Mayová bude vo štvrtok rokovať s Junckerom

Britská premiérka Theresa Mayová bude vo štvrtok v Bruseli rokovať o zmluve o vystúpení Británie z EÚ s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom. Informovala o to tom v utorok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na Junckerovho hovorcu.

05.02.2019 13:30
Brexit, theresa Mayová Foto: ,
Theresa Mayová by rada dosiahla zmeny v dohode o brexite, ktorú sa jej podarilo vyrokovať s EÚ.
debata

Mayová sa s Junckerom stretne len 50 dní pred oficiálnym vystúpením Británie z Európskej únie, ktoré je naplánované na 29. marca.

Mayová v utorok vycestovala do Severného Írska, kde sa plánuje stretnúť s lídrami z oblasti obchodu a tiež s predsedníčkou severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) Arlene Fosterovou. Premiérka dúfa, že získa politickú podporu na riešenie otázky, ako môže Veľká Británia na budúci mesiac opustiť Európsku úniu bez potreby „tvrdej hranice“ medzi Írskom a Severným Írskom.

Práve takzvaná írska poistka, mechanizmus navrhnutý na reguláciu hraníc medzi Írskom a Severným Írskom po brexite, je totiž neakceptovateľná pre mnohých britských poslancov. Medzi nich patrí aj Fosterová, ktorá ju nazvala „toxickou“.

Britskí poslanci v januári odmietli dohodu o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala Mayovej vláda. Ani necelé dva mesiace pred termínom brexitu pritom nie je jasné, za akých podmienok sa tento proces uskutoční. Hrozí preto neriadený odchod Spojeného kráľovstva z EÚ.

Mayová sa momentálne snaží presvedčiť EÚ, aby súhlasila s úpravami dohody o brexite, ktoré požadujú britskí poslanci, najmä čo sa týka spornej otázky budúceho režimu na hraniciach medzi Severným Írskom a Írskou republikou.

Merkelová: Stále je čas na nájdenie riešenia

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila v utorok presvedčenie, že ešte stále je čas na dohodu ohľadne odchodu Británie z Európskej únie. Informovala o tom agentúra Reuters. „Z politického hľadiska je ešte stále čas. A mali by ho využiť všetky strany,“ povedala Merkelová v súvislosti s brexitom na ekonomickej konferencii v japonskom Tokiu. Podľa nej je však v tejto fáze potrebné vedieť, ako presne si Británia predstavuje svoje budúce vzťahy s Európskou úniou. Súčasne však priznala, že času už veľa nezostáva a že neistota spojená s blížiacim sa brexitom zneisťuje podnikateľský sektor.

TV Pravda: Brexit bude dramatický (vysielané 11.1.2019). Rozhovor so šéfredaktorkou portálu EURACTIV Slovensko Zuzanou Gabrižovou.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claude Juncker #Brexit #Theresa Mayová