Stovky ľudí demonštrovali na írskych hraniciach proti brexitu

Stovky ľudí sa v sobotu zhromaždili na hraniciach na írskom ostrove na protest proti brexitu, informovala agentúra AFP. Demonštranti sa obávajú, že odchod Británie z EÚ môže ohroziť mierovú dohodu medzi Írskou republikou v južnej časti ostrova a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

31.03.2019 10:31
Brexit, írsko, hranice, demonštrácia, protest Foto: ,
Mnohí ľudia sa obávajú, že odchod z EÚ spôsobí opätovné vytýčenie "tvrdých" hraníc medzi Írskou republikou a Severným Írskom, čo môže vyvolať násilie.
debata

Na protestoch, ktoré organizovala skupina Border Communities Against Brexit (Pohraničné komunity proti brexitu; BCAB), sa zúčastnili aj bývalý predseda írskej republikánskej strany Sinn Féin Gerry Adams a jeho nástupkyňa vo funkcii Mary Lou McDonaldová.

Veľkopiatková dohoda podpísaná v roku 1998 ukončila desaťročia násilia medzi írskymi republikánmi podporujúcimi jednotné Írsko a severoírskymi protestantmi, ktorí chcú, aby Severné Írsko zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva.

Referendum z roku 2016, v ktorom obyvatelia Británie podporili brexit, však znova upriamilo pozornosť na túto dohodu. Mnohí ľudia sa podľa AFP obávajú, že odchod z EÚ spôsobí opätovné vytýčenie „tvrdých“ hraníc medzi Írskou republikou a Severným Írskom, čo môže vyvolať násilie.

Situácia na hraniciach bola jednou z kľúčových otázok pri získavaní podpory pre dohodu o brexite v britskom parlamente. Organizácia BCAB sa snaží chrániť obyvateľov na oboch stranách hraníc pred negatívnymi následkami brexitu, uvádza na svojej webovej stránke Európsky parlament.


VIDEO: „Ani prípadný odchod bez dohody pravdepodobne nebude znamenať tvrdú obchodnú vojnu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou,“ povedala pre TV Pravda členka predstavenstva zodpovedná za oblasť riadenia rizík v Poštovej Banke Zuzana Žemlová. (Vysielané 15.3.2019)
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #Brexit #hranica medzi Írskom a Severným Írskom