Britský parlament odmietol brexit bez dohody

Poslanci britskej Dolnej snemovne prijali v utorok neskoro večer dva pozmeňujúce návrhy k dohode o vystúpení krajiny z Európskej únie, ktorú v novembri vyjednala vláda premiérky Theresy Mayovej s predstaviteľmi EÚ. Brexit sa tak podľa všetkého naozaj uskutoční v pôvodne plánovanom termíne - presne o mesiac, teda 29. marca.

29.01.2019 08:00 , aktualizované: 23:06
tehresa mayová, brexit, parlament, snemovňa,... Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová počas utorňajšej debaty o jej brexitovom "pláne B" v parlamente.
debata (31)

Dolná snemovňa britského parlamentu schválila v utorok večer návrh, podľa ktorého parlament odmieta brexit bez dohody. Návrh konzervatívnej poslankyne Caroline Spelmanovej a labouristického poslanca Jacka Dromeyho schválili pomerom hlasov 318 k 310, pre vládu však nie je právne záväzný. Termín odchodu Británie z EÚ je už zakotvený v platnom zákone o vystúpení.

Parlament tiež schválil pomerom hlasov 317 k 301 návrh konzervatívneho poslanca Grahama Bradyho žiadajúci opätovné otvorenie dohody o brexite a zmenu tzv. írskej poistky (backstop) a jej nahradenie bližšie nešpecifikovanými „alternatívnymi opatreniami“. Premiérka Theresa Mayová nariadila poslancom Konzervatívnej strany, aby hlasovali za tento pozmeňujúci návrh.

Krátko nato však hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska podľa agentúry DPA oznámil, že Európska únia neobnoví rokovania s Britániou s cieľom prepracovať dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, pretože je to najlepšia a jediná cesta k riadenému brexitu. Tusk zároveň nevylúčil v prípade „odôvodnenej žiadosti“ odklad termínu brexitu, ktorým je 29. marec.

Päť návrhov poslanci neschválili

Poslanci dolnej komory hlasovali v utorok večer aj o ďalších piatich návrhoch, ktoré však všetky odmietli. Dolná snemovňa britského parlamentu neschválila najskôr pozmeňujúci návrh lídra opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna, ktorý by nariadil vláde, aby zvážila a hlasovala o možnostiach, ktoré by zabránili Británii opustiť Európsku úniu bez dohody. Išlo o prvé z hlasovaní o siedmich návrhoch o ďalšom postupe v procese brexitu, informovala televízna stanica Sky News. Poslanci návrh odmietli pomerom hlasov 327 ku 296.

Snemovňa následne neschválila ani návrh lídra frakcie Škótskej národnej strany (SNP) Iana Blackforda, aby vláda odložila brexit a vylúčila odchod Británie z EÚ bez dohody. Za návrh hlasovalo 39 poslancov a proti 327.

Poslanci britskej Dolnej snemovne prijali v... Foto: Reuters, HANDOUT
Británia, EÚ, brexit, dolná snemovňa Poslanci britskej Dolnej snemovne prijali v utorok dva pozmeňujúce návrhy k dohode o vystúpení krajiny z EÚ. Päť ďalších návrhov odmietli.

Parlament neschválil ani pozmeňujúci návrh poslankyne opozičnej Labouristickej strany Yvette Cooperovej snažiacej sa o vylúčenie brexitu bez dohody tým, že sa parlamentu poskytne viac času na schválenie novej dohody. Mayová by musela v tom prípade odložiť termín odchodu Británie z Európskej únie z 29. marca do konca tohto roka (31. decembra), ak by sa parlamentu nepodarilo schváliť dohodu do 26. februára. Za návrh hlasovalo 298 poslancov, 321 bolo proti, informovala spravodajská stanica BBC.

Predtým, ako tretí v poradí, poslanci zamietli pomerom hlasov 301 k 321 návrh konzervatívca Dominica Grieva na zaradenie šiestich dodatočných hlasovacích dní do 26. marca, ktoré by slúžili na prerokovanie návrhov ďalších poslancov.

Premiérka Mayová po hlasovaniach uviedla, že rokovania s EÚ nebudú ľahké, ale poslanci dali jasne najavo, čo by sa malo v dohode o brexite zmeniť, aby v parlamente prešla.

Utorňajšie hlasovanie britského parlamentu spôsobilo menšiu revolúciu aj vo vedení britskej opozície, keď líder labouristov Corbyn prvýkrát pripustil, že sa stretne s Mayovou a budú spolu rokovať o tom, ako najlepšie vyriešiť situáciu okolo brexitu. Corbyn pritom dlhé mesiace Mayovej ponuky na dialóg stroho odmietal, za čo ho premiérka vyhrešila poznámkou, že sa stretáva s predstaviteľmi teroristických hnutí Hamas aj IRA, iba s ňou sa stretnúť nechce.

Reakcia Írskej vlády

Írska vláda sa v reakcii na dianie v britskom parlamente pripojila k vyhláseniu Európskej rady a upozornila, že „rozvodovú“ dohodu Británie s EÚ nie je možné opäť prejednávať. Hovorca írskeho premiéra Lea Varadkara v utorok večer uviedol, že postoj EÚ sa v tomto smere nezmenil. „Dohoda predstavuje starostlivo dohodnutý kompromis, ktorý nachádza rovnováhu medzi britskými postojmi ohľadne ciel a jednotného trhu a medzi odvrátením pevnej hranice a ochranou integrity úniového bezcolného priestoru a jednotného trhu,“ citoval hovorcu denník The Guardian. „Najlepším spôsobom, ako zabezpečiť usporiadaný odchod (Británie z EÚ) je ratifikovať túto dohodu,“ odkázala írska vláda.

Britská premiérka predtým v rozprave vyzvala poslancov, aby ju podporili v jej snahe o „právne záväznú“ zmenu írskej poistky, ktorú by mali nahradiť nešpecifikované „alternatívne opatrenia“. Podľa nej je jasné, že „táto snemovňa chce zmeny v írskej poistke“ a ona sa chce „vrátiť do Bruselu s čo najjasnejším mandátom“. Dúfa, že sa jej podarí dosiahnuť tieto zmeny a do parlamentu sa vráti s upravenou dohodou, kde ju už poslanci 15. januára zamietli.

Spojené kráľovstvo by na základe írskej poistky malo zostať v colnej únii s EÚ na neurčité obdobie, ak sa nenájde iný spôsob, ako sa vyhnúť obnoveniu „tvrdej hranice“ medzi britským Severným Írskom a nezávislou Írskou republikou, ktorá aj po brexite zostane členskou krajinou EÚ.

VIDEO: Slováci sa už do Británie za prácou neženú (TV Pravda, 23. 1. 2019)

Video

EÚ aj v pondelok odkázala do Londýna, že írska poistka musí zostať súčasťou rozvodovej zmluvy. Podľa Sabine Weyandovej z vyjednávacieho tímu EÚ pre brexit je EÚ otvorená alternatívam k írskej poistke, problém však je, že nevedno, čo by to mohlo byť. Aj šéf írskej diplomacie Simon Coveney v pondelok pripomenul, že bez írskej poistky zmluvu neodsúhlasí Európsky parlament.

Kým politici na poslednú chvíľu hľadajú riešenie, odborníci varujú pred dôsledkami hroziaceho brexitu bez dohody. Zástupcovia viacerých známych obchodných reťazcov v pondelok v spoločnom vyhlásení varovali, že Británii v takom prípade hrozí nedostatok potravín na pultoch. Zavedenie ciel a kontrol na hraniciach predĺži dobu dovozu, čo môže z krátkodobého hľadiska zapríčiniť v Británii nedostatok čerstvej zeleniny a niektorých druhov ovocia, ktoré nemožno dlho skladovať, pretože podliehajú skaze. Ceny navyše pre zavedenie ciel stúpnu. „Naši zákazníci budú medzi prvými, ktorí zakúsia realitu brexitu bez dohody,“ uvádza sa vo vyhlásení zástupcov britského maloobchodu.

VIDEO: Riziko tvrdého brexitu je veľké, tvrdí komentátor Pravdy (TV Pravda, 16. 1. 2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Brexit #Theresa Mayová #írska poistka