Petíciu proti brexitu podporilo šesť miliónov Britov

Viac ako šesť miliónov Britov do dnešného dňa podpísalo petíciou proti vystúpeniu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. V pondelok budú o petícii debatovať poslanci Dolnej snemovne.

31.03.2019 13:56
Belgium EU Brexit Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová na poslednom summite EÚ.
debata (4)

Vláda premiérky Theresy Mayovej však už skôr ľuďom nesúhlasiacim s brexitem odkázala, že svoje rozhodnutie vystúpiť z EÚ späť nevezme a že sa cíti byť viazaná výsledkami referenda z júna 2016. V tom 17,4 milióna voličov (51,9 percenta) hlasovalo za odchod z EÚ, proti sa vyslovilo 16,1 milióna ľudí.

Petície, ktoré sú zverejňované na oficiálnom internetovom portáli britského parlamentu, môže podpísať každý britský občan bez ohľadu na to, či je vo vlasti alebo v zahraničí. Poslanci sa musia zaoberať e-petíciami, pod ktoré sa podpíše viac ako 100 000 ľudí.

Agentúra DPA uvádza, že príslušný výbor odmietol fámy, že petíciu proti brexitu podpísali aj osoby bez oprávnenia. O bezpečnostných opatreniach, aké proti tomu podniká, ale jeho predstavitelia hovoriť nechceli.

Britský denník The Guardian pred niekoľkými dňami upozornil, že e-petície nie sú presným odrazom nálad v spoločnosti. Podľa stránky What UK thinks (Čo si Spojené kráľovstvo myslí) by zotrvanie v EÚ podporilo 54 percent Britov, 46 by bolo za rozvod s Bruselom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #Brexit