V prípade odmietnutia dohody s EÚ hrozí, že brexit nebude, povedala Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová dnes vyzvala poslancov Dolnej snemovne, aby pri utorkovom hlasovaní podporili jej brexitovú dohodu. Inak podľa nej hrozí odchod krajiny z Európskej únie bez dohody, ale aj "oveľa väčšie nebezpečenstvo, že neodídeme vôbec". Predsedníčka vlády v prejave v severoanglickom meste Stoke-on-Trent zároveň zdôraznila, že sa jej podarilo v rokovaniach s Bruselom dosiahnuť nové hodnotné záruky ohľadom takzvanej írskej poistky.

14.01.2019 08:52 , aktualizované: 13:56
mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (11)

„Vo Westminsteri sú niektorí ľudia, ktorí si želajú odložiť či dokonca zastaviť brexit a ktorí využijú akékoľvek nástroje, aby to dosiahli,“ uviedla Mayová s odkazom na sídlo britského parlamentu vo Westminsterskom paláci. Zablokovanie odchodu Británie z EÚ je pritom podľa nej teraz oveľa pravdepodobnejšie ako neriadený brexit bez dohody.

Britská premiérka dnes tiež povedala, že sa jej podarilo získať od EÚ „hodnotné záruky“, ktoré by podľa nej mohli upokojiť poslancov, ktorým prekáža v brexitovej dohode takzvaná írska poistka. Tá má zabezpečiť, aby na hranici medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá zostáva súčasťou EÚ, nevznikol po brexite prísny hraničný režim. Mnohí poslanci v nej ale vidia riziko dlhodobého pripútania Británie k úniovým štruktúram.

Mayová v prejave zároveň zdôraznila, že usilovne pracuje na tom, aby v utorok poslanci jej dohodu s EÚ schválili. Niekoľko zákonodarcov podľa nej od decembra zmenilo názor a postaví sa na jej stranu. Zároveň priznala, že si je vedomá, že záruky, ktoré sa objavili v liste zaslanom do Británie predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, nezachádzajú pre mnohých britských zákonodarcov stále dostatočne ďaleko.

V reakcii na informácie denníka The Guardian, podľa ktorého by sa mohol termín brexitu odložiť prinajmenšom do júla, Mayová uviedla, že by Británia podľa nej nemala žiadať o odloženie brexitu a mala by z EÚ vystúpiť podľa plánu: teda 29. marca tohto roku.

VIDEO: Bude brexit? Šéfredaktorka portálu EurActiv Slovensko Zuzana Gabrižová ešte minulý týždeň pripomenula, že to vyzerá skôr tak, že poslanci zmluvu neschvália. Sú EÚ a Slovensko pripravené na ďalšie problémy spojené s brexitom? Dozviete sa vo videu TV Pravda.

Video
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová