'Pán Stop brexit' neodchádza

Steve Bray bol kedysi skôr samotár, živnostník - numizmatik, ktorý žil na juhu Walesu. Pred rokom a pol však predal časť svojej zbierky, zbalil sa a odišiel do Londýna. Kedysi sa nerád fotil, dnes je jedným z najfotografovanejších ľudí pred britským parlamentom. Novinári mu dali prezývku Pán Stop brexit.

25.03.2019 08:04
Steve Bray, Británia EÚ brexit parlament... Foto: ,
Steve Bray sa stal najvytrvalejším demonštrantom proti brexitu pred britským parlamentom.
debata (4)

Stal sa totiž najvytrvalejším demonštrantom proti brexitu pred britským parlamentom. Symbolom odporcov brexitu. Tých Britov, ktorí pred takmer troma rokmi zostali v šoku po zverejnení výsledkov referenda. Bray sa však odmietol s brexitom len tak zmieriť.

Každý deň, keď v budove Westministru zasadajú britskí poslanci, sa 49-ročný Bray hneď zrána rozloží pred parlamentom. Nasadí klobúk vo farbách EÚ s nápisom Stop brexit, cez plecia prehodí „plášť“ v podobe vlajky EÚ spojenej s britskou a vytiahne rôzne transparenty.

Tým sa jeho taktika, ako osloviť čo najviac ľudí, nekončí. Ľudia si ho totiž nemohli nevšimnúť pri vysielaní televízií naživo spred parlamentu. Nie že by reportéri robili rozhovory s ním, ale preto, že Bray si vždy dáva záležať na tom, aby sa so svojimi transparentmi dostal do záberu. Spravodajstvo BBC naživo spred parlamentu sa chvíľami podobalo na hru mačky s myšou – kameraman robil, čo sa dalo, aby v záujme zachovania objektivity Bray nebol v zábere, ale Bray sa stále presúval. Keď BBC vytvorila vyvýšenú plošinu, kde redaktori robia rozhovory s poslancami, svoje transparenty pripevnil na dlhú tyč, aby jeho odkaz bolo v zábere vidieť. Oslovuje tiež poslancov, ktorí prichádzajú a odchádzajú z parlamentu.

Takto vytvoril protestné hnutie, ktoré žiada nové referendum a zvrátenie brexitu. Niektorí okoloidúci mu spočiatku nadávali do zradcov. V prvých dňoch bol sám. Lenže neskôr sa k nemu v celodennom proteste pridávali ďalší ľudia. Nie každý deň, ale napríklad raz alebo dva razy v týždni, prípadne na pár hodín. Mnohí mu ponúkajú jedlo a bezplatné ubytovanie. Neskôr ho začali aj finančne podporovať. Aj keď niektorí stúpenci brexitu sú stále presvedčení, že ho platí George Soros.

Rozhovory s ním robili novinári z rôznych kútov sveta, nielen z EÚ. „Mám dcéru a vnuka. Radšej im chcem zanechať budúcnosť ako peniaze,“ povedal pre francúzsku televíziu. Do referenda o brexite sa o politiku veľmi nestaral, žil svojou vášňou k numizmatike. Zmobilizovala ho kampaň. Na sociálnych sieťach argumentoval proti brexitu. S mnohými kamarátmi, ktorí boli za brexit, sa rozkmotril. Od septembra 2017 začal v Londýne svoju, ako hovorí, „prvú a najdlhšiu demonštráciu v živote“. „Bol som samotár, ale táto kampaň zmenila môj pohľad na ľudí. Stal som sa lepším človekom,“ dodal.

Často sa ho pýtajú, ako dlho chce protestovať a kedy odíde z Londýna. Bray však slovo „odísť“, slovo, ktoré krúžkovali stúpenci brexitu v referende, nemá rád. Radšej používa slovo ísť. „Kedy pôjdem? Budem tu tak dlho, koľko bude treba na zastavenie brexitu či jeho zvrátenie,“ povedal odhodlane pre írsky rozhlas.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #demonštrácia #Brexit