Mayová tretí pokus neriskuje. Zatiaľ

Trúfne si britská premiérka Theresa Mayová na tretí pokus pretlačiť cez parlament zmluvu o brexite? Na zmluvu, ktorá má zabezpečiť riadený odchod Británie z EÚ, však zjavne stále nemá dostatočnú podporu. EÚ požiadala o odklad termínu brexitu, tá napokon rozhodla, že do 12. apríla zostanú v hre všetky možnosti vrátane brexitu bez dohody. Aký postup si Londýne vyberie? Na tom sa včera pokúšala dohodnúť rozdelená vláda a parlament.

25.03.2019 13:41 , aktualizované: 19:29
Británia, Brexit, EÚ, vlajky, parlament Foto: ,
Britský kabinet pritom schválil návrh dohody, ktorý mu predložila premiérka Theresa Mayová, ale hlasovanie o dohode v britskom parlamente je neisté.
debata (1)

Mayová pred poslancami pripustila, že na zmluvu o brexite sa jej stále nepodarilo získať väčšinu v parlamente, preto ju dnes na hlasovanie nepredloží. Riešenie však nevidí v alternatívach, o ktorých potom diskutovali britskí poslanci do neskorého večera a pred polnocou mohli o nich hlasovať. Podľa nej indikatívne hlasovanie o rôznych variantoch neprinesie riešenie. Navyše výsledok hlasovania poslancov o rôznych spôsoboch, ako sa dostať zo slepej uličky, nie je pre vládu záväzný, aj keby niektorý z variantov získal jasnú prevahu. „Dúfam, že všetci sa zhodneme, že teraz sa musíme rozhodnúť,“ vyhlásila Mayová v parlamente.

Trvá na tom, že jediným možným riešením je schválenie zmluvy o brexite, aj keď dohoda nie je dokonalá a je kompromisom. Premiérka však sama dodala, že tento týždeň zmluvu na schválenie nepredloží. Vyhlásila tiež, že krajinu nebude viesť k brexitu bez dohody, ak si parlament nebude želať opak. Opäť však potvrdila svoj odpor proti prípadnému návrhu na vypísanie druhého referenda o brexite.

Britské médiá spočiatku špekulovali o tom, že Mayová sa môže pokúsiť o tretie hlasovanie o brexitovej zmluve dnes, prípadne vo štvrtok. Zmluvu parlament už dva razy – v januári a v marci – drvivou väčšinou odmietol. Časť poslancov – stúpencov brexitu – nesúhlasí s tzv. írskou poistkou, ktorá má zabezpečiť voľný hraničný režim medzi Írskom a Severným Írskom. Proeurópski poslanci zas žiadajú zachovanie úzkych vzťahov Británie a EÚ.

O zmluve, ktorá sa pripravovala dva roky, však EÚ už nemieni vyjednávať. Na nové rokovania je pripravená len v prípade, že by Londýn zmenil stratégiu v prospech užších vzťahov, čo by si však vyžadovalo dlhší odklad termínu brexitu, ako do májových volieb do Európskeho parlamentu. Mayová sa v každom prípade snaží o čo najrýchlejšie presadenie vyrokovanej zmluvy. Veľké šance však ani teraz nemá. Severoírska Demokratická unionistická strana, s ktorej podporou vládne Mayovej menšinový kabinet, aj včera zopakovala, že svoj odmietavý postoj k zmluve nezmenila. Mayová telefonicky hovorila so šéfkou tejto strany Arlen Fosterovou, stretla sa aj so šéfom opozičných labouristov Jeremym Corbynom. Aj on potvrdil, že premiérka nemá dostatočnú podporu na tretie hlasovanie o zmluve. Corbyn chce, aby iniciatívu prevzal parlament. Návrh uznesenia, ktoré by také riešenie umožnilo, Mayová v mene vlády odmietla.

V Bruseli sa medzitým dokončujú prípravy na tvrdý brexit bez dohody, ktorý je podľa Európskej komisie „čím viac pravdepodobnejší“. Dokončujú sa kroky, ktoré majú EÚ na túto situáciu pripraviť. S brexitom bez dohody sa spája riziko dlhého čakania na hraniciach a výrazné narušenie prepravy tovaru medzi EÚ a Britániou. „Teraz je dôležité, aby na brexit bez dohody boli všetci pripravení a uvedomovali si praktické dôsledky,“ uviedla vo svojej správe Európska komisia.

V prípade brexitu bez dohody sa Británia stane pre EÚ „treťou krajinou“. Vzájomné vzťahy sa od tej chvíle budú riadiť medzinárodným verejným právom a pravidlami Svetovej obchodnej organizácie. To znamená okamžité zavedenie ciel, pri dovoze tovarov z Británie kontroly colných, sanitárnych a fytosanitárnych noriem, ale aj overovanie súladu so štandardmi EÚ. „Tieto kontroly by mohli na hraniciach spôsobovať značné zdržania,“ varovala komisia. Celkovo pripravila 19 legislatívnych návrhov, ktoré súvisia s prípadným brexitom bez dohody, pričom väčšina z nich už prešla príslušným právnym procesom. Týka sa to najmä rozpočtu EÚ, rybolovu, finančných služieb, ale aj leteckej dopravy a výmenného programu študentov Erasmus. Pripravená je aj legislatíva, ktorá má recipročne umožniť krátkodobé bezvízové cestovanie.

Šéfovia európskej dvadsaťsedmičky minulý týždeň v podstate rozhodli o odklade termínu brexitu z 29. marca na 12. apríla. Ak by britský parlament brexitovú zmluvu tento týždeň schválil, odklad by sa posunul na 22. mája, aby sa dotiahol legislatívny proces.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Veľká Británia #Brexit