Brexit dostal ďalšiu šancu

Brexitové peklo je stále prázdne. Myslí si to predseda Európskej rady Donald Tusk. Naplní sa v najbližších týždňoch? Európska dvadsaťsedmička dala brexitu (asi) poslednú šancu. Po mnohých hodinách rokovaní sa lídri EÚ na summite v Bruseli dohodli, že Británia môže odísť z únie neskôr. Pôvodne to malo byť o polnoci z 29. na 30. marca. Nový dátum by mohol byť 22. máj, prípadne už 12. apríl. Britská premiérka Theresa Mayová žiadala, aby to bolo 30. júna. Slovensko na schôdzke zastupoval premiér Peter Pellegrini.

22.03.2019 19:37
Belgicko EÚ Brexit summit Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová na summite EÚ v Bruseli, ktorý sa venoval Brexitu
debata (2)

Dva dátumy

"Európska rada súhlasí s predĺžením do 22. mája, ak Dolná komora na budúci týždeň schváli dohodu o vystúpení. Keď britský parlament dohodu o vystúpení na budúci týždeň neschváli, Európska rada súhlasí s predĺžením do 12. apríla 2019 a očakáva, že Spojené kráľovstvo pred týmto dátumom poskytne informácie o ďalšom postupe, ktorý Európska rada posúdi,“ uvádza sa v záveroch summitu dvadsaťsedmičky.

"Je to jasná voľba,“ reagovala na rozhodnutie Mayová, ktorá však podľa informácií zo zákulisia summitu príliš nepresvedčila kolegov, že vie, ako dohodu presadiť v parlamente.

Dvanásteho apríla môže nastať tvrdý brexit. Ale aj nemusí. V prípade, že na budúci týždeň britský parlament odmietne dohodu o vystúpení z únie, môže dôjsť k tomu, že Londýn požiada o dlhší odklad. Niektorí pozorovatelia tiež upozorňujú, že tvrdý brexit môže nastať aj 29. marca. Stále je totiž v Británii platná legislatíva, že krajina z EÚ odchádza k tomuto dátumu. Britská vláda a parlament to musia zmeniť, čo by však mali vyriešiť.

Kam teda smeruje brexit? Tusk nedávno o tom žartoval. Vyhlásil, že v pekle je špeciálne miesto pre tých, čo spustili brexit bez toho, aby mali plán. Vo štvrtok v noci sa k tomu Tusk opäť vyjadril, keď dostal otázku, či špeciálne miesto v pekle nebude treba rozšíriť, keď britskí poslanci už vyrokovanú dohodu neschvália.

Predseda Európskej rady Donald Tusk na summite... Foto: TASR/AP, Olivier Matthys
Belgicko EÚ Brexit summit Predseda Európskej rady Donald Tusk na summite EÚ v Bruseli, ktorý sa venoval Brexitu

"Podľa nášho pápeža je peklo stále prázdne. Znamená to, že je tam veľa miesta,“ reagoval Tusk na záver tlačovej konferencie.

"Je to veľmi, veľmi nepravdepodobné,“ odpovedal pre írsku RTE na otázku, či dohoda na budúci týždeň prejde, euroskeptický poslanec vládnucej Konzervatívnej strany Craig MacKinlay.

"Chceli sme vyhovieť požiadavke britskej premiérky o predĺženie možnosti odchodu Británie. Prijali sme kompromisné riešenie,“ povedal Pellegrini. "V prípade, že na budúci týždeň budeme svedkami kladného hlasovania o dohode o vystúpení Británie z únie, tak k brexitu dôjde 22. mája. Vytvorili sme čas, aby Británia schválila potrebné legislatívne úpravy a pripravila sa na odchod. Ak bude hlasovanie negatívne, posunuli sme dátum odchodu z 29. marca na 12. apríla. Dáva to logiku, lebo je to hraničný termín týkajúci sa procedúr volieb do Európskeho parlamentu. Je dôležité, aby sme dovtedy vedeli, či sa Británia zúčastní, alebo nezúčastní na hlasovaní, respektíve musíme vedieť definitívnu odpoveď, ako si to Londýn predstavuje. Môže zaznieť jasný odkaz, že prípadný tvrdý brexit nenastane 29. marca. Prvý reálny dátum, kedy sa môže niečo udiať, je až 12. apríl. Vtedy čakáme na to, že Británia povie, čo vlastne chce,“ povedal Pellegrini.

Predseda vlády vyhlásil, že za tisíc dní od referenda sa už všetci mohli pripraviť na odchod Británie. Vláda počíta s variantom tvrdého brexitu. "Na budúci týždeň budeme chcieť čo najskôr schváliť zákon týkajúci sa brexitu. Legislatíva počíta s tým, že nadobudne účinnosť iba v prípade, že dôjde k tvrdému brexitu. Bolo by najlepšie, keby Británia zostala v EÚ,“ tvrdí Pellegrini. "Brexit nás odpútava od riešenia ďalších priorít. Musíme sa zaoberať našimi vzťahmi s Čínou, Spojenými štátmi, aktuálnou ekonomickou situáciou, miernym spomalením hospodárskeho rastu. Namiesto toho míňame obrovské množstvo času na diskusiu o brexite. Preto už potrebujeme definitívnu odpoveď,“ vyhlásil premiér.

Presvedčí Mayová poslancov?

"Najpravdepodob­nejšie je, lebo čo iné jej zostáva, že premiérka Mayová predloží na budúci týždeň dohodnutú zmluvu do parlamentu. Dá sa predpokladať, že predseda Dolnej snemovne John Bercow to dovolí, lebo situácia je vážna,“ reagoval pre Pravdu politológ Han Dorussen z Essexskej univerzity.

Stále vládnu obrovské pochybnosti o tom, že v parlamente sa môže nájsť väčšina pre schválenie dohody
Han Dorussen

Odborník pripomenul postup Bercowa, ktorý začiatkom týždňa vyhlásil, že dohodou sa parlament nemôže zaoberať, lebo už o nej poslanci dva razy neúspešne hlasovali. Tretie kolo nedovoľuje pravidlo z roku 1604.

Dorussen si myslí, že v prvom rade sa Mayová pokúsi presvedčiť severoírskych unionistov, aby podporili jej zmluvu. "Nemá im však príliš čo ponúknuť. Mohli by zmeniť názor, keby sa ukazovalo, že možnou alternatívou k dohode je dlhodobejší odklad brexitu. To by mohlo presvedčiť aj niektorých ďalších stúpencov odchodu Británie z EÚ,“ uviedol Dorussen.

Nemusí to však stačiť. "Stále vládnu obrovské pochybnosti o tom, že v parlamente sa môže nájsť väčšina pre schválenie dohody. V Konzervatívnej strane existuje frakcia, ktorá by bola celkom šťastná, keby nastal 12. apríla tvrdý brexit. Za dohodu by hlasovali len vtedy, keby bolo pravdepodobné, že inak nastane dlhšie predĺženie alebo dokonca, že k brexitu nedôjde vôbec. Nezdá sa však, že toto sa deje,“ vyhlásil Dorussen.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #summit EÚ #Brexit #Theresa Mayová