Britský parlament vylúčil brexit bez dohody

Poslanci dolnej komory britského parlamentu v stredu hlasovali proti vystúpeniu krajiny z Európskej únie bez akejkoľvek dohody. Hlasovanie bolo tesné, proti takémuto scenáru sa vyslovilo 312 poslancov, zatiaľ čo 308 ich uznesenie odmietajúce brexit "nadivoko" nepodporilo. V uznesení sa uvádza, že poslanci "odmietajú odchod Veľkej Británie z Európskej únie bez Dohody o vystúpení a Rámca pre budúce vzťahy". Po tomto hlasovaní je odchod Británie z únie menej pravdepodobný, no nastať môže aj tak, keďže uznesenie dolnej komory britského parlamentu nie je právne záväzné.

13.03.2019 20:28 , aktualizované: 22:12
debata (35)

Maratón hlasovaní britského parlamentu o brexite bude pokračovať vo štvrtok, keď budú poslanci rokovať a hlasovať o tom, či má Veľká Británia požiadať úniu o odklad brexitu. Ten je momentálne stanovený na 29. marca.

Ako vyhlásila po stredajšom hlasovaní britská premiérka Theresa Mayová, poslanci majú teraz na výber medzi dvoma možnosťami. Jednou z nich je, že podporia „krátky odklad termínu brexitu“, pričom v tomto prípade musia v najbližších dňoch schváliť aj dohodu o brexite, ktorú jej vláda vyjednala s predstaviteľmi E­Ú.

Druhá možnosť, ktorú Mayová zmienila, počíta s tým, že Británia požiada o dlhší odklad brexitu, a bude tak mať viac času na vyrokovanie úplne novej dohody s EÚ.

Mayová sa však vyjadrila, že s touto druhou možnosťou ona sama nesúhlasí, pretože by okrem iného znamenala, že Británia sa musí ešte zúčastniť na májových voľbách do Európskeho parlamentu.

Mayovej možnosť číslo jedna, teda krátky odklad brexitu a schválenie dohody o ňom, je takmer nereálna, keďže poslanci túto dohodu už dvakrát veľkým rozdielom hlasov odmietli. Prvýkrát to bolo v januári, druhýkrát v utorok, keď sa už hlasovalo o mierne upravenej verzii dohody. Za ňu hlasovalo len 242 poslancov, proti ich bolo až 391.

Mayová sa pritom ešte v pondelok na stretnutí s Jeanom-Claudeom Junckerom v Štrasburgu snažila vyrokovať v dohode zmeny, tie však v Londýne takmer nikoho nepresvedčili. Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že ide o rovnakú dohodu ako bola tá, ktorú poslanci odmietli už v januárovom hlasovaní. Proti dohode sa postavili aj mnohí zástancovia brexitu z Mayovej Konzervatívnej strany, hoci tí so zmluvou nesúhlasia z iných dôvodov ako väčšina laboristov.

Mayová pred hlasovaním poslancom hrozila, že ak za brexit nezahlasujú, možno to bude znamenať, že žiadny brexit nikdy nebude. Premiérka dávala opakovane najavo, že riešenie spočívajúce v odložení brexitu na neskôr sa jej nepáči, pretože by podľa jej slov „mohlo viesť k ďalším mesiacom a rokom sporov“ okolo vystúpenia krajiny z EÚ. „Ak sa vydáme touto cestou, možno nakoniec z EÚ nikdy nevystúpime,“ hrozila premiérka.

Podľa prieskumov verejnej mienky je pritom výrazná väčšina občanov Veľkej Británie už dlhé mesiace proti odchodu krajiny z únie a mnohí politici preto požadujú opätovné referendum o brexite. To však Mayová striktne odmieta, pretože je podľa nej hlúpe pýtať sa občanov ešte raz na to isté, na čo už raz odpovedali.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová