Krajiny EÚ čaká ďalšia diskusia o stave právneho štátu v Poľsku a Maďarsku

Členské štáty EÚ čaká dnes v Bruseli ďalšie kolo diskusie o kvalite právneho štátu v Poľsku a Maďarsku. George Ciamba, minister pre európske otázky teraz predsedníckeho Rumunska, ale novinárom pri príchode povedal, že od zástupcov Európskej komisie očakáva len zhrnutie súčasnej situácie. Upozornil, že celá téma je pred blížiacimi sa voľbami vysoko politická.

19.02.2019 11:34
debata (1)

„Nečakal by som niečo dramatického, nejaký pohyb zlým smerom,“ poznamenal Ciamba. Rumunské predsedníctvo je podľa neho pripravené načúvať všetkým účastníkom sporu, ktorý sa v prípade Poľska ťahá niekoľko rokov.

„Ministrov budem informovať o všetkých opatreniach, ktoré voči Poľsku podnikáme,“ poznamenal podpredseda komisie Frans Timmermans, ktorý sa dialógom o stave právneho štátu v Poľsku dlhodobo zaoberá. Je podľa neho napríklad zásadné, aby poľskí sudcovia mali naďalej možnosť klásť prejudiciálne otázky priamo Súdnemu dvoru EÚ.

„Každý poľský sudca je tiež európsky sudca,“ povedal Timmermans. Nikto by preto nemal zasahovať do jeho práva klásť otázky úniovému súdu a pokiaľ za takýto postup, ktorý úniové právo predpokladá, môže hroziť disciplinárne opatrenie, musí podľa Timmermansa komisia zasiahnuť.

Súdny dvor EÚ v decembri v jednej časti rozsiahleho a dlhodobého sporu medzi Európskou komisiou a Varšavou rozhodol, že Poľsko musí okamžite prestať uplatňovať zákon, ktorý sudcov poľského najvyššieho súdu nútil odobrať sa po dosiahnutí veku 65 rokov na odpočinok.

Krajiny EÚ už niekoľko mesiacov diskutujú o stave právneho štátu v Poľsku – predovšetkým práve v súvislosti s rôznymi aspektmi poľskej justičnej reformy – na žiadosť komisie podľa siedmeho článku úniovej zmluvy. Ak dospejú k záveru, že v Poľsku je skutočne právny štát ohrozený, môže byť teoreticky Varšave pozastavené hlasovacie právo. K tomu je ale potrebné jednomyseľné rozhodnutie všetkých krajín a Maďarsko dáva najavo, že by takýto krok vetovalo.

Budapešť sama je však tiež témou podobnej diskusie, ku ktorej krajiny EÚ vyzval europarlament.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Maďarsko #právny štát v Poľsku