EÚ sa podľa Tajaniho musí pripravovať na brexit bez dohody

Európska únia sa po utorkovom hlasovaní britského parlamentu, ktorý odmietol návrh brexitovej dohody, musí pripravovať na neriadený odchod Británie z európskeho bloku. Dnes to na úvod plenárnej diskusie o brexite v Európskom parlamente vyhlásil predseda európskeho zákonodarného zboru Antonio Tajani. Rovnaký názor vyjadrila aj štátna tajomníčka pre európske záležitosti rumunského ministerstva zahraničia Melania-Gabriela Ciotová, ktorá v europarlamente zastupuje terajšie rumunské predsedníctvo EÚ, a prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

16.01.2019 13:57
antonio Tajani Foto: ,
Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani počas prejavu o brexite v Európskom parlamente.
debata (2)

Timmermans povedal, že nechce špekulovať o podobe brexitu, nevylúčil ale ani neriadený odchod, na ktorý sa EÚ musí pripraviť. Opatrne hovoril šéf úniového vyjednávacieho tímu Michel Barnier, podľa ktorého je príliš skoro na to, aby bolo jasné, ako bude odluka Spojeného kráľovstva vyzerať.

Barnier s Timmermans sa zhodli na tom, že teraz musí Británia oznámiť únii svoju predstavu o brexite. Obaja však odmietnutú dohodu, ktorú pripravili britskí a únioví vyjednávači a ktorá stanovuje podmienky britského odchodu z EÚ, považujú za najlepší možný kompromis poskytujúci právnu istotu obom stranám.

Barnier pripustil, že EÚ môže s Londýnom diskutovať o novej podobe dohody, ak Británia ustúpi od svojich doterajších postojov, v každom prípade je ale nutné zabrániť vzniku pevnej hranice medzi Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

Predseda európskych ľudovcov Manfred Weber naopak žiadny priestor pre zmenu podmienok nevidí. Povedal tiež, že sami Briti teraz vidia neistotu, ktorú im brexit prináša. V tejto súvislosti vyzval voličov, aby nepočúvali vábenie populistov. Európsku úniu je podľa neho potrebné reformovať, nie rozbiť.

Splnomocnenec europarlamentu pre brexit a zároveň predseda frakcie europarlamentných liberálov Guy Verhofstadt vyhlásil, že situáciu by vyriešilo, keby strany v britskom parlamente prestali presadzovať svoje sebecké záujmy a začali obhajovať spoločnú pozíciu. „Je potrebné, aby všetci vyšli zo svojich zákopov,“ dodal.

Verhofstadt zdôraznil, že nehľadiac na výsledok brexitu je Európsky parlament pripravený hájiť práva občanov EÚ. Ciotová predtým poslancom povedala, že prípadný neriadený odchod Británie bude mať dopady na každého, predovšetkým ale na Britov.

Niekdajší šéf protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a jedna z tvárí britského referenda o brexite Nigel Farage europoslaneckým kolegom povedal, že Británia je teraz v pozícii, v akej ju EÚ chcela po dvojročnom vyjednávaní mať. Ak sa podľa neho Londýn rozhodne odchod z EÚ odložiť, je možné, že UKIP sa zúčastní májových volieb do Európskeho parlamentu. Varoval tiež pred prípadným druhým referendom o úniovej budúcnosti Británie. Farage je presvedčený, že ak sa tak stane, Britom dôjde s Bruselom trpezlivosť a EÚ odmietnu ešte dôraznejšie ako v júni 2016. Vtedy sa pre brexit vyslovilo necelých 52 percent hlasujúcich voličov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Antonio Tajani #Európsky parlament #Brexit