Macronovu víziu EÚ podporili vlády Belgicka a Fínska, Juncker aj Tusk

Niektorí vrcholní predstavitelia Európskej únie a vlády Belgicka či Fínska dnes vyjadrili podporu vízie takej Európy, ako ju predostrel francúzsky prezident Emmanuel Macron v texte, ktorý bol vydaný vo všetkých 28 členských krajinách Európskej únie. Hovorca nemeckej vlády zdôraznil, že je dôležité, aby proeurópske sily predstavili svoje myšlienky pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Maďarský premiér označil Macronovu víziu za dobrý štart dialógu o budúcnosti Európy.

05.03.2019 14:59
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (15)

Macronova výzva pod názvom „Za európsku obrodu“, obsahuje okrem iného návrh na vznik európskeho azylového úradu či klimatickej banky a tiež varuje, že „ešte nikdy nebola Európa v takom ohrození“. V tejto súvislosti pripomenul brexit, ale i uzatváranie sa do nacionalizmu.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa hovorcu svojho úradu dnes privítal „Marconov dôležitý príspevok do európskej debaty“. Predseda Európskej rady Donald Tusk varoval pred nebezpečenstvom nepriateľského zasahovania do májových eurovolieb zo zahraničia a rovnako i on vyzval na urýchlené zahájenie obrody Európy. Povedal, že plne podporuje spôsob myslenia o Európe prezentovaný Macronom.

„Nemecká vláda podporuje angažovanú diskusiu o smerovaní Európskej únie,“ informoval o tom dnes hovorca nemeckej vlády, ktorý podľa agentúry Reuters k tomu odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti. Nemecká ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová pritom na twitteri francúzskemu prezidentovi za jeho iniciatívu poďakovala s tým, že Európa sa musí zjednotiť a posilniť.

Spolupredseda protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) naopak tvrdí, že Macronove návrhy by nakoniec viedli k väčšej byrokracii a ďalšiemu obmedzovaniu slobody členských štátov. Alexander Gauland podotkol, že „čím väčšie problémy Francúzsko má, tým viac sa Macron hrá na svetového štátnika“.

Slová uznania v súvislosti s Macronovou výzvou vyjadril na twitteri i belgický premiér Charles Michel. Výslovne napísal, že návrhy podporuje, konkrétne európsku minimálnu mzdu, investície do ochrany klímy, zriadenie európskej Rady bezpečnosti a obrany i myšlienku viacrýchlostnej Európy.

Podľa agentúry Belga Michel vyjadril ďalej nádej na takú Európu, „ktorá chráni slobodu a demokraciu“. Fínsky premiér Juha Sipilä ponúkol podporu Macronovi pri posilnení bezpečnosti, udržateľného rastu a pri ambicióznej klimatickej politike. Sipilä dodal, že ľudia potrebujú EÚ, „ktorá je schopná robiť rozhodnutia a uskutočňovať ich“.

V samotnom Francúzsku však nepopulárny Macron naráža i na skeptické hlasy. „Je teraz úplne osamotený so svojimi plánmi federálnej Európy, európskej obrody, zatiaľčo všetky národy Európy chcú získať späť svoji moc, svoju národnú suverenitu,“ povedal líder kandidátky francúzskeho krajne pravicového Národného frontu Jordan Bardella.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Donald Tusk #Fínsko #Belgicko #Jean-Claude Juncker #Emmanuel Macron