Juncker: Británia musí odísť z EÚ najneskôr do eurovolieb

Spojené kráľovstvo musí opustiť Európsku úniu dovtedy, kým voliči z členských krajín nezvolia nový Európsky parlament (EP). Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker to uviedol v liste predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. Voľby do EP (tzv. eurovoľby) sa budú konať v dňoch 23. - 26. mája.

12.03.2019 00:59 , aktualizované: 16:09
Jean-Claude Juncker, Therese Mayová Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vľavo) víta britskú premiérku Theresu Mayovú pred rokovaním na pôde Európskeho parlamentu v Štasburgu 11. marca 2019.
debata (20)

Mayová v pondelok v noci, po rokovaniach s Junckerom na pôde EP v Štrasburgu, na poslednú chvíľu dosiahla „právne záväzné zmeny“, ktoré by mali umožniť britským zákonodarcom odobriť tzv. rozvodovú dohodu. Nie je však jasné, či tieto zmeny váhajúcich britských poslancov presvedčia, aby za ňu aj zahlasovali. Ak sa tak nestane, hrozí scenár „tvrdého brexitu“ alebo krátky odklad vystúpenia z EÚ.

Juncker v tejto súvislosti Tuska informoval, že brexit nemožno odložiť na neskôr, ako je dátum eurovolieb, inak by museli Briti voliť svojich vlastných zástupcov v EP. „Ak Británia dovtedy neopustí Európsku úniu, bude právne zaviazaná organizovať tieto voľby,“ spresnil Juncker. Spojené kráľovstvo má v súčasnom 751-člennom europarlamente 73 poslancov. Ak by sa voľby do EP museli konať aj v Británii, v praxi by to znamenalo zrušenie návrhu, podľa ktorého sa má počet kresiel v EP znížiť na 705, pričom časť voľných mandátov po britských poslancoch má byť prerozdelená medzi viaceré členské krajiny EÚ.

Nájde sa riešenie na írsku poistku do roku 2020?

Európska únia a Británia sa zaviazali, že urobia všetko, aby do konca roka 2020 našli náhradné riešenie za spornú írsku poistku. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia, na ktorom sa v pondelok večer v Štrasburgu zhodla Mayová a Juncker.

Podľa Mayovej tým bola splnená požiadavka poslancov, ktorí na prvýkrát nepodporili brexitovú dohodu a v utorkovom hlasovaní v Dolnej snemovni vďaka tomu môžu zmeniť názor. Vodca opozície Jeremy Corbyn však rokovania označil za neúspech a zmluvu podporiť nemieni.

Podľa britskej premiérky sa obe strany zhodli na „právne záväznom“ dodatku, podľa ktorého Brusel aj Londýn budú pracovať na „alternatívnych dohodách“, ktoré majú zabrániť, aby poistka musela na konci prechodného obdobia v decembri 2020 nadobudnúť účinnosť. Opatrenia, ktoré majú zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Írskom a britským Severným Írskom, prekážajú najmä časti britských konzervatívcov.

„Naša dohoda poskytuje zmysluplné vyjasnenie a právne záväzné záruky k brexitovej dohode a poistke,“ povedal šéf Európskej komisie na spoločnej tlačovej konferencii s Mayovou. Zároveň vyhlásil, že dúfa v to, že nové záruky budú dostatočnou motiváciou pre poslancov, aby umožnili svojej krajine odísť z únie s dohodou. Dojednané dodatky podľa neho nijako nemenia predtým dohodnutý text.

Britská premiérka podotkla, že okrem dohodnutých dodatkov prijme jej krajina jednostrannú deklaráciu, podľa ktorej nebude viazaná dohodnutou poistkou, ak by v budúcnosti stroskotali vyjednávania o podobe vzťahov s EÚ.

Podľa prvých ohlasov z Británie však výsledky rokovania, ktoré sa skončilo krátko pred polnocou, nijako zásadne podporu dohody medzi poslancami neposilnilo. Podľa vodcu opozičných labouristov Jeremyho Corbyna sa skončilo rokovanie Mayovej v Štrasburgu neúspechom a Dolná snemovňa by mala v utorkovom hlasovaní odmietnuť brexitovú dohodu.

AP: Právne záväzné zmeny v dohode nemusia britský parlament uspokojiť

Tri dodatočné dokumenty k dohode o tzv. brexite, ktoré v pondelok na stretnutí s predstaviteľmi EÚ vyrokovala Mayová, nemusia britských poslancov uspokojiť, a to pre pretrvávajúce pochybnosti o ich právnej záväznosti. Napriek pondelkovému vyhláseniu britskej vlády o tom, že počas rozhovorov premiérky Mayovej s predstaviteľmi Európskej únie v Štrasburgu sa dohodli „právne záväzné zmeny“ v dohode o brexite tak, ako to britský parlament požadoval, panuje medzi britskými poslancami skepticizmus, píše tlačová agentúra AP.

Pochybnosti o tom, do akej miery zaručujú dohodnuté zmeny právo Británie odstúpiť jednostranne od tzv. írskej poistky, však panujú naprieč celým politickým spektrom. Pritom práve strach z toho, že írska poistka natrvalo pripúta Spojené kráľovstvo k Únii, bol hlavným dôvodom, prečo britský parlament v januári odmietol pôvodnú dohodu. Neschváliť text dohody vtedy poslancom na základe daných obáv odporučil ešte v decembri generálny prokurátor Anglicka a Walesu Geoffrey Cox.

„Po podrobnom preskúmaní dokumentov by som bol udivený, ak by na ich základe generálny prokurátor zmenil charakter svojho decembrového odporúčania,“ vyhlásil na margo zmien Labouristický tieňový minister pre brexit Keir Starme.

Poslankyňa Heidi Allenová zverejnila na Twitteri výsledky právnej analýzy, ktorú si dala vypracovať skupina poslancov tzv. Nezávislej skupiny. Z ich analýzy podľa Allenovej vyplýva, že dodatočné dokumenty, ktoré Mayová dohodla s Bruselom „nevytvárajú predpoklady“ na to, aby generálny prokurátor zmenil svoje decembrové odporúčanie.

Ako uviedla AP, pochybnosti vyjadril v tejto súvislosti už aj poslanec z Mayovej Konzervatívnej strany Dominic Grieve.

Časť stúpencov brexitu nebude hlasovať za novú verziu Mayovej dohody

Európska výskumná skupina (ERG), ktorá združuje mnohých poslancov Mayovej Konzervatívnej strany podporujúcich brexit, v utorok uviedla, že jej právnici podrobne preskúmali, aké zmeny sa Mayovej v dohode podarilo presadiť, a ich verdikt je, že sú absolútne nedostatočné. „Neodporúčame dnes hlasovať za vládny návrh,“ oznámila vplyvná ERG. Napriek Mayovej opakovaným výzvam a apelom na poslancov teraz nie je vôbec isté, ako hlasovanie dopadne.

Premiérka už minulý týždeň pohrozila britským poslancom, ktorí sú zástancami brexitu, že ak v utorok za brexit nezahlasujú, možno to bude znamenať, že žiadny brexit nikdy nebude.

V skutočnosti je to tak, že ak poslanci dohodu s EÚ o brexite v utorok večer opätovne odmietnu, bude nasledovať hlasovanie o prípadnom odložení brexitu na neskôr. Toto riešenie sa však Mayovej nepáči, pretože by podľa jej slov „mohlo viesť k ďalším mesiacom a rokom sporov“ okolo vystúpenia krajiny z EÚ. „Ak sa vydáme touto cestou, možno nakoniec z EÚ nikdy nevystúpime,“ pohrozila premiérka stúpencom brexitu.

Podľa prieskumov verejnej mienky je pritom výrazná väčšina občanov Veľkej Británie už dlhé mesiace proti odchodu krajiny z únie a mnohí politici preto požadujú opätovné referendum o brexite. To však Mayová striktne odmieta, pretože je podľa nej hlúpe pýtať sa občanov ešte raz na to isté, na čo už raz odpovedali.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu budú o dohode o vystúpení Británie z EÚ druhýkrát hlasovať v utorok večer. V prvom januárovom hlasovaní ju odmietli veľkou väčšinou hlasov, najmä pre sporné ustanovenie tzv. írskej poistky. V prípade opätovného zamietnutia dohody hrozí tzv. tvrdý brexit alebo odloženie termínu odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Termín brexitu je stanovený na 29. marca.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Jean-Claude Juncker #Brexit #Theresa Mayová