Rozhovory o brexite podľa Londýna pokročili, Juncker je skeptický

V rozhovoroch s Bruselom dochádza k pokroku, stále však zostáva veľa práce. Tak dnes hodnotil hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej stav rokovaní o brexite po jej ďalšej ceste do belgickej metropoly, z ktorej nevzišiel konkrétny výsledok. Mayová hovorila s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom, ktorý dnes naopak vyhlásil, že nie je optimista, pokiaľ ide o odvrátenie brexitu bez dohody.

21.02.2019 15:19
debata

Rokovania v Bruseli pokračujú za účasti britského ministra pre brexit Stephena Barclaya a generálneho prokurátora Geoffreyho Coxa. S úniovými činiteľmi sa zároveň zišiel líder britskej opozície Jeremy Corbyn.

Rozhovor s hlavným úniovým vyjednávačom Michelom Barnierom označil Corbyn za „užitočný a informatívny“, pričom opäť vyzval vládu, aby odmietla možnosť, že Británia opustí Európsku úniu bez dohody, uviedla agentúra Reuters. Premiérka podľa Corbyna umožňuje najtvrdším stúpencom brexitu vo svojej strane, aby ju držali ako rukojemníčku.

V stredu Mayová s Junckerom diskutovala o možných „právnych zárukách“, ktoré by zvýraznili dočasný charakter takzvanej poistky pre zachovanie voľného režimu na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom. Britský minister financií Philip Hammond označil túto diskusiu za dôležitú a dodal, že je so svojimi kolegami odhodlaný zabrániť brexitu bez dohody.

Šéf EK Juncker ale dnes pri vystúpení pred Európskym hospodárskym a sociálnym výborom (EHSV) zapochyboval, či bude nakoniec obávaný scenár odvrátený. „Ak by nastal brexit bez dohody – a ja to nemôžem vylúčiť -, malo by to strašné ekonomické a sociálne dôsledky, ako v Británii, tak na kontinente. Teda moje snahy majú za cieľ zabrániť najhoršiemu. Avšak v tomto ohľade nie som príliš optimistický,“ povedal.

Minister Hammond v rozhovore so spravodajskou spoločnosťou BBC uviedol, že o brexitovej dohode by britskí poslanci mohli znovu hlasovať budúci týždeň, záležať podľa neho bude na „pokroku počas nasledujúcich dní“. Agentúra Reuters však citovala nemenovaný zdroj z britskej vlády, podľa ktorého sa Londýnu zrejme vytúžené úpravy podmienok brexitu do budúceho týždňa nepodarí vyrokovať.

Ak Mayová nedá poslancom do 27. februára novú možnosť vyjadriť sa k „rozvodovej“ dohode s EÚ, potom bude mať Dolná snemovňa príležitosť prediskutovať ďalší postup. Opäť by tak vstúpil do hry plán labouristickej poslankyne Yvette Cooperovej s cieľom donútiť vládu pri pokračovaní patovej situácie k odkladu brexitu. Rad členov vlády pritom podľa médií hrozí premiérke rezignáciou, aby mohli tento plán podporiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Jean-Claude Juncker #Brexit