Ak používa politik lži, je slabý, tvrdí kandidát na predsedu eurokomisie Manfred Weber

Je to možno budúci predseda Európskej komisie. Nemecký kresťanský demokrat Manfred Weber je kandidátom na túto funkciu za Európsku ľudovú stranu, čo je najsilnejšia politická frakcia v Európskej únii.

22.02.2019 12:00
Manfred Weber , európska komisia kandidát Foto: ,
Nemecký kresťanský demokrat Manfred Weber je kandidátom na predsedu Európskej komisie za Európsku ľudovú stranu.
debata (11)

O jeho šanciach rozhodnú aj májové voľby do Európskeho parlamentu (EP). Weber pred nimi navštevuje všetky krajiny Európskej únie. Zavítal aj na Slovensko a poskytol rozhovor Pravde.

Prišli ste do Bratislavy rok po brutálnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vlani sa na Slovensko upriamila pozornosť. Nielen pre vraždu, ale aj pre prácu novinára Kuciaka, keď sa zaoberal aj možným zneužívaním eurofondov. Ako hodnotíte situáciu na Slovensku po roku?

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírová nebol len šok pre Slovensko. Bol to šok pre Európu. V zjednotenej Európe po páde Berlínskeho múra sme boli svedkami vraždy novinára, investigatívneho žurnalistu. Bol to šok, ale aj budíček, že sa musíme opäť starať o nezávislosť a slobodu médií. Dôverujeme vyšetrovaniu na Slovensku. Asi by sme boli radi, a želajú si to aj ľudia a európska verejnosť, aby sa to urýchlilo. Chcú vidieť výsledky. Ale dôverujeme vyšetrovaniu a Európa sa na to musí sústrediť. Lebo hovoríme aj o peniazoch európskych daňových poplatníkov.

Ako vnímate úlohu Európskeho parlamentu? Hovoríte, že dôverujete vyšetrovaniu, ale zo strany europoslancov znie aj kritika za to, čo robí Slovensko.

Musíme sa zaoberať tým, čo sa deje, venovať sa tomu, hodnotiť to. Európsky parlament prijal k prípadu rezolúcie. A práve teraz, keď vidíme prvé výsledky, tak sa vracia otázka, aký vplyv to má na politiku. V súvislosti s vraždou nastal moment, keď europarlament, aj ja sám, sme povedali, že to nemôže byť tak, že sa vo vláde nič nezmení. Snažili sme sa pomôcť verejnosti, aby ľudia videli, že majú v Európe partnerov a priateľov, ktorí chápu a rozumejú tomu, čo sa deje. A zmeny vo vláde nastali.

Takže ste spokojný alebo aspoň nie ste nespokojný s vývojom na Slovensku za posledný rok?

Dôverujem vyšetrovaniu. Znepokojuje ma však atmosféra v súvislosti s novinárskou prácou. V prípade výrokov Roberta Fica na adresu žurnalistov ide o neakceptovateľné správanie sa k veľmi dôležitej časti našej modernej spoločnosti, k slobodným médiám. Musíme stabilizovať naše demokratické inštitúcie. Novinári, médiá a verejná mienka sú významnou súčasťou modernej demokratickej spoločnosti. Musíme sa vzájomne rešpektovať, keď chceme žiť v modernej demokracii.

Ak hovoríme o modernej demokracii a rešpekte, tak maďarský Fidesz začal kampaň pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu ďalším šírením konšpiračných teórií o Georgeovi Sorosovi a migrantoch. Hovorili ste už o tom s premiérom Viktorom Orbánom?

Keď potrebuje používať lži, keď s nimi pracujete, tak nie ste silný politik. Preto by to malo prestať. Viktor by to mal zastaviť, pretože fakty sú jednoducho iné. Musíme to položiť na stôl. Reakcia Európskej komisie a jej predsedu Jeana-Claudea Junckera bola veľmi silná, jednoznačne správna a absolútne ju podporujem. Ešte som sa s Viktorom Orbánom o tom nerozprával (rozhovor vznikol v stredu poobede, pozn. red.), ale budem. Poviem mu, že je to neakceptovateľné. Nemôžeme kritizovať iných za to, že šíria falošné správy, keď robíme to isté vnútri Európskej únie.

Všetci sa EPP a vás pýtajú, či by ľudovci nemali za to, čo sa deje v Maďarsku, vylúčiť Fidesz. Ale ja skúsim túto otázku položiť inak. Keby sa Orbánov Fidesz dnes uchádzal o členstvo v EPP, prijali by ste ho?

V tejto chvíli by bolo veľmi zložité o tom diskutovať. Musíme jednoznačne povedať, že EPP je strana založená na hodnotách. Sme kresťanskí demokrati Konrada Adenauera, Alcida De Gasperiho a Roberta Schumana. Boli to silní lídri, ktorí vybudovali dnešnú EÚ. A tá je založená na hodnotách. Nikto nedostane výnimku. Nie je to len teória. Moja strana hlasovala za spustenie článku sedem, ktorý sa týka Maďarska a právneho štátu. Je to najsilnejší prostriedok, ktorý máme k dispozícii. Chránime ním základné princípy únie. V prípade Maďarska to bolo prvý raz v histórii, čo za to hlasoval Európsky parlament. EPP to podporila. Jednoznačne stojíme za základnými princípmi, na ktorých je postavená únia. A chcel by som v tom zájsť ešte ďalej.

V akom zmysle?

Potrebujeme vytvoriť nezávislý mechanizmus, prostredníctvom ktorého by sme hodnotili veci ako dodržiavanie zásad právneho štátu, úroveň korupcie, justičný systém či slobodu médií. Mali by sme mať nezávislý posudok, ako tieto veci fungujú. A potom by Európska komisia musela okamžite reagovať a upozorniť, keď tieto základné princípy porušuje. V eurozóne máme európsky semester, hodnotenie toho, ako sa štáty správajú po ekonomickej stránke. Nemáme však podobný mechanizmus v prípade právneho štátu, aby sme hodnotili základné princípy fungovania EÚ.

Ste kandidátom EPP, ale zdá sa, že ľudovci, rovnako ako aj viaceré tradičné strany prídu o kreslá v Európskom parlamente. Čo s tým chcete urobiť?

Máme prieskumy, ale nikto si nemôže byť istý výsledkom. Rozhodnú ľudia. Budeme bojovať za naše predstavy. Hlavnou myšlienkou EPP je, že chceme budovať mosty. Chceme veci riešiť. Nechceme EÚ rozdeľovať. To je náš princíp. Kľúčová vec, o ktorej budú ľudia rozhodovať v májových európskych voľbách, je, či sme stále pripravení na kompromis. Alebo to opäť prevezmú nacionalisti a egoisti s populizmom, ktorý nechce spoločné riešenie. Preto ľuďom odkazujem, aby brali voľby vážne, lebo sa môže stať, že nebudeme mať funkčný europarlament.

Aká je vaša definícia populizmu?

Nie je to jednoduchá otázka. Základom fungovania Európy je to, či ste pripravený na kompromis. Vidíme nacionalistov, ktorých dokážeme ľahko identifikovať. V Nemecku by som ich nazval nacistami. A potom tu máme populistické strany, ktoré nie sú ochotné prevziať zodpovednosť za svoje konanie. Nie sú pripravené na kompromis. To je pre mňa jasným znakom toho, ako definovať politiku. Že Slováci, Rakúšania či Španieli sedia spolu a hľadajú riešenia. To všetko je teraz neisté. Ľudia sa musia rozhodnúť, či sa po európskych voľbách chcú zobudiť v Európe, kde sú v EP väčšinovo zastúpené strany, ktoré rôznymi spôsobmi odmietajú komunikáciu s partnermi. Je to aj o vytýčenom smere. Keby som sa stal predsedom komisie hovorím, že zastavím prístupové rokovania s Tureckom, lebo si nemyslím, že sa môže stať členom EÚ. Kto bude voliť ľudovcov, vie, čo dostane. Ešte rozšírim túto debatu. Na nominačnom sneme EPP v Helsinkách som predstavil myšlienku, ako by sme mali spojiť naše vedecké kapacity, peniaze a databázy na vytvorenie veľkého plánu, ako bojovať s rakovinou. Spoločne sú Európania dostatočne silní na to, aby ju porazili.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska komisia #Manfred Weber