EK zverenila záložný plán pre tvrdý brexit, Corbyn žiada Mayovej odstúpenie

Európska komisia (EK) v stredu po zasadnutí kolégia komisárov schválila tzv. záložný plán pre prípad tvrdého brexitu, čiže odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez politickej dohody.

19.12.2018 15:07 , aktualizované: 19:53
Theresa Mayová Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová
debata (4)

Záložný plán exekutívy EÚ sa týka ochrany obchodných záujmov, zabezpečenia dopravných spojov a základných finančných transakcií. Tieto opatrenia by mali trvať po dobu 100 dní.

Európska komisia upozornila, že k zverejneniu záložného plánu pristúpila s cieľom zabezpečiť, aby od 30. marca 2019 bolo možné uplatňovať nevyhnutné núdzové opatrenia s cieľom čo najviac minimalizovať škody spôsobené „rozvodom bez dohody“.

Corbyn žiada Mayovej odstúpenie

Premiérka sa naďalej snaží presvedčiť zákonodarcov, aby ju podporili, lebo podľa nej ide o najlepšiu možnú dohodu.

Mayová v stredu ďalej vyhlásila, že jej dohoda zaručuje práva občanom EÚ v Británii i Britom žijúcim na území Únie. Dodala, že ak bude Spojené kráľovstvo vystupovať z Únie bez dohody, občania EÚ žijúci na britskom území už pred 29. marcom budú môcť zostať a využívať služby „do značnej miery za rovnakých podmienok ako teraz“.

Po Mayovej vystúpil líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn. Obvinil premiérku, že iba „mrhá časom“, keď sa ešte snaží v Bruseli dosiahnuť zmeny v dohode o brexite, ktorú Brusel už schválil. Dodal, že Mayová iba „hrá o čas“ a mala by odstúpiť. Podľa neho je „skutočnosť taká, že premiérka naťahuje čas“, lebo jej dohoda o brexite nemá podporu väčšiny poslancov. Dôrazne vyhlásil, že chce „železnú záruku“, že hlasovanie v Dolnej snemovni o jej dohode o brexite nebude znovu odložené.

Portál stanice Sky News napísal, že podľa pohybu pier Corbyn na adresu premiérky ticho povedal „hlupaňa“. Obvinil ho z toho aj bývalý predseda Konzervatívnej strany Patrick McCloughlin a na konci otázok a odpovedí žiadal Corbyna, aby sa premiérke ospravedlnil.

Corbyn poprel, že nazval Mayovú „hlupaňou“

Jeremy Corbyn poprel, že premiérku Mayovú nazval počas jej stredajšieho vystúpenia v parlamente „hlupaňou“. Informovala o tom agentúra DPA.

Corbyn údajne vo svojom komentári počas hlasnej debaty Dolnej snemovni britského parlamentu zamrmlal slovo „hlúpa“ nasledované dvojslabičným slovom.

Šéf labouristov tvrdil, že povedal „hlúpi ľudia“ vo vzťahu k veľkému počtu zákonodarcov, ktorí vykrikovali, robili si posmech a vydávali ďalšie zvuky po tom, ako premiérka prirovnala politické manévrovanie labouristov k vianočnému predstaveniu.

„Nepoužil som slová "hlúpa žena“ v súvislosti s premiérkou a ani s nikým iným, a vôbec nesúhlasím s používaním sexistických alebo mizogýnnych reči v akejkoľvek podobe," povedal.

Sme pripravení aj na tvrdý brexit, hovorí Lajčák

„Sme pripravení aj na tvrdý brexit, čo je najhorší scenár. Riadený odchod znamená, že od 30. marca Británia zostáva členom EÚ, ale nebude sa zúčastňovať na rokovaniach, teda nebude mať svoj hlas a bude prebiehať prechodné obdobie. Tvrdý brexit znamená, že prestanú existovať akékoľvek zmluvné vzťahy, čo je veľmi zlá opcia, lebo budeme v právnom vákuu. Dosahy na slovenskú ekonomiku sú však v zásade zanedbateľné, postavenia našich občanov v Británii sa to nedotkne, o čom som bol ubezpečený,“ poznamenal Lajčák s tým, že otázka je, čo by bolo s našimi občanmi, ktorí by sa do Veľkej Británie rozhodli ísť po brexite.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Brexit