Orbán pripustil odchod Fideszu z Európskej ľudovej strany

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió pripustil odchod svojej strany Fidesz z politickej skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente.

08.03.2019 11:01 , aktualizované: 23:25
Maďarsko Orbán prejav výročný krajina stav Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (7)

Podľa jeho slov je Maďarsko terčom útokov v rámci EPP preto, lebo bráni, aby sa z ľudovcov stala „medzinárodná organizácia pre prisťahovalectvo“.

Premiér podľa agentúry MTI zdôraznil, že v otázke ochrany kresťanskej kultúry a migrácie nie je ochotný pristupovať na žiadne kompromisy. „Máme niekoľko možností – a o tom, či tieto možnosti budú v rámci EPP, alebo mimo nej, rozhodne Fidesz,“ konštatoval Orbán.

Dodal, že v týchto dňoch telefonicky rokoval s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, s predsedom frakcie EPP Manfredom Weberom a so súčasnými i s bývalými premiérmi a prezidentmi európskych krajín.

Ministerský predseda poznamenal, že v nedeľu navštívi Poľsko na výročie členstva tejto krajiny v NATO, a dodal, že poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) nie je členom EPP. Pripustil, že Fidesz opustí EPP, avšak podčiarkol, že on osobne by preferoval zreformovanie samotnej EPP.

Weber: Nikoho nenútime, aby zostal v strane

O tom, do ktorej politickej skupiny v Európskom parlamente chce maďarská vládna strana Fidesz patriť, rozhoduje predseda Fideszu a premiér Viktor Orbán. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok vo Varšave predseda frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber.

„Je to jeho rozhodnutie. Nikoho nenútime, aby zostal. Fidesz môže zostať, ale EPP je založená na spoločných princípoch a hodnotách. Ten, kto ich vyznáva, môže zostať a ten, kto nie, môže odísť alebo ho treba vylúčiť,“ povedal Weber v reakcii na Orbánove vyjadrenia.

Berlusconi nepodporí vylúčenie Fideszu

Taliansky expremiér a predseda strany pravého stredu Forza Italia (FI – Taliansko vpred) Silvio Berlusconi v piatok telefonicky ubezpečil maďarského premiéra Viktora Orbána, že jeho strana nepodporí vylúčenie Fideszu z politickej skupiny Európskej ľudovej strany (EPP).

Informoval o tom spravodajský server Index.hu s odvolaním sa na vyhlásenie FI, podľa ktorého Berlusconi viedol s Orbánom dlhý a priateľský rozhovor. „Vždy som ťa chránil a vždy budem stáť pri tebe,“ povedal taliansky politik.

Berlusconi prípadné vylúčenie Fideszu z EPP označil za politickú chybu. Povedal, že na prahu volieb do Európskeho parlamentu môže takýto krok negatívne vplývať aj na ďalších členov EPP.

Podľa Index.hu je zaujímavosťou Berlusconiho podpory Fideszu to, že síce s Orbánom sú už dávno priateľmi, maďarský premiér sa ale poslednom čase viditeľne spriatelil aj s talianskym rivalom expremiéra – ministrom vnútra Matteom Salvinim.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Fidesz #Jean-Claud Juncker