Odklad hlasovania o dohode s EÚ sa konať nebude, tvrdí Mayovej hovorca

Britská premiérka Theresa Mayová v očakávaní porážky zrejme odloží utorkové hlasovanie o dohode o brexite v Dolnej snemovni, napísal na twitteri politický spravodajca denníka The Sun. Podľa denníka The Times bude britský parlament o dokumente možno nakoniec hlasovať iba nezáväzne, pričom dohoda v predloženom znení bude obsahovať britské požiadavky na zmeny týkajúce sa spornej írskej poistky, na ktoré Brusel odmieta pristúpiť.

11.03.2019 11:56 , aktualizované: 19:06
theresa mayová, belfast Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová
debata (11)

Zmyslom je podľa The Sun za súčasnej patovej situácie ukázať Európskej únii, aká podoba dokumentu by mala šancu získať v parlamente väčšinu.

Po predchádzajúcom kritizovanom odklade sľúbila Mayová britským poslancom, že o dohode ustanovujúcej podmienky odchodu z EÚ budú hlasovať 12. marca. Poslanci už dohodu raz odmietli práve kvôli írskej poistke. Ak v utorok brexitovú zmluvu nepodporia, čo je podľa komentátorov takmer isté, majú sa v stredu vysloviť k tomu, či si želajú brexit bez dohody. Pokiaľ by ani táto varianta neprešla, má nasledovať hlasovanie o odklade vystúpenia z EÚ, plánovaného na 29. marca.

Írska poistka je kontroverzným bodom brexitovej dohody. Má zabezpečiť priechodnosť hranice medzi Írskom a Severným Írskom i po brexite, ale podľa niektorých britských poslancov predstavuje riziko, že krajina zostane natrvalo pripútaná k únijným štruktúram. Únia ale uisťuje, že toto riešenie, pokiaľ naň vôbec dôjde, by malo byť iba dočasné. Rozvodovú dohodu kvôli poistke ale znovu otvárať nemieni.

Hovorca britskej premiérky však dnes podľa agentúry Reuters potvrdil, že hlasovanie sa uskutoční podľa plánu, a teda v utorok. Poprel tak vyššie spomínané špekulácie tlače.

Rokovania pokračujú

Mayová pricestuje v pondelok večer do Štrasbugu, kde sa stretne s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom. Pokúsi sa zavŕšiť rokovania o dohode.

V Štrasburgu sa v pondelok začína plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP), na ktorom sa zúčastnia aj členovia EK.

Mayovej vopred neohlásenú cestu do Štrasburgu potvrdil v pondelok podvečer jej hovorca. Podľa Guardianu by tam mala doraziť okolo 21.00 h SEČ.

Zdroje z Downing Street varovali, že Mayovej rozhodnutie odcestovať na rokovania s Junckerom nesignalizuje, že by už obe strany boli blízko k dohode. Uvedomujú si však to, že prípadný ďalší pokrok možno dosiahnuť len prostredníctvom osobných rokovaní.

TV Pravda: Vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž hovorí pre TV Pravda o tom, na čo sa majú pripraviť slovenské firmy v prípade tvrdého brexitu a aké clá medzi EÚ a Veľkou Britániou možno očakávať. (vysielané 18.1.2019)

Video
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová