Bartovic: V europarlamente bude viac extrémistov

Tretinu kresiel v Európskom parlamente môžu po májových voľbách obsadiť populistické a protieurópske strany. "Europarlament bude určite iný. Bude zložitejší a trochu euroskeptickejší," povedal v rozhovore pre Pravdu Vladimír Bartovic z pražského Inštitútu pre európsku politiku Europeum.

26.02.2019 12:00
Európsky parlament, europarlament, Brusel,... Foto: ,
Európsky parlament v Bruseli.
debata (31)

Budú eurovoľby na Slovensku nudné?

Myslím si, že účasť na Slovensku spolu s Českom bude opäť zrejme najnižšia v EÚ. Minimálne na Slovensku. Zmenu oproti predchádzajúcim voľbám predpokladám v tom, že tento rok sa pravdepodobne do Európskeho parlamentu dostane nová koalícia Progresívne Slovensko – Spolu.

Lenže veľký záujem majú aj extrémisti. Môže voličov mobilizovať snaha kotlebovcov dostať sa do europarlamentu?

Je známe, že kotlebovci sa na tieto voľby sústredia veľmi intenzívne. Časť voličov to môže mobilizovať. Efekt toho, čo sa za posledný rok udialo na Slovensku od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, tiež môže časť voličov viesť k tomu, aby šli voliť aj v eurovoľbách. Ale myslím si, že nemôžeme očakávať, že by sa na eurovoľbách na Slovensku zúčastnilo výrazne viac ako 20 percent ľudí.

Vo viacerých štátoch EÚ sa tieto voľby vnímajú ako súboj proeurópskych a extrémistických síl. Nehrozí po voľbách prekvapenie v podobe posilnenia extrémistov?

Posilnenie extrémistov a populistov sa očakáva. Predpokladá sa, že tretinu Európskeho parlamentu môžu obsadiť populistické a protieurópske strany. Prekvapením by bolo, keby zvýšenie ich popularity bolo výrazne silnejšie, ako sa predpokladá. Ďalšia vec je, že s najväčšou pravdepodobnosťou v europarlamente skončí dominancia dvoch frakcií – ľudovcov a socialistov, ktorí mali svojím spôsobom koalíciu, keď si po mnohé roky rozdelili funkcie a vedenie parlamentu. Tieto dve strany zrejme vo voľbách nedosiahnu väčšinu a budú potrebovať ďalšieho partnera. Tým sa zrejme stanú liberáli.

Čo by znamenalo výrazné posilnenie antieurópskych strán? Blokovali by rozhodovanie v EÚ?

Znamenalo by to, že v Európskom parlamente sa oveľa ťažšie dosiahne väčšina. Aj doteraz bol v EÚ komplikovaný legislatívny proces. Bolo ťažké, aby sa jednotlivé členské krajiny na niečom dohodli. Teraz sa môže legislatívny proces skomplikovať aj v rámci Európskeho parlamentu, ak tam budú mať väčšie zastúpenie strany negatívne namierené proti väčšine legislatívy, ktorú EÚ prijíma.

Preto bude treba hľadať oveľa širšie koalície medzi proeurópskymi stranami, ako sú liberáli, prípadne zelení a ľavicové strany. Budú sa musieť vytvárať nové koalície, možno častejšie ad hoc koalície k jednotlivým otázkam. Pravdepodobne sa bude musieť zmeniť aj fungovanie europarlamentu, aby dokázal pracovať za nových okolností.

Čiže europarlament bude iný ako doteraz?

Určite bude iný. Bude zložitejší a trochu euroskeptickejší. Pravdepodobne vyhrajú ľudovci, aj keď veľmi oslabení, socialisti budú zrejme druhí a očakáva sa, že tretí skončia liberáli v prípade, že by sa nacionalisti a antisystémové strany nedohodli na vytvorení jednej silnej frakcie. Ale to asi nehrozí, lebo majú medzi sebou veľmi silné rozpory.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #Vladimír Bartovic #voľby do Európskeho parlamentu