Nič sa nemení. Odchádzame, tvrdí Mayová

Nie je isté, ako bude vyzerať brexit. Podľa britskej premiérky Theresy Mayovej je však jasné, že k nemu dôjde o polnoci z 29. na 30. marca. Jej úrad, Downing Street 10, takto reagoval na slová ministra zahraničných vecí Jeremyho Hunta. Šéf diplomacie naznačil, že dátum odchodu krajiny z Európskej únie by sa mohol posunúť, keby sa nestihlo všetko pripraviť.

01.02.2019 11:00
BRITAIN-EU/ Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová v parlamente.
debata (20)

Nemenné pozície

"Pozícia predsedníčky vlády sa nemení. Odchádzame 29. marca,“ uviedol však hovorca premiérky.

Hunt predtým pre televíziu BBC povedal, že v prípade, že by sa schválila dohoda iba tesne pred termínom vystúpenia Británie z EÚ, bolo by možné získať niekoľko dní na hlasovanie o dôležitých zákonoch. Samozrejme, členské štáty únie by museli súhlasili, že Spojené kráľovstvo môže odísť neskôr.

Väčším problémom je, že nie je jasné, aký bude brexit. Mayová sa snaží presvedčiť EÚ, že o podobe dohody o vystúpení je potrebné znovu rokovať. Lenže to únia odmieta, keďže zmluva už existuje a v decembri ju odobrila Európska rada. Dohoda však nemá podporu v britskom parlamente, ktorý ju už raz jednoznačne odmietol.

Poslanci odhlasovali, že nechcú tvrdý brexit. Mayová má preto ďalej vyjednávať. Problémom zmluvy je najmä záložný plán, ktorý má zabrániť, aby v Írsku vznikla tvrdá hranica. Mohlo by sa však stať, že potom by sa Severné Írsko riadilo inými colnými pravidlami ako zvyšok Spojeného kráľovstva. Takáto situácia by nastala vtedy, ak by sa Londýn a únia po vystúpení Británie nedohodli na obchodnej dohode.

"Tvrdý brexit je stále pravdepodobnejší. Jednoducho preto, že máme málo času,“ reagoval pre Pravdu politológ Simon Usherwood zo Surreyskej univerzity. "Len ťažko sa dá predstaviť, ako by EÚ na jednej strane zachovala právnu silu a štruktúru írskej poistky a na druhej strane ako by uspokojila konzervatívnych poslancov, aby hlasovali za dohodu,“ uviedol expert na úniu a Britániu.

Je však možné, že Mayová už teraz stavila všetko na jednu kartu. A nie je to snaha o zmenu dohody, ale o presadenie už existujúcej zmluvy. Tá síce nemá podporu v parlamente, ale s plynúcim časom sa môže ukázať, že jej schválenie je jediným možným riešením okrem tvrdého brexitu.

Mayová sa stretla v stredu s lídrom labouristickej opozície Jeremym Corbynom. Ten sa po schôdzke v televízii Sky News posťažoval, že premiérka naťahuje čas. "Že buď to budú problémy a ťažkosti spojené s nedohodou, alebo do úvahy prichádza zmluva, ktorú už Dolná snemovňa odmietla,“ vyhlásil Corbyn.

No nedá sa úplne vylúčiť, že medzi šéfom labouristov a Mayovou by sa mohlo nájsť nejaké porozumenie. Denník Times informoval, že vláda sa zaoberá myšlienkou finančnej podpory pre bývalé banícke regióny, ktoré hlasovali za brexit a Labouristická strana je v nich populárna. Niektorých poslancov ľavice by vraj takýto ekonomický stimul mohol presvedčiť, aby podporili dohodu o vystúpení. Podľa vládneho hovorcu v žiadnom prípade nejde o to, že by si takými investíciami chcela Mayová kúpiť hlasy. "Premiérka sa dlhodobo snaží riešiť ekonomické nerovnosti medzi komunitami,“ reagoval Downing Street 10.

Dosahy tvrdého brexitu

Podľa zástupcov britskej Spoločnosti výrobcov automobilov by odchod krajiny z EÚ bez dohody ovplyvnil dve tretiny globálneho obchodu krajiny. "Neistota spojená s brexitom už výrazným spôsobom poškodila výrobu, investície a pracovné miesta,“ citovala agentúra AP zástupcu organizácie Mikea Hawesa. Podľa neho investície do automobilového priemyslu klesli vlani o 46 percent.

Britské ministerstvo školstva zase informovalo vzdelávacie inštitúcie, že v prípade tvrdého brexitu budú musieť byť flexibilné, čo sa týka zabezpečenia stravovania pre žiakov a študentov. Denník Guardian napísal, že to môže priniesť zníženie kvality a nutričných štandardov jedál.

TV Pravda: Brexit bude dramatický (vysielané 11.1.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová