Britskí poslanci znovu odmietli všetky návrhy na riešenie brexitu

Hlasovanie, ktoré v prípade úspechu mohlo spoluurčit ďalší vývoj patovej situácie, dopadlo tesnejšie ako minulý týždeň, keď poslanci zamietli celkom osem variánt.

01.04.2019 20:17 , aktualizované: 02.04.2019 00:14
BRITAIN-EU/ Foto: ,
Ilustračné foto
debata (9)

Návrh konzervatívneho poslanca Kena Clarka, aby britská vláda vyjednala trvalú colnú úniu s EÚ, včera podporilo 273 poslancov, proti bolo o tri viac.

Druhým návrhom, ktorý nebol príliš ďaleko od schválenia, sa stal podnet labouristických poslancov Petera Kylea a Phila Wilsona na vypísanie referenda o pripravenej brexitovej dohode presadzovanej premiérkou Mayovou. Tento návrh podporilo 280 poslancov, proti bolo 292.

Návrh konzervatívca Nicka Bolesa označovaný ako spoločný trh 2.0, ktorý je inšpirovaný vzťahmi, ktoré má v súčasnosti EÚ s Nórskom, neprešiel v pomere hlasov 261 ku 282. Boles na jeho neúspech reagoval svojou rezignáciou na post v Konzervatívnej strane.

Najhoršie dopadol návrh, s ktorým prišla poslankyňa Škótskej národnej strany (SNP) Joanna Cherryová pokúšajúci sa zabrániť nekontrolovanému odchodu i za cenu zrušenia brexitu. Za návrh hlasovalo 191 zákonodarcov, proti bolo 292.

Predseda Labouristickej strany Jeremy Corbyn v reakcii na neúspech hlasovania povedal, že je „sklamaním“, že ani jeden z návrhov nezískal väčšinu.

Minister pre brexit Stephen Barclay v reakcii na výsledky hlasovania vyhlásil, že vláda sa bude naďalej snažiť presvedčiť poslancov o podpore prerokovanej brexitovej dohody. Ak sa to nepodarí do 12. apríla a unijní predstavitelia zároveň Mayovej nepovolia ďalší odklad brexitu, odíde Británia z EÚ bez dohody.

Koordinátor Európskeho parlamentu pre brexit Guy Verhofstadt na sociálnej sieti twitter po hlasovaní napísal, že „tvrdý Brexit stáva takmer nevyhnutným“.

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v pondelok počas návštevy nemeckého Saarbrückenu vyhlásil, že ak Británia do 12. apríla neopustí Úniu, bude sa musieť zúčastniť na májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

Rokovanie britského parlamentu narušil protest polonahých aktivistov

Skupina jedenástich polonahých ekologických aktivistov v pondelok narušila rokovanie poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu o tzv. brexite. Informovali o tom spravodajské agentúry AP a AFP.

Demonštranti z organizácie Extinction Rebellion sa podľa AP vo verejnej sieni Dolnej snemovne vyzliekli do spodnej bielizne počas toho, ako poslanci debatovali o brexite. Niektorí z nich mali na telách nápisy „SOS“ a „Prestaňte strácať čas“. Cieľom protestu bolo podľa skupiny „upriamiť pozornosť politikov na klimatickú a ekologickú krízu“.

„Som už unavený z toho, koľko času a zdrojov naša vláda minula na to, aby mohla neustále reorganizovať ležadlá na Brexitanicu,“ uviedol podľa AFP na margo protestu jeden z demonštrantov.

Privolaní príslušníci polície skupinu demonštrantov vyviedli z budovy, a to aj napriek tomu, že niektorí protestujúci si prilepili ruky k skleneným mantinelom. Polícia ďalej uviedla, že aktivisti boli zadržaní za „vzbudzovanie verejného pohoršenia“.

Ako píše agentúra AP, poslanci pokračovali v rokovaní o brexite, pričom k incidentu sa vyjadrili iba niektorí. Konzervatívec Nick Boles sa v tejto súvislosti nechal počuť, že „schopnosť ignorovať zbytočnú nahotu je už od dávnych čias vskutku britskou vlastnosťou“.

Británia mala pôvodne EÚ oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však 22. marca na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu v prípade neschválenia dohody do 12. apríla tým, že dovtedy by mal Londýn informovať svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup. Ak by „rozvodovú dohodu“ parlament schválil na svojom zasadnutí z 29. marca, mohla Británia EÚ opustiť až 22. mája.

Poslanci dohodu vyrokovanú Mayovej vládou s EÚ odmietli už trikrát – 15. januára, 12. marca. aj 29. marca.

VIDEO: „Ani prípadný odchod bez dohody pravdepodobne nebude znamenať tvrdú obchodnú vojnu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou,“ povedala členka predstavenstva zodpovedná za oblasť riadenia rizík v Poštovej Banke Zuzana Žemlová. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video
9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Theresa Mayová