerom hlasov 313 ku 312, návrh teraz smeruje do hornej komory parlamentu.

Zákon má vylúčiť takzvaný tvrdý brexit a zabezpečiť, aby Spojené kráľovstvo Európsku úniu opustilo na základe dohody. Na schválenie brexitovej zmluvy má Británia osem dní. Zákon, ktorého platnosť nezávisí na stanovisku EÚ, podľa agentúry AP Snemovňa lordov pravdepodobne podporí.

Zákon schválený v Dolnej snemovni ukladá premiérke, aby si vyžiadala parlamentný súhlas s podrobnosťami o prípadnom odklade a dáva poslancom právo upraviť jeho dĺžku. Akýkoľvek ďalší odklad brexitu musí jednomyseľne schváliť všetkých 27 štátov Európskej únie.

V stredajšom druhom z troch čítaní právny predpis z dielne opozičných aj vládnych poslancov prešiel veľmi tesne – iba o päť hlasov. Snemovňa lordov by sa ním podľa niektorých informácií mohla začať zaoberať už vo štvrtok.

Podľa Mayovej by Británia mala odísť z európskeho bloku najneskôr 22. mája, teda pred európskymi voľbami. Zároveň vyzvala vodcu opozície Jeremyho Corbyna, aby s ňou rokoval o nájdení východiska z brexitového patu.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu v europarlamente povedal, že ak britská snemovňa do 12. apríla schváli doteraz odmietanú dohodu o usporiadanom brexite, je možný krátkodobý odklad britského odchodu z EÚ do 22. mája.

O ďalších alternatívach sa nebude hlasovať

Dolná snemovňa britského parlamentu v stredu odmietla pokračovať v indikatívnych hlasovaniach o alternatívach brexitu. Po tom, ako sa hlasovanie o tejto otázke skončilo nerozhodne pomerom hlasov 310 k 310, rozhodol svojím hlasom v neprospech poradných hlasovaní predseda Dolnej snemovne John Bercow. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Ako upozorňuje Sky News, išlo o prvý prípad za posledných vyše 25 rokov, keď musel pre nerozhodný počet hlasov poslancov hlasovať aj predseda Dolnej snemovne. Naposledy nastala podobná situácia v roku 1993 počas rokovania o Maastrichtskej zmluve.

V ďalšom kole hlasovaní prešiel o jeden hlas návrh zaväzujúci britskú premiérku Theresu Mayovú požiadať o ďalšie odloženie termínu brexitu s cieľom vyhnúť sa odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody.

Spojené kráľovstvo malo pôvodne Úniu oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však 22. marca na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu v prípade neschválenia dohody do 12. apríla s tým, že dovtedy by mal Londýn informovať svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup.

Corbyn rokoval s Mayovou, rozhovory označil za „bezvýsledné“

Britský opozičný líder Jeremy Corbyn vyhlásil, že jeho stredajšie rozhovory s premiérkou Theresou Mayovou boli „užitočné, ale bezvýsledné“. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Líder opozičnej Labouristickej strany sa s Mayovou stretol, aby obaja našli kompromisnú dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, ktorá by skoncovala s patovou situáciou okolo brexitu. Na stretnutí sa snažili nájsť taký kompromis, vďaka ktorému by sa Británia vyhla chaotickému, neusporiadanému odchodu z EÚ o deväť dní.

Vláda britskej premiérky aj labouristi označili rozhovory za „konštruktívne“ a uviedli, že tímy z oboch strán budú viesť vo štvrtok ďalšie, detailné diskusie.

Corbyn vyhlásil, že „nenastala taká veľká zmena, akú som očakával, ale zajtra ráno budeme pokračovať v niektorých diskusiách, aby sme preskúmali niektoré technické záležitosti“.

Mayová teda ustúpila od svojej stratégie nespolupracovať s Corbynom na brexite a v stredu už hľadala jeho podporu – bolo to prekvapujúce gesto v poslednej chvíli, ktoré by mohlo rozhodnúť o osude jej krajiny a jej vlády, napísala tlačová agentúra AFP.

„Chceme nájsť takú cestu vpred, ktorá si dokáže získať podporu Dolnej snemovne britského parlamentu, dodržať brexit a výsledky referenda a zaistiť, že ľudia budú môcť aj naďalej dôverovať politikom, ktorí robia to, čo sa od nich žiada,“ povedala Mayová.

Agentúra AFP uvádza, že premiérka nevylúčila ani variant brexitu, pri ktorom by Británia ostala v colnej únii s EÚ. Britskí labouristi chceli zostať v colnej únii aj po brexite, no premiérka túto možnosť doteraz odmietala.

Štátny tajomník na ministerstve pre Wales Nigel Adams v stredu odstúpil z funkcie, uviedla na svojom webovom portáli stanica BBC. Ako dôvod uviedol rozhodnutie premiérky stretnúť sa Corbynom ohľadom dohody. Neskôr v stredu svoju rezignáciu oznámil aj štátny tajomník na ministerstve pre brexit Chris Heaton-Harris.

Merkelová zdôraznila, že je dôležité odvrátiť odchod Británie z EÚ bez dohody

Nemecká kancelárka Angela Merkelová potvrdila v stredu svoj záväzok, že na zaistení riadeného, usporiadaného brexitu bude pracovať „až do poslednej hodiny“. Dodala však, že s riešeniami musí prísť v prvom rade Británia.

Merkelová podľa tlačovej agentúry AP uviedla, že odvrátenie chaotického brexitu je „v záujme Británie, ale predovšetkým v našom vlastnom záujme“. Kancelárka plánuje navštíviť vo štvrtok Írsko, kde bude okrem iného diskutovať o hranici tejto republiky so Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva. Práve táto hranica je jednou z najzložitejších záležitostí v odchode Británie z Európskej únie.

Nemecká kancelárka po stretnutí s regionálnymi predstaviteľmi vo východnom Nemecku povedala: „Samozrejme, k riešeniam musia dospieť predovšetkým v samotnej Británii…, vidíme, že tam vyvíjajú naozaj intenzívne úsilie, ale takisto vidíme, že tam vládnu veľmi rozdielne názory.“

Európski lídri zvolali na 10. apríla mimoriadny summit, na ktorom buď zvážia žiadosť Británie o odklad brexitu, alebo prerokujú na poslednú chvíľu prípravy na brexit bez dohody.

Írsko plánuje na budúcotýždňovom mimoriadnom summite EÚ v Bruseli podporiť žiadosť Británie o ďalší krátkodobý odklad jej odchodu z EÚ. Vyhlásil to v stredu írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney a označil za veľmi nepravdepodobné, že Británia opustí Úniu 12. apríla bez dohody.

Verhofstadt: Naživo vysielané debaty z britského parlamentu sú ohromná televízna šou

Hlavný vyjednávač Európskeho parlamentu pre brexit Guy Verhofstadt v stredu vyhlásil, že napriek chaosu v britskej politike dáva Spojené kráľovstvo európskemu kontinentu jednu skvelú vec: ohromnú televíznu šou.

Belgický politik Verhofstadt prirovnal živé vysielanie z často búrlivých debát o brexite v Dolnej snemovni britského parlamentu k Premier League, najvyššej anglickej futbalovej súťaži – k jednému z najlepších britských produktov, ktoré Spojené kráľovstvo dáva kontinentu.

Verhofstadt povedal, že zasadnutia s debatami o brexite „sa v Európe stali dokonca populárnejšími než futbalové zápasy v Premier League“ – takéto zveličenie môže vysloviť iba politik, dodala tlačová agentúra AP. Verhofstadt pokračoval metaforou: „Jediný rozdiel je v tom, že v Dolnej snemovni je vždy remíza.“ Narážal tým na opakované patové situácie okolo brexitu, ktoré ochromujú britskú politiku.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Brexit #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová #John Bercow