Je ich jedenásť. Prekreslia politickú mapu Británie?

Navonok nič nové, okrem toho, že do brexitu zostáva už len päť týždňov. Britská premiérka Theresa Mayová absolvovala ďalšie stretnutie so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom. Vláda v Londýne tvrdí, že je optimistickejšia vo vyhliadkach na úpravy dohody s EÚ, kým, naopak, z Bruselu znie čoraz pochmúrnejšie varovanie, že sa blíži bod zlomu, ktorý môže viesť nielen k ekonomickej katastrofe.

22.02.2019 11:00
Británia EÚ brexit poslankyne konzervatívne odchod Foto: ,
Jedenásť bývalých poslancov za opozičných labouristov aj vládnych konzervatívcov tvorí v britskom parlamente proeurópsku nezávislú skupinu, ktorá zatiaľ nie je politickou stranou.
debata (2)

Na britskej politickej scéne však s blížiacim sa termínom brexitu a ďalším hlasovaním o rozvodovej zmluve rastie revolta proti vedeniu dvoch hlavných strán, ktoré nie sú schopné prekonať vlastné tiene a nájsť riešenie, ktoré by predišlo pohrome v podobe brexitu bez dohody. Pondelkovým odchodom siedmich poslancov z opozičnej Labouristickej strany a vytvorením nezávislej skupiny sa politická vzbura neskončila. Politická mapa Británie sa možno bude prekresľovať nie na základe príslušnosti k pravicovým konzervatívcom alebo ľavicovým labouristom, ale na základe postoja k vzťahom s EÚ a k brexitu. Aj keď do budúcnosti to ako program politickej strany nebude stačiť.

Nezávislá skupina proeurópskych poslancov, ktorí v prvom rade odmietajú tvrdý brexit a podporujú vypísanie nového referenda o členstve v EÚ, mala včera 11 členov. Tvorí ju nielen osem bývalých labouristov, ale už aj tri bývalé konzeratívne poslankyne. Tie svoj odchod z vládnej strany zdôvodnili tým, že jadro konzervatívcov sa stalo rukojemníkom radikálnych stúpencov brexitu. Konzervatívna premiérka Theresa Mayová stúpencom brexitu vychádzala v ústrety aj v čase, keď parlament drvivou väčšinou odmietol vyrokovanú rozvodovú zmluvu a nehľadala nadstranícke riešenie, ktoré by znamenalo užšie vzťahy s EÚ.

Počet členov nezávislej skupiny sa môže zvýšiť, najmä ak by skutočne došlo k brexitu bez dohody. Najmenej dvaja poslanci vládnej Konzervatívnej strany dali najavo, že v takej chvíli opúšťajú rady strany. Médiá tiež už špekulujú o tom, že by odišli aj proeurópski členovia vlády.

Hoci premiérka Mayová odchodom troch poslankýň formálne aj pri tichej podpore severoírskych probritských radikálov stratila v parlamente väčšinu, v stredu večer vycestovala na rokovanie do Bruselu, aby dosiahla od EÚ právne záväzné ústupky, ktoré únia odmietla dať. Podľa hovorcu premiérky v rozhovoroch s Bruselom o tzv. írskej poistke, ktorá má zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, dochádza k pokroku, aj keď stále zostáva veľa práce. Šéf Európskej komisie Juncker, s ktorým rokovala, ale taký optimista nie je. „Ak by nastal brexit bez dohody – a ja to nemôžem vylúčiť – malo by to strašné ekonomické a sociálne dôsledky tak v Británii, ako aj na kontinente, takže mojou snahou je zabrániť tomu najhoršiemu. Ale nie som veľmi optimistický,“ povedal Juncker.

O rozvodovej zmluve by britský parlament mohol hlasovať po druhý raz na budúci týždeň. Predpokladom toho je, že by sa Mayovej podarilo dosiahnuť v Bruseli nejaké ústupky, čo je však stále nepravdepodobné. Opoziční labouristi obviňujú Mayovú z toho, že jej taktikou je naťahovať čas dovtedy, kým budú na výber len dve možnosti – hlasovať za akúkoľvek dohodu, alebo ju odmietnuť s vedomím, že to znamená katastrofu v podobe brexitu bez dohody.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová